dissabte, 28 d’agost del 2021

Estany Gran del Pessó (2.499 m)

Dimecres 25 d’agost de 2021

Hora de sortida: 2/4 de 8 del matí. 

Ubicació: Comarca de l’Alta Ribagorça. 

Temps aproximat: 6 h 20 min (9,6 km) 

Desnivell: 803 m (acumulat) 

Dificultat (1): Difícil.


Programa: Sortirem el dia abans (dimarts 24 d’agost), dinarem al Mesón Saganta N-230, Km 48,  Saganta - Estopiñan del Castillo, (Osca) i  després anirem fins a la Vall de Boí, on farem nit a l’Hotel Rantiner de Taüll tel. 973 696 184. Web: https://www.hotelelrantiner.com/ca/ 

A la tarda podem anar a visitar l'església de Santa Maria de Taüll.




Soparem al restaurant El Fai de Taüll, c/. Els Aiguals, 10 (molt a prop de l’hotel) tel.: 973 69 62 01 / 699 70 12 65, www.restaurantelfai.com

 

Itinerari: Sortirem de l’hotel a l’hora esmentada i anirem fins passat Taüll. L'estacionament el realitzarem en els amplis espais de la L-501 just en un pronunciat revolt a dreta, en el lloc conegut com el Pont de la Ribera. 

A el peu de la carretera, a l’esquerra, veurem un panell i un pal indicatiu que ens guiarà pel GR 11.20 (senyalitzat) fins més endavant, on abandonarem la pista forestal i agafarem un sender, fins a un punt, on girarem a l'esquerra seguint les indicacions d'un altre pal i ens aniran guiant unes estaques grogues fins als estanys de Pessó: estany Patit de Pessó i estany Gran de Pessó (3 hores) per una senda fresada i amb forta pujada, que ens deixarà, primer visualitzar i després tocar els esmentats llacs i des d'ells observar la mola i la cresta dels Pessons (Gran Pic del Pessó, el Pic del Pessó i el Petit Pic del Pessó) custodiada per la Coma del Pessó (esquerra) i la Coma del Mig (dreta).











Tot està ben senyalitzat i el camí és bo. 

Si es vol, i sortint més d’hora, es pot fer el Pic Gran del Pessó a partir d’aquest estany. A partir d’aquí comença la zona exclusivament amb fites combinant segons coincideixi les zones herbades amb petits passos amb pedra fixa i pedra solta, tot això per una canal que passa per la dreta de l'Estany Gran del Pessó per accedir a la Colladeta de l'Ossó, on s'abandona tot l'anterior i es continua per tarteres on les fites marcaran el millor pas per anar acostant-nos a la collada entre els Pics Gran del Pessó i de les Mussoles (un cartell trencat indica Parc Nacional). 

S’agafa un camí a la dreta seguint les fites que es van trobant, al principi per tarteres que es van compaginant amb alguna zona herbada a mida que ens anem aproximant al cim. 

El nostre objectiu d’avui era l’estany Gran de Pessó, i per tant, després de gaudir del paisatge dels dos estanys i fent cas de les previsions meteorològiques que anunciaven pluja i tempesta a partir de les 14-15 h, hem tornat pel mateix camí. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/estanys-de-pesso-82339339 

 

Observacions: El Gran Pic del Pessó, o Pic Gran del Pessó és una muntanya termenal entre la Torre de Cabdella, dins del seu terme primitiu, i la Vall de Boí (a l'antic terme de Barruera), i, per tant, entre les comarques del Pallars Jussà i de l'Alta Ribagorça. El pic està situat dins de la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

 

El pic, de 2.894 metres, s'alça a la carena que separa la Coma del Pessó (O) i la Coma del Mig de la Vall del Riqüerna (E); amb la Colladeta de l'Ossó al nord-oest, el Pic del Pessó al sud i el Pic de les Mussoles al nord-est. El nom "pessó significa munt cònic d'herba dallada, i s'aplica a cims de forma cònica". Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC.

 

La sortida, la plantegem amb la intenció d’arribar fins a l’estany Gran del Pessó i no fer el cim.

 

Dimecres a la tarda visitarem les esglésies romàniques d’Erill la Vall i de Boí.







 

Sopar de dimecres: Restaurant Ca la Pepa, Carretera de Taüll, 32, Boí, 973 69 63 12 a les 20 h.

 

Dijous al matí visitarem de l’església de Sant Climent de Taüll i el “Mapping” que projecten

 

S’ha de treure prèviament l’entrada, preu: 5.- euros, la projecció dura 10 min. http://www.centreromanic.com/ca/booking?mode=reserve&resource_id=38811






 

De tornada, podem parar a dinar al restaurant Nou Urbisol, Km. 562, A-2, Castellolí, 93 808 40 03. 

Tornarem a casa el divendres 26 a primera hora de la tarda. 

La sortida consta, per tant, de tres dies: 24, 25 i 26 d’agost (de dimarts a dijous)