diumenge, 6 de febrer del 2022

De Rasquera fins al coll de Pins i l’observatori de Líster (503 m)

Dissabte 5 de febrer de 2022

Hora de sortida: Vuit del matí. 

Ubicació: Comarca de la Ribera d’Ebre. 

Temps aproximat: 3 h 30 min (5,8 km) 

Desnivell: 300 m (acumulat) 

Dificultat (1): Fàcil.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i anirem en direcció a Tarragona, per l’autopista C-32 o la AP-7. Ens aturarem a fer un tallat a l’àrea de servei del Mèdol. Després seguirem fins a la sortida 35 Salou / Reus i anirem per la A-7 fins a la sortida C-44 on anirem en direcció a Vandellòs, Tivissa i Rasquera.

 

Itinerari: L’excursió comença i acaba al poble de Rasquera. Anirem fins a la seva església i agafant un carrer a la dreta de la façana, anirem pujant per carrers i carrerons fins arribar a la carretera que seguirem, a la dreta, fins al coll de Rasqueres. 

Nosaltres hem seguit aquest recorregut, però existeix l’alternativa de pujar fins al coll per un camí de muntanya (veure mapa). Al costat mateix de l’església surt el camí de Peçols, l’antic camí ral entre Rasquera i Tivenys. S’arriba al cementiri i es continua amunt. Cal anar amb compte de no perdre el camí en una zona molt erosionada, on s’han obert altres senders. S’ha de procurar anar  a l’esquerra i sortir a trobar el camí carreter que porta directament al coll de Rasqueres. Al coll es troba la carretera que puja a Cardó.



Tant si es puja pel camí com per la carretera, un cop al coll es troba a la nostra esquerra i ben senyalitzat, el camí de ferradura del coll de Pins, que hi puja directe. En arribar-hi, es continua a l’esquerra, seguint el camí carener que puja a la punta del coll de Pins, on es troba l’observatori. 

Hi trobarem un vèrtex geodèsic i les restes de l'observatori en forma de trinxera. Podem gaudir des d'aquest punt de vistes a la vall de l'Ebre i la Ribera d'Ebre per un costat i a la serra de Cardó per l'altra.



Començarem a davallar per la part oposada d'on hem arribat, per un tram amb una mica de pujada, fins que comença a planejar i enfilar-se per la suau cresta del Tossalel del Cànter, des d'on seguirem gaudint de vistes. Tot aquest tram de baixada és força pendent i amb pedres, cal anar-hi amb compte.

Seguirem baixant, i arribarem al mirador de les Negraletes, un mirador amb més panells informatius. Tindrem bones vistes a Rasquera i a les serralades del fons. Seguirem baixant fins a l'ermita de Sant Domingo, on trobarem una àrea d'esbarjo. Hi ha bancs per poder menjar, i una zona amb graelles on poder cuinar a la brasa. Passarem vora una bassa, i arribarem al Sagrat Cor, amb un mirador que domina tot Rasquera. Ja només ens queda baixar les escales i arribar de nou a la població.

El bon sabor del paisatge val la pena completar-lo amb els famosos pastissets que aquí s’elaboren. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/ruta-del-observatori-de-lister-coll-de-pins-48140204 

 

Observacions: No és la sang o l’horror. No són les bombes llançades pels avions alemanys. Tampoc els enfrontaments fratricides, cos a cos, cantant el Virolai. La punta del coll de Pins no destaca per això i, en canvi, és un dels escenaris vinculats a la batalla de l’Ebre més singulars.

 

A l’extrem nord de la serra, quan aquesta descendeix cap a les amables planes de la cubeta de Móra d’Ebre, l’exèrcit republicà hi va triar una esvelta punta des d’on poder observar, amb una certa seguretat, el desenvolupament de l’ofensiva a l’altra banda de l’Ebre. Davant la superioritat aèria de l’exèrcit feixista, però, van prendre la precaució d’excavar a la roca un petit refugi, sota mateix del cim. En forats d’aquesta mateixa mena, allà al davant, a Pàndols i Cavalls s’entaforaven joves de divuit, dinou, vint anys... mentre fora es desfermava un infern que dia a dia anava engolint-los.

 

Aquest és l’anomenat observatori Líster, pel tinent coronel Enrique Líster, i destaca per la seva capacitat d’evocar la tragèdia, alhora que, paradoxalment, amorosir-la. La vista és extraordinària i l’encantador descens per la cresta de la Talaia deixa bon gust de boca, malgrat els terribles episodis amb què ha quedat connectada la muntanya.

 

Al llarg de tot el recorregut trobarem panells informatius de l'Espai de Memòria Històrica.

 

Teresa Rebull i la serra de Pàndols: 

Sens dubte, la que més ha recordat en les seves cançons aquell trist episodi, val la pena d’escoltar-ho: 

https://www.youtube.com/watch?v=rErZK261Weo 

https://www.youtube.com/watch?v=4jSWSynm_Ws

 

Dinarem al restaurant La Creu, Avinguda de les Comarques Catalanes, 75 – Mora d’Ebre, tel.: 977 40 07 07. 

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.