dissabte, 21 de juliol del 2001

Perdiguero – per la vall de Lliterola (3.222 m.)

20-21-22 de juliol de 2001 - Sortida final temporada 2000/2001

Hora de sortida: 2/4 de set del matí de dissabte.

Ubicació: Comarca de la Ribagorça.

Temps aproximat: 11 h.

Desnivell: 1.622 m.

Dificultat: Mol difícil.



Itinerari: Dissabte dia 21 ens llevarem a 2/4 de sis del matí per començar a caminar a 2/4 de set. Remuntarem l’esplèndida vall de Lliterola fins a la seva capçalera. El recorregut és distret. Sortim del pont de Lliterola (1.630 m. – a 9 km. de Benasc en direcció a l’Hospital de Benasc), en el punt on un rètol indica l’inici del camí a la cabana de Lliterola. Després d’un tram pel bosc de pi negre, segueix una pujada forta que allunya el camí de l’eix de la vall i de la protecció de l’ombra dels arbres. Des d’un bon començament podem distingir al fons de la vall el nostre objectiu: el Perdiguero, el punt culminant de les muntanyes de Luixon. El camí ens situa per sobre la pleta de Lliterola (1 h.) on hi ha una cabana petita de pastors que pot servir d’aixopluc tot i que està en un estat una mica precari.

El torrent de Lliterola cau espectacular amb un salt esglaonat des de una bassa que és com una piscina natural (1 h. 30 m.). sobre mateix del camí s’obre un impressionant avenc per l’interior del qual corre un torrent subterrani. Darrere nostre, i a la part oposada de la vall de Benasc, hi ha el circ de Cregüenya. Al davant sempre tenim la piràmide massissa del Perdiguero. Seguim pujant. Creuem cap a l’esquerra el torrent i anem deixant enrere la zona de prats. Al cap d’una estona tornem a creuar el torrent.

Arribem a l’estanyet de Lliterola (2.500 m.), un estany de petites dimensions encerclat per tallats de roca. L’indret té una atmosfera genuïna d’alta muntanya. Creuem el torrent i superem per l’esquerra una cascada del torrent amb una pujada molt dura. Finalment retornem cap a la dreta però sense arribar al torrent i pugem fins a un coll, molt a prop de la sortida d’aigües de l’estany de Lliterola (3 h. 45 m.)

L’estany és envoltat de grans cims d’esquerra a dreta, el Perdiguero, el Rio, el Cabrioles, el Malpàs i el Bom, tots ells de més de 3.000 metres.



Hem de seguir unes fites que s’enfilen directament per l’ampla aresta plena de blocs. La pujada és dura fins a la punta 3.120 m. (4 h. 30 m.), després ja és més planera fins a la punta 3.170, i finalment sortim dalt del cim del Perdiguero 3.222 m. (5 h. 15 m.). La vista que es domina és molt panoràmica: el Posets i la vall d’Estós, el pic del Portillón d’Oô, el Gorgs Blancs, l’Spijeoles, el llac del Portillón, el Lesat, el Cabrioles i el Malpàs, per esmentar només els principals cims.

Tornarem pel mateix itinerari.



Observacions: Ens trobarem al Gran Hotel de Benasc (Tel. 974 551 011) el divendres dia 20, a les nou del vespre per sopar plegats (tenim habitacions reservades per les nits del 20 i 21 amb règim de mitja pensió)