diumenge, 26 d’octubre del 2008

Mata de València, bosc de Gerdar i llac de Cabanes (2.190 m.)

17, 18 i 19 d’octubre de 2008

Hora de sortida: 2/4 de cinc de la tarda del divendres.

Ubicació: Pallars Sobirà.

Temps aproximat: 4 h. 30 m.

Desnivell: 670 m.

Dificultat: Normal.



Itinerari: Anem a veure la tardor.

Divendres 17/10: Sortirem de casa a l’hora indicada, i anirem cap a Igualada, Cervera, port Comiols, Tremp, Pobla de Segur, Sort, Esterri d’Àneu i Isavarre. Dormirem les dues nits en una casa d’aquest poble que tenim llogada. Soparem en el restaurant Nabiu del poble.
http://www.nabiu.cat

Dissabte 18/10 – Matí: Mata de València, bosc de Gerdar i llac de Cabanes.Des de Esterri d’Àneu agafarem la carretera que puja al port de la Bonaigua (C-28). Després d’uns 10 km., i poc després de deixar enrere el trencall que va cap a Sorpe, trencarem a mà esquerra, per un ramal que va al refugi i al bosc de Gerdar indicat amb un cartell. A ma esquerra deixarem l’hotel Els Avets. Una mica més endavant creuarem el riu i passarem a tocar del refugi del Gerdar. Uns 200 m. després del refugi, en un fort revolt a la dreta, hi ha un pàrquing, on deixarem els cotxes.

Aparcament del Callau. 0:00 h; 1.510 m. Se surt de l'aparcament tirant recte amunt, per un camí que puja. El riu de Cabanes brama a la nostra esquerra, una mica enfonsat. De seguida puja fort, entre avets imponents. Cap al final de la pujada els arbres disminueixen. Travessem el riu i de seguida trobem una bifurcació.



Desviació al llac de Cabanes. 1:15 h; 1.880 m. Per pujar al llac de Cabanes hem d'agafar el ramal de la dreta, que de seguida comença a pujar fort, en terreny més pedregós. Cap al final passem per una petita conca i girem a la dreta. Trobem el primer llac o petit de Cabanes i de seguida, a sobre mateix, el segon.



Llac de Cabanes (o Negre). 2:00 h; 2.190 m. És un llac esplèndid, amb una illeta al mig. Estem voltats d'uns quants cims impotents, entre els qual destaca el Bassiero. Per tornar hem de refer el camí d'anada fins a la desviació.

Desviació al llac de Cabanes. 2:30 h; 1.880 m. Aquí agafem a la dreta, gairebé planejant, cap al pla de Breviari. Al principi hi ha alguna tartera, però aviat el terreny és més amable i entrem altre cop de ple en el bosc.

Pla del Breviari. 3:30 h; 1.850 m. Petit pla herbat. A la dreta un camí que ens podria portar fins al refugi de la Plana de la Font. Anem per l'esquerra, de baixada. A partir d'aquí els avets són encara més impressionants, enmig de clapes de verd florit.

Cruïlla de la Cabana Vella. 4:00 h; 1.600 m. Deixem aquest camí a la dreta i ens dirigim cap al riu, que creuem per un precari pont de fusta. L’espectacle és inoblidable. Passat el pont pugem una mica i en poca estona som altre cop a l'aparcament.

Aparcament. 4:30 h. Final de l'itinerari.

A la tarda visitarem Sant Joan d’Isil (Església romànica) i el poble d’Isil.

 

Diumenge 19/10: Visita a Isavarre, Son (esglésies romàniques) i fira de Santa Teresa a Esterri d’Àneu.



Dinarem a Esterri i tornarem cap a casa.


Observacions: L’itinerari del matí de dissabte el farem a l’època recomanada per fer-lo que és el mes d’octubre. Pensat per veure l’avetosa més important de la península ibèrica: la Mata de València d’Àneu d’una bellesa salvatge i amable a l’hora. La primera hora del matí és el millor moment per poder veure isards. El Bosc de Gerdar és un bosc preciós d'arbres molt alts.

Tornarem a casa a les vuit de la tarda.