diumenge, 21 d’agost del 2022

Cercle de Pessons (2.513 m)

Dissabte 20 d’agost de 2022

Hora de sortida: Sis del matí. 

Ubicació: Principat d’Andorra. 

Temps aproximat: 3 h 30 min (6 km) 

Desnivell: 200 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per l’autopista C-16 fins a Berga i el Túnel del Cadí (on ens pararem a fer el tallat). 

Després seguirem en direcció a Puigcerdà, passarem la frontera per Llívia i anirem en direcció a Porta. Passarem pel túnel de Pimorent i el túnel de Pas de la Casa ja a Andorra. Un cop a Andorra anirem fins a la estació d’esquí de Grau Roig. 

 

Itinerari: Des de l’estació d’esquí de Grau Roig surt cada hora un autobús 4x4 per pujar fins al primer llac de Pessons. Considerarem aquesta possibilitat, per guanyar temps i estalviar-nos el primer tram, ja descrit, que no té massa interès. El darrer autobús de tornada és a les 17 hores. Preu de pujar i baixar: 10.- euros per persona. Puja a les hores i baixa les mitges al matí i a l’inrevés per la tarda. Compra de tiquets a la botiga de l'edifici de l'Escola d'Esquí de Grau Roig. Punt de sortida Escola d'Esquí de Grau Roig i punt d'arribada el restaurant. Del 23 de juny fins a l'11 de setembre. Pujades: cada hora de 9:00 h a les 15:00 h i a les 16:30 h. Baixades: cada hora de 9.30 h a les 14.30 h, a les 16.00 h i les 17 h. 

L'excursió comença agafant un autobús 4x4 a l'aparcament del Cubil de Grau Roig. Després de 15 minuts de pujada i d’estalviar-nos 250 metres de desnivell, apareix davant dels nostres ulls el primer dels llacs i al mateix temps el més gran. L’estació disposa d'una línia regular que en els mesos estiuencs uneix l'aparcament del Pubill de Grau Roig amb el refugi/restaurant de Pessons. El primer llac no és gaire profund i a l'hivern queda completament congelat, amb un bon gruix de neu a la zona superior. De fet, es pot creuar amb motos de neu o amb esquís de travessa. 

El punt de partida és l’Estany Primer al costat de la cafeteria, a 2.300 m i caldrà seguir el GR-7.



Rodejant la cafeteria, ens dirigirem a la resta de llacs, més petits però amb un aspecte més alpí. Aquests, són més tranquils i no trobarem tanta gent en el nostre camí ja que el camí ressegueix les roques i és molt més estret. 

Passarem per: L’Estany Rodó, l’Estany de Meligar, l’Estany de les Fonts i finalment, l’Estany del Cap de Pessons, entre d’altres petits estanys sense nom.













El descens es realitza seguint les indicacions del Cercle de Pessons, fent una circular i passant pels estanys de la Solana.












Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/cercle-de-pessons-111337140 




Observacions: A l’estiu, les muntanyes andorranes són un paradís per als amants de l’excursionisme. Les nombroses zones de llacs del país, proporcionen als visitants una bona manera i ben fresca, de descobrir una Andorra gairebé desconeguda, ben lluny del ritme frenètic de les botigues de l’avinguda Meritxell, al centre d’Andorra la Vella. 

Estan situats a la vora dels naixements dels rius o torrents, a l’ombra dels pics més alts dels Pirineus i a una altura que, gairebé sempre, supera els 2.000 metres. Alguns dels que es troben a una major altura s’han creat al fons dels circs glaciars. Precisament és en aquests circs pirinencs on el nombre de llacs és més elevat. Sovint n’hi arriba a haver més d’una desena i, si s’observen amb una perspectiva aèria (per això cal pujar a algun dels pics dels voltants) constitueixen un paisatge aclaparador i espectacular, sobre tot quan les muntanyes, les parets rocoses o els avets es reflecteixen a les seves aigües.

 

A Andorra hi ha més d’una quinzena de llacs. A algunes s’hi pot arribar fent una caminada més o menys llarga (fins hi tot n’hi ha d’alguns d’accessibles amb autobús!), però d’altres estan situades en indrets als quals costa d’arribar caminant.

 

Els llacs de Pessons és una de les zones de llacs més coneguda d’Andorra.

 

Amb l'objectiu de mantenir la forma física i de passada veure com és una estació d'esquí a l'estiu, farem aquesta excursió al conegut Cercle de Pessons, on es troben diversos llacs formats en l'última glaciació. Per aquells que no ho coneguin, els llacs de Pessons es troben en un dels marges de l'estació andorrana del Pas de la Casa i més concretament, a Grau Roig amb una alçada d'uns 2.300 metres.

 

Set llacs i algunes llacunes, comunicats entre si, situats a l'interior del cercle glacial granític, més gran d’Andorra. Gran varietat de vegetació i flors alpines en un terreny d'alta muntanya. Dintre de l'aridesa aparent, hi creix gran varietat de flors alpines. Al primer estany hi ha un restaurant.

 

El Circ de Pessons constitueix el cercle glacial granític més gran d'Andorra. El recorregut es d'una gran riquesa floral, i amb sort, podrem observar marmotes, isards, voltors, etc.

 

Al Primer llac dels Pessons es pot arribar amb un autobús 4x4 – un bus normal però amb tracció a les quatre rodes – des de l’estació d’esquí de Grau Roig.

 

Val la pena agafar l’autobús que surt de l'aparcament del Cubil i porta fins el restaurant, doncs t'estalvies 250 m de desnivell.

 

La majoria de visitants opten per quedar-se al llac principal, on hi ha un restaurant i un camí que el rodeja. El més recomanable per veure els paisatges més bonics (i també menys transitats) és donar una volta sencera als set estanys que formen els Pessons (que deuen el seu nom al pic de Pessons, que es veu des de la majoria de llacs)

 

Caminant unes tres hores es poden veure els set estanys de Pessons, comunicats entre si, també alguns petits estanyols sense nom, enclavats al cor del circ granític més gran d’Andorra. El camí transcorre per un paisatge àrid però en el qual creixen gran quantitat de flors alpines. El recorregut no té cap dificultat ni en l’orientació (s’ha de seguir el sender de gran recorregut GR-7) ni en la tècnica.

 

Al ser una ruta d'alta muntanya, si es fa a l'estiu, s'ha de portar força aigua i alguna peça de roba per si de cas, el temps a la muntanya canvia molt ràpidament.

 

Just davant del primer llac hi ha el refugi de Pessons que té un restaurant molt acollidor on es pot menjar la típica cuina de muntanya (carns a la brasa, escudella barrejada, embotits...) però també plats més elaborats, com amanida de formatge de cabra, entrecot de bou o sopa de ceba (Plats copiosos i preus elevats)

 

Dinarem al refugi - restaurant de Pessons, tel. +376.75.90.15. Està obert cada dia de 10 a 16 h. (Cuina fins a les 15:30) pessons@grandvalira.com 

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.