dilluns, 22 de juliol del 2024

Pic de la Serrera (2.913 m) - Els cortals d’Encamp (2.148 m)

19-20-21 de juliol de 2024

Sortida final de temporada 2023 - 2024

Hora de sortida: Divendres, per estar a sopar a l’hotel a 2/4 de 9.

Ubicació: Principat d’Andorra. 

Temps aproximats: 7 h (9,2 km) / 1 h 15 min (2,7 km) 

Desnivells: 950 m / 68 m (acumulats) 

Dificultats (1): Difícil / Fàcil.


Programa: Sortirem el divendres dia 19 de juliol amb el temps per estar a l’Hotel Rutllan de La Massana (Andorra) per sopar a 2/4 de 9. El temps de desplaçament és aproximadament d’unes tres hores. 

Ens hostatjarem a l’hotel Rutllan de La Massana, https://www.hotelrutllan.com/ca Tel.: 00 376 835 000. Aquest hotel disposa de piscina exterior i d’un Spa (no oblideu els banyadors!) En aquest hotel estarem en règim de mitja pensió. 

 

Dissabte 20 de juliol: 

Pic de la Serrera 2.913 n – 7 hores – 9,2 km – 950 metres de desnivell positiu. 

Sortirem de l’hotel i anirem amb els cotxes fins a la Coma de Ransol. Passarem per: Sispony, Engordany, Canillo. A pocs quilòmetres de Canillo arribarem a El Tarter, girarem a mà l’esquerra per un trencant que porta al poble de Ransol. S’ha de creuar el poble i seguirem la carretera que va resseguint tota la vall. Al final de la pista asfaltada hi ha un aparcament per als cotxes i una zona de pic-nic de la Coma de Ransol. 

Des de l'aparcament del fons de la vall de Ransol pujarem pel corriol de l'esquerra, amb un cartell que diu: “Serrera”. El camí, amb senyals grogues, puja pel vessant entre nerets i pins, avançant cap a l'interior del barranc de Meners fent drecera pels prats que s'estenen cap al riu.

És un corriol molt fressat. Durant una bona part de l’excursió, el camí va pel fons de la vall, a l’esquerra del riu. Hi ha un moment, però, que l’acaba travessant i comença una pujada força dreta, però no gaire llarga.



Entrarem en una àrea més encaixonada i pujarem a la vora del riu fins que es torna a obrir l'espai i apareixen les puntes del cim Pala Alta per dalt a la esquerra. 

Sense gaire esforç arribarem al Clot de la Llosa (2.200 m) on evitarem el sender de la dreta, que es dirigeix al refugi de Jan. 

Nosaltres seguirem endavant separant-nos del riu en direcció cap a la base dels penyals de la Pala Rodona. 

Més amunt girarem a la dreta, creuarem la riera i apareix al fons la carena del Pic de la Coma de Senyal i del Pic dels Meners. 

Passarem el prat, pujarem el turó per un corriol serpentejant i guanyarem alçada fins a passar pel costat del petit estany de Meners que deixarem a l'esquerra.



Traspassada la lloma, arribarem a l’estany gran de Meners i des d'allà la visió dels cims de la zona és molt més clara. Confluirem amb el GRP-1 que volta tot el Principat d’Andorra. Les marques són molt característiques, de color groc i vermell.

A partir d’aquest punt seguirem aquests senyals. El camí torna a fer pujada forta, en direcció nord-oest, una petita pujada i, finalment, una nova pujada on ja es comencen a veure restes de material de les mines de ferro. 

Seguirem el ramal ascendent de l'esquerra, que presenta més inclinació que els trams anteriors del camí i envolta un turó que anirem deixant a la dreta alhora que pugem. Així, deixant el Pic de la Cabaneta a l'esquerra, pujarem a un ampli prat (2.645 m) que s'estén entre el turó que hem envoltat i el coll dels Meners, alçat a l'esquerra. 

Emprendrem l'ascens del vessant en direcció al coll amb el Pic de Serrera, ja a la vista, a la dreta del coll. També apareix a baix a la dreta l'Estany dels Meners de la Coma.


Passarem al costat d'un orri - cabana de pastors - i arribarem al coll de Meners, a l'extrem oposat del qual s'estenen els dominis de Sorteny. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/collada-dels-meners-178245210 


Només haurem de girar a la dreta i unir-nos a la rocosa aresta meridional del cim de la Serrera, superant un primer ressalt i un breu tram de blocs, després del qual seguirem el pedregós sender de fites que guanya el vessant sense cap obstacle, per arribar al cim del Pic de la Serrera (2.913 m) entre grans vistes a la vall de Ransol, al cordal de l'Estanyó, a terres de l'Arieja i a horitzons més llunyans.


Tornarem pel mateix camí.

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/pic-de-la-serrera-2912m-100cims-178202567 




 

Observacions: Un altre dels grans pics del cordal de l'Estanyó que s'estira per la franja septentrional d'Andorra, exercint de línia divisòria amb les terres d'Arieja. És un ascens que podem fer sense dificultats tècniques, aconseguint una alçada generosa que ens donarà excel·lents vistes d'aquesta part de la serralada.

 

El pic de la Serrera (2.913 m) és un dels 6 pics més alts d'Andorra i està a la llista dels 100 cims de la FEEC. Aquest sender va ser molt transitat durant els segles XVII-XIX, època en què es van explorar les mines de ferro del Principat.

 

Les mines de ferro de la coma de Ransol van estar obertes fins a finals del segle passat. L’objectiu era recuperar-les per ensenyar-les a la gent, però al final es va considerar que eren perilloses i es van dinamitar les boques d’entrada dels túnels perquè ningú hi pogués passar. Ara, però, es veuen les restes de material que es van extreure i una petita cabana, que s’ha restaurat. Des del pla on ´s la cabana hi ha una excel·lent vista sobre un dels estanys dels Meners.

 

Ens endurem el dinar.

 

Informacions addicionals: 

·         Aquesta excursió ofereix dues opcions:

1.     Fer el cim els/les que vulguin i en tinguin ganes.

2.     Quedar-se als estanys dels Meners a gaudir dels llacs i del paisatge, descansar i tornar avall.

·         En qualsevol dels dos casos, dinarem a la zona de pic-nic de la Coma de Ransol amb el dinar que ens haurem endut el dia abans de casa (millor portar neveres)

·         Al vespre, a l’hotel farem el tradicional sopar de final de temporada.

Al mig del nucli antic del poble de la Massana, prop de l'església de Sant Iscle i Santa, es trobava el Pi de la Massana, ara arbre històric i jubilat convertit en una escultura. Podeu veure més informació a:

Fitxa i article sobre el Pi de la Massana: https://plantipodes-am.cat/fitxes/pimassana.html

https://plantipodes-am.cat/articles/2024-10-25-PiMassana-escultures.pdf

Article al blog Agricultura de Catalunya: “Un tòtem al replà de les escales. La Massana (Andorra). Alguns arbres monumentals convertits en escultura”: https://agriculturadecatalunya.blogspot.com/2024/10/un-totem-al-repla-de-les-escales-la_24.html

Foto any 2018

Foto any 2024

Diumenge 21 de juliol: 

Els cortals d’Encamp – 2.148 m – 1 h 15 min – 2,7 km – 68 m de desnivell positiu. 

Ens llevarem més tard i esmorzarem a l’hotel, carregarem les bosses als cotxes i anirem amb els cotxes fins a Encamp i aquí agafarem una carretera a la dreta fins l’alberg de la Baronia, on aparcarem. 

Seguirem la traça adjunta, seguint el curs del riu de les Deveses, per una pista i després un camí que transcorre uns metres pel damunt del riu.







Tornarem pel mateix camí. 

Passeig apte per a tots els públics, que ens servirà per desentumir les cames del dia d’ahir, gaudir de la natura, fer fotos i de la companyia i conversa del grup. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/els-cortals-dencamp-178245580 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/669cef6cbf913646d47fb702


Pararem a dinar al restaurant Tahussà de Coll de Nargó, Carretera d’Isona, 51, tel.: 973 38 30 74. 

Molt a prop del restaurant, seguint la carretera, trobarem a la nostra esquerra la magnífica església romànica de Sant Climent de Coll de Nargó, que sens dubte, mereix una visita.


Recordeu que a Andorra no hi ha servei de “roaming” i tant les trucades com la transmissió de dades es paguen i a un preu força car. Connecteu els vostres telèfons sols a la Wifi de l’hotel o de qualsevol altre lloc on n’hi hagi. 

Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.