diumenge, 3 de febrer del 2008

Sant Maurici de la Quar, Sant Isidre (1.118 m.) Sant Pere de la Portella

Dissabte 9 de febrer de 2008.

Hora de sortida: 2/4 de 8 del matí

Ubicació: Comarca del Berguedà.

Temps aproximat: 5 h.

Desnivell: 500 m.

Dificultat: Mitjana.



Itinerari: Anirem per l’eix del Llobregat fins a Gironella. Aquí ens desviarem a la dreta per la carretera C-154 que porta a Prats de Lluçanès i ens desviarem, abans d’arribar-hi, a uns 11,8 km. a l’esquerra en direcció Sagàs i Sant Maurici de la Quar a 5 km.

Una vegada situats a Sant Maurici de la Quar, comencem a caminar, pujant pels graons que hi ha entre l’hostal i l’església i seguim les marques grogues cap al coll de la Baumeta. Des d’aquí pugem a l’ermita de Sant Isidre, excel·lent mirador a 1.118 m. d’alçada. De tornada al coll, baixem per la pista de l’esquerra, i només al cap d’unes quantes passes agafem un corriol per la dreta que travessa un bosc frondós fins arribar a una riera. A l’altre costat, una mica més amunt, es troba el Monestir de Sant Pere de la Portella, un dels edificis més importants de l’arquitectura romànica catalana, de l’any 1003.





Seguim pel costat de la torre del monestir i després per la pista asfaltada que passa per l’esquerra. La carretera asfaltada puja fins a l’alçada del desviament a Santa Maria de la Quar, uns metres més amunt. A la dreta de la pista asfaltada i enfront del desviament a Santa Maria de la Quar, surt un camí senyalada amb marques blanques i vermelles de GR i també amb les senyals grogues que hem anat seguint. En pronunciat ascens, ens porta al coll de Tei, punt culminant de la serra de Picancel, balconada espectacular dels territoris voltants. Després ens porta al coll de la Baumeta.

Des de aquí, i seguint les senyals del GR., la tornada la podem fer pel mateix camí.

Un cop de tornada a Sant Maurici de la Quar, podem admirar l’església del segle XVII que guarda en el seu interior una imatge romànica del segle XII, de fusta policromada i grans dimensions (1,35 m. d’alçada) de la Mare de Déu de la Quar. És un dels exemplars més alts de la imatgeria romànica catalana. Sota de l’església hi ha la casa de turisme rural Sant Maurici, a on proporcionen les claus de l’església i també de la de Sant Pere de la Portella.



Observacions: La petita ermita de Sant Isidre, la vall de la Portella amb les restes del Monestir de Sant Pere de la Portella, els cims aguts de la serra del Picancel i el santuari de la Quar, són llocs habitualment solitaris situats en entorns espectaculars, dels que gaudirem durant aquesta travessa pel sud-est de la comarca del Berguedà. A més, tindrem la possibilitat de pujar als diferents cims culminants tot creuant els serrats, que són superbes terrasses des de les quals s’atalaien extensos horitzons.

Aquesta zona va quedar devastada per un important incendi a l’any 1992.

Tornarem a casa a quarts de sis de cinc.

Dinarem a: Restaurant Sant Marçal a Puig-reig.