dimecres, 23 de gener del 2019

L'Aldea - Amposta - arbres monumentals i torres medievals (22 m)

Dimecres 23 de gener de 2019

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí.

Ubicació: Comarca del Baix Ebre.

Temps aproximat: 2 h 40 m (9,2 km)

Desnivell: 25 m (acumulat)

Dificultat (1): Fàcil.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i agafarem l’autopista C-32 en direcció a Tarragona. Enllaçarem amb l’autopista AP-7 i ens aturarem a la primera àrea de servei (El Médol) a fer el tallat.

Després seguirem fins a la sortida 40 que anirem en direcció a l’Aldea. Un cop a l’Aldea, anirem fins a l’Av. Catalunya, antiga N-340, cantonada amb el carrer de l’Estació antiga on aparcarem.


Itinerari: Començarem a caminar i agafarem, en direcció S, el camí de l’Ermita, a 1 km i seguint el camí comença l’Arbreda singular (dóna ombra al camí ramader), la seguirem i al cap d’uns 2 km, arribarem al Santuari de la Mare de Déu de l'Aldea i la Torre del Castell de l'Aldea (als voltants, l’Arbreda continua 250 m en direcció W fins a l’Estació depuradora). Des del Santuari cal continuar en direcció E i a 1,5 km arribarem a la masia de Bernis.




Aquí ens hem de desviar 150 m direcció S i veurem els dos imponents Eucaliptus de Bernis (el Gros i l’Alt) Més informació: https://plantipodes-am.cat/fitxes/ecualiptosgrosbernis.html



Refarem el camí fins a Bernis, continuarem uns 320 metres en direcció E, travessarem el pontet del Canal nou de Camarles (i el GR-92), continuarem 380 m en direcció NNE, passarem per la masia de Tinto i uns 950 m en direcció E arribarem a Burjassénia amb la Torre i l’Arbre Monumental Om de Burjassénia. L’Om és al fons del jardí, (és un espai clos i cal demanar permís). Més informació: https://plantipodes-am.cat/fitxes/omburjassenia.html



Per arribar a la 3a torre, la Torre de la Candela i l’àrea de lleure, a uns 1,8 km en direcció SSE, cal continuar un itinerari complicat pels marges de la carretera i les rotondes: carretera antiga (ara N-340a), rotonda 1a sota l’actual N-340, N-340a, 2a rotonda (tocant a la Torre de la Candela).


Des de la Torre de la Candela, vorejant 1,2 km per la N-340a arribarem al Pont penjant d’Amposta. Girant a la dreta travessarem l’antic Castell d’Amposta i el centre cultural o bé pel carrer del Fossat, creuarem el Canal i farem una variant de uns 600 m. Creuarem el Canal continuarem 125 m i baixarem cap a la llera i remuntarem el marge del Canal fins el pontet que hi ha a uns 200 m, continuarem aigua avall per l’altre marge del canal fins a la Descàrrega del Canal, a uns pocs metres cap el riu, resta la soca del Arbre Monumental Alba de la Descàrrega. Tornem aigua amunt fins el pontet i arribem a la carretera a Tortosa (TV-3443a) prop de la benzinera. Més informació: https://plantipodes-am.cat/fitxes/aubedescarrega.html





Tornarem al pontet i continuarem pel carrer que va cap el riu i l’avinguda de Buenos Aires, a 325 m tenim la carretera (TV-3443a) passant per davant de la benzinera. Seguint la carretera uns 200 m direcció N fins el Jardí botànic del Bou, de plantes mediterrànies a la banda esquerra.



Observacions: Tornarem a l’Aldea amb taxi (Taxi Amposta: Tel: 609 744 565 Àlvar Rallo)

Dinarem al restaurant Casa Montero del Club Nàutic de l’Ampolla, Av. Ramon Pou, Port Esportiu. Tel.: 977 59 33 36. Tornarem a casa als voltants de les cinc de la tarda.