dijous, 23 d’abril del 2020

Sant Jordi - #maifemcimambllibresiroses

Dijous 23 d’abril de 2020 – 40è dia de confinament (42è a Igualada)

Hora de sortida: 11 h 30 m

Punt de sortida: Connexió per Zoom.

Ubicació: Casa vostra.

Temps aproximat: 2 h

Desnivell: Cap.

Dificultat (1): Fàcil.


La ruta: A l’hora esmentada, tots/es les que us hagueu apuntat prèviament a la sortida, us connectareu mitjançant l’enllaç que haureu rebut a l’aplicació Zoom (com ja em fet altres vegades)

Diuen que Sant Jordi, aquest any s’ajorna al 23 de juliol... temes comercials, res a dir, però el Sant Jordi (amb confinament o no) és i serà sempre el 23 d’abril!

Per tant, farem una sortida virtual, en la que la nostra companya, Montserrat Rigol, directora de la biblioteca Pilarín Bayés de Santa Coloma de Cervelló, ens parlarà de llibres i ens farà algunes recomanacions.

Un cop ella acabi la seva presentació de llibres, obrirem una roda entre tots/es els/les assistents a la sortida, en la que cada un/a de nosaltres comentarà breument, aquell llibre de muntanya (antic o actual) que més ens hagi agradat o que tingui un significat especial.

El termini per apuntar-se a la sortida s’acaba dimecres a les 14 h i s’ha de fer enviant un correu a maifemcim@gmail.com

Durant la tarda de dimecres, els/les que us hagueu apuntat, rebreu per correu l’enllaç per venir a la sortida del dia de Sant Jordi.

Què heu de fer?:

Fins dimecres 22 d’abril, apuntar-vos a la sortida, per correu a maifemcim@gmail.com com a molt tard a les 14 h.

Connectar-vos el dijous 23 d’abril a les 11:30 h a la sessió de Zoom per mitjà de l’enllaç que rebreu els/les que us hagueu apuntat.

Tenir pensat i preparat un llibre de muntanya (antic o actual) que més ens hagi agradat o que tingui un significat especial, per presentar-lo i explicar-ho als demés. Després envieu una imatge de la portada del llibre a maifemcim@gmail.com i també la pengeu a les vostres xarxes socials amb les etiquetes: #maifemcimambllibresiroses i #maifemcim

Aclariments:

Aquesta sortida compta pel rànquing anual d’assistències a les sortides de maifemcim.


SANT JORDI 2020, EN CONFINAMENT

Us parlaré d’alguns llibres, els quals he classificat en dues parts:

Llibres que tinc a casa i propostes de novetats.

Els llibres que tinc a casa són obres que els seus autors han passat per la biblioteca Pilarín Bayés de Santa Coloma de Cervelló, a presentar la seva obra, us faré un breu presentació:
Començaré amb una trilogia històrica i amb un autor local, en Lluís Carbonell.

Juntament amb la seva filla Gisela ha escrit la trilogia d’en Damià el cartoixà. El primer llibre Damià el cartoixà i la guerra dels segadors està ambientat en la Catalunya de la primera meitat del segle XVII. De fet l’obra comença en un mas de Sant Boi on viu en Pasqual, pagès vidu, amb la seva filla Laia. Aquí naixerà en Damià, que haurà de fer-se eclesiàstic, i ho farà a la cartoixa de Montalegre.


El segon llibre és Els fills d’en Damià i les llàgrimes de sal, ambientada a la segona meitat del segle XVII, on apareixen fets històrics com la Revolta dels Angelets de la Terra sorgida arran del Tractat dels Pirineus, la plaga de llagostes dels 80 i la Revolta de les Barretines.

I el tercer, és Els néts d’en Damià i els patriotes oblidats. Que avarca a finals del segle XVII i el primer quart del XVIII. En aquest volum en Lluis Carbonell a volgut fer un homenatge a grans patriotes oblidats, especialment el general Josep Moragues, el general Joan Baptista Basset i d’en Joan Pere Barceló, conegut com el Carrasquet.


Us recomano la seva lectura si us agrada la novel·la històrica i sobretot de Catalunya. Està explicada d’una forma molt amena, però molt exhaustiva amb la realitat històrica.


L’altre llibre és: Desig de xocolata, de l’autora de Mataró, Care Santos.


Care Santos és una escriptora molt prolifera, escriu tant novel·la per a adults com novel·la  juvenil i llibres d’imaginació per a més petits.

Ha rebut molts premis tan per la seva obra dedicada als joves i infants com per als adults.

Precisament amb aquesta obra va rebre el premi Ramon Llull 2014.

Aquesta novel·la és un viatge apassionant per la història de la xocolata des de la seva arribada a Europa fins a la sofisticació dels nostres dies. Les protagonistes són tres dones unides en el temps per la seva passió per la xocolata.

Ja sabeu que la xocolata va molt bé per a aquests dies de confinament.

Una altra autora és la Núria Pradas que va començar escrivint per a infants, té una quarantena de llibres publicats, ara però escriu més novel·les.

Va ser professora d’Institut durant molts anys, fins que es va anar dedicant de ple a escriure, actualment viu a Sant Esteve de Sesrovires i quan va venir a la biblioteca va ser per a presentar-nos un llibre que parlava dels inicis de les biblioteques i molt especialment de l Biblioteca de Catalunya, el va treure l’any que celebràvem els 100 anys de les biblioteques: La noia de la biblioteca. Però no us volia parlar d’aquest sinó del que va treure el Sant Jordi següent Somnis a mida, aquesta novel·la ens parla dels inicis de la reconeguda casa de modes Santa Eulàlia de Barcelona. Els vells magatzems creats a finals del segle XIX, barregen  les vivències i somnis dels propietaris, dissenyadors i dependents en el batec dels nous temps.


El darrer que he rescatat de les prestatgeries de casa, és del periodista i redactor de El Periódico Andreu Farràs. És professor de la UAB i Llicenciat en Ciències de la Informació i en Història Contemporània,  és coautor de diversos llibres, entre ells L’oasi català, El 23-F a Catalunya i L’Ascensor i Miquel Roca, l’últim segon. Ha treballat a diverses televisions i ràdios catalanes i ha estat guionista de diversos reportatges. El llibre que va venir a presentar a la biblioteca és la història de les famílies més influents a Catalunya dels últims dos segles. És el llibre Els Güell. El fet que li demanés que vingués a presentar aquest llibre a la Biblioteca és per la vinculació que hi ha al municipi a la família Güell, la fàbrica tèxtil de Can Güell i la Cripta d’en Gaudí construïda gràcies a un mecenes com l’Eusebi Güell,  i realment em va sorprendre com al llarg d’aquests dos segles passats el cognom Güell ha estat present en molts esdeveniments, per bé o no tan bé, han estat molt presents a la història de Catalunya.


SEGONA PART SÓN RECOMANACIONS DE NOVETATS (assessorada per la Silvana de Cal Llibreter, c/. Bonavista, 81 de Sant Just Desvern - calllibreter@gmail.com - http://www.calllibreter.cat/)

Les recomanacions les he classificat per temàtica, novel·la negra, literatura de qualitat i que es llegeix bé i novel·la romàntica.

Els planificadors, de l’escriptor sud-Coreà Un-Su Kim. Ell va estudiar literatura coreana a la Universitat de Kyung Hee. Té una extensa obra però no està tota traduïda al català.


Els Planificadors segons en diari THE NEW YORK TIMES, és una novel·la d’assassins escrita per la ploma fantàstica de Un-Su-Kim, defuig de tota classificació.

El protagonista és recollit de les escombraries quan només era un nadó, en Reseng s'ha convertit en un dels assassins més temibles de tot el país. El cap del crim organitzat, conegut com a Vell Os Rentador, aviat el va acollir sota la seva protecció. En Reseng mai no es va preguntar on havia d'anar, o qui havia de matar, o per què casa seva era plena de llibres que mai no havia llegit ningú. Només es limitava a satisfer la voluntat dels planificadors. Però tot canvia el dia que decideix pensar, el dia que decideix qüestionar les ordres que venen de dalt. Aquest acte el posarà en el punt de mira de tothom.


Gener de sang, d’Alan Parks. És un escriptor escocès, dedicat a la música durant més de 20 anys, ha treballat amb portades, vídeos i sessions de fotos per a companyies publicitàries d’un gran nombre d’artistes.


S’estrena com a escriptor l’any 2019 amb molt èxit amb aquesta obra Gener de sang, que ara ens arriba traduïda al català.

Harry McCoy és l'única persona que pot evitar la mort de la noia, però fa tard i la Lorna és assassinada a l'estació d'autobusos. El seu assassí, Tommy Malone, se suïcida d'un tret al cap. L'opinió pública demana explicacions i una resolució immediata del cas. Els mitjans de comunicació pressionen la policia de Glasgow i Harry McCoy només té clara una cosa: l'atzar no hi té res a veure. Haurà de fer servir els seus contactes en el submón criminal per entendre què ha passat. Aviat descobrirà que els Dunlop, una de les famílies més riques i influents de la ciutat, hi poden estar involucrats. Semblen intocables.


Novel·les bones sense ser difícils i classificada com a literatura comercial de qualitat

Aigua dolça d‘Akwaeke Emezi, és una escriptora nigeriana i l'obra està basada en fets reals autobiogràfics. La protagonista de la novel·la és l’Ada una noia nigeriana amb un caràcter turbulent i volàtil que emigra als Estats Units per estudiar. Sembla una noia com les altres, però la seva ment està poblada per presències fosques i ancestrals que conviuen amb ella des que va arribar a aquest món. Després d'una experiència sexual traumàtica, aquests individus cristal·litzen i s'apoderen de la seva voluntat.


Narrada per les identitats alternatives que poblen la ment de l'Ada i basada en l'experiència real de la mateixa autora, Aigua dolça explora el trastorn de personalitat a través de la figura mitològica dels nens esperit. Inquietant, commovedora i poderosa, Emezi ens regala una evocació penetrant sobre l'estret vincle entre cultura i identitat. Amb una energia ferotge i una escriptura elegant i sinuosa, proclama l'arribada d'una veu literària nova, atrevida i salvatge.


L’aquari de David Vann, és un escriptor nascut a Alaska i actualment viu a California, dona classes a la Universitat de San Francisco, el seu treball narratiu ha merescut varies beques dedicades a la creació com la Guggenheim i la Wallace Stegner entre d’altres. La seva primera novel·la Sukkwan Island, el va situà en la primera línia dels escriptors del seu país i va ser comparat  amb Cormac McCarthy o Hemingway.


L’obra que avui us comento està traduïda al català i la protagonista Caitlin és una nena de dotze anys amant dels peixos que viu amb la seva mare en un suburbi de Seattle. Cada tarda, després de l'escola, visita l'aquari de la ciutat, endinsant-se en un món íntim que l'allibera. Quan un dia comença a compartir la seva afició amb un home gran provoca, sense voler-ho, un tifó emocional i incontenible que l'arrossegarà violentament cap a un passat familiar desconegut.

Amb aquesta novel·la apassionant i elèctrica Vann ens regala una nova mostra del seu extraordinari talent literari. Brillant i amb un punt d'esperança, L'aquari és un relat enèrgic sobre una nena valenta i única que ens ensenya que el dolor més profund pot ser l'origen d'una nova existència.


I per acabar un parell de novel·les romàntiques d’autors del nostra país.

L’avinguda de les il·lusions de Xavi Barroso. És nascut a Granollers, va estudiar Audiovisuals i Comunicació, va viure un temps a Londres i ha escrit guions d’humor, de divulgació i de ficció per a diferents cadenes televisives, aquesta és la seva primera novel·la.


Ens narra la vida d’una dona que es va avançar al seu temps. De minyona en una casa benestant a estrella del Paral·lel. Una novel·la emocionant i convulsa com l'època que retrata. Barcelona, 1909. Les germanes Romero arriben a la ciutat en plena Setmana Tràgica per servir a casa dels Puig. Els treballadors lluiten als carrers per unes condicions més dignes mentre la classe alta s'aferra als seus privilegis. La Francisca té un caràcter indomable i el cap ple de pardals, somia ser artista i una vida més lliure que la que la societat li ha destinat. Aviat coneixerà en Joan, un jove anarquista que li robarà el cor i li descobrirà la màgia del Paral·lel. La Francisca jugarà amb les seves lleialtats en una Barcelona revolucionària i en plena ebullició teatral. Coneixerà el costat més fosc de la ciutat, viurà la humiliació, la soledat, la traïció i un amor impossible que marcarà la seva vida. Però no renunciarà mai al seu somni. En una època on les dones ni tan sols tenien dret al vot, la Francisca serà sempre una dona lliure.


Els camins de la Rut de Josep-Anton Baulenas, té una llarga trajectòria com a escriptor.
Ha rebut varis premis com el Prudenci Bertrana, el Ramon Llull i el Premi Sant Jordi el 2008 per l’obra El nas de Mussolini.


També tradueix al català les obres dels escriptors Marquerita Youcenar, William Gibson, Eugene O’Neill i Albert Camus entre d’altres.

En aquesta darrera obra el lector va descobrint la vida de la Rut una dona lliure i vital, a través dels ulls de la seva filla Rutona. La Rut ha dut una vida errant, de mare soltera, pautada per unes relacions amoroses intenses i poc duradores. La Rut condueix una grua, que li serveix per treballar eventualment en feines que semblaven reservades als homes i també per viatjar, qui sap si per fugir de qualsevol temptació de “domesticar-se”. Arran de la seva mort accidental, a l’edat de quaranta-quatre anys, la filla s’interroga sobre la Rut, que li serveix de referència i de contrapunt a l’hora de trobar el seu propi camí.


I per acabar us recomano una lectura d’un llibre que ha sortit aquest mes de març, traduït al català per Anna Turro Casanovas.

El llibre és Escalada a l’Everest: escrits complets de George Leiggh Mallory, editat per Cossetània.


Són els escrits complets de George Leiggh Mallory, un dels alpinistes anglesos més mítics, conegut sobretot per la seva expedició del 1924 a l’Everest, que li va costar la vida i pel gran enigma que segurament no podrem resoldre mai: ell i el seu company Irvine podrien haver estat els primers homes en ascendir al cim més alt de la Terra. Amb aquest recull inèdit dels deus influents textos, descobrim un nou vessant poc conegut de Mallory. Són escrit que fins fa poc es trobaven en arxius diversos, i que inclouen les últimes notes que va escriure pocs dies abans de laseva mort. Estan redactats amb una frescor inusual, i s’originen en les cartes diàries que escrivia a la seva esposa Ruth des de les muntanyes europees i des de l’Everest. Coneixerem el Mallory més íntim, intel·lectual i reflexiu en un llibre que combina pensament i acció.

Montserrat Rigol                                       23 d’abril,  Sant Jordi 2020

Des de aquest enllaç podeu accedir a la presentació d'aquests llibres:




Els nostres llibres de muntanya:
































Hem participat: