Data: dissabte 19 de maig de 2007.
Hora de sortida: Set del matí. (Matinal)
Ubicació: Comarca del Bages (Cim més alt de la comarca).
Temps aproximat: 7 h. (17 Km.)
Desnivell: 846 m.
Dificultat: Difícil.
Itinerari: Sortida amb cotxe fins a les Coves del Salnitre a Collbató. Pàrking de la cova del Salnitre. Per l’escala anem ascendint fins a la Cova.
Des de les Coves del Salnitre pel camí de les Feixades, seguim fins entrar al Torrent de la Bellasona. Anem guanyant alçada per les Girades i arribem al collet anomenat de la Fita on passem a la vall del Llobregat. (1 h.)
Seguim fins deixar a ma dreta el camí que puja a Sant Miquel i continuem direcció nord. Agafem el camí encimentat. (2 h.) .Seguim fins Sant Joan i continuem fins el cim de Sant Jeroni. (4 h.) De Sant Jeroni baixem pel camí direcció al Monestir, la Santa Cova i una mica abans d’arribar-hi, agafem el camí que ens tornarà a les coves del Salnitre.
Observacions: Pujada al monestir de Montserrat des de Collbató tot passant per la zona sud del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, amb menys agulles i parets, però amb un ambient igualment aeri amb grans vistes cap a la plana d’Igualada i el Baix Llobregat. Una de les excursions més interessants que es poden fer al massís de Montserrat, és l’itinerari circular que de Collbató ens ha de dur a la miranda de Sant Jeroni, punt més alt de la muntanya, per tornar al nostre punt de sortida, la vila nadiua del compositor Amadeu Vives. Podríem dir-ne la ruta de les ermites, ja que ens anirem trobant tres pel nostre camí, Sant Miquel, Sant Joan i Sant Jeroni.
Tot i que el desnivell entre el punt de sortida, els 390 mts. de Collbató, i el zenital, els 1.236 mts. de Sant Jeroni, pot semblar important, les característiques i el pendent de la major part dels camins que hem de seguir fan que no tingui una dificultat especial, encara que la seva llargada no el fa aconsellable, al menys en la seva totalitat, si no s’està una mica en forma.
Collbató ha estat històricament el portal d’entrada per excel·lència de la muntanya de Montserrat i del Monestir. Peregrins i visitants d’arreu en busca de descans passaven o feien nit a la Vila i prenien el Camí Vell de Montserrat (o Camí dels Peregrins) a peu o en mules per trobar pau i redempció al santuari de la Verge Bruna. Tots els camins, en l’actualitat resten acuradament senyalitzats.
Us animeu a caminar per aquests camins centenaris?
Cal dur l’esmorzar i beguda. Tornarem al cotxe als voltants de les tres de la tarda.
Tornarem a dinar a casa a quarts de quatre.