dijous, 2 de desembre del 2010

Delta de l’Ebre (4 m.)

dissabte 4 de desembre de 2010

Hora de sortida: set del matí.

Ubicació: Comarca del Baix Ebre.

Temps aproximat: 4 h. 30 m. (16,8 Km.)

Desnivell: 34 m. (acumulat)

Dificultat: Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i agafarem l’autopista AP-7 en direcció sud. Ens pararem a fer el tallat en alguna àrea de servei. Sortirem de l’autopista a l’Ampolla.


Itinerari: L'itinerari surt de la mateixa estació. Des de l'estació de tren de l'Ampolla hi ha cinc minuts fins al passeig del Port. Arran de mar anirem cap a la dreta, en direcció al Delta. A estones haurem de passar pel costat de la carretera, perquè no hi ha voreres.



Al final del poble tornarem a trobar un llarg passeig, on comença la platja de l'Arenal. En acabar el passeig trobarem una pista de terra, paral·lela a la platja. Està indicada, és la que porta a l'observatori de la Bassa de les Olles. Parada obligatòria per observar la fauna de canyissar des de la torre de fusta.



A partir d'aquí seguirem un itinerari assenyalat amb cartells i pals de fusta, la ruta que porta al port del Goleró. Es tracta d'un petit sender, que va paral·lel a la platja. A mà esquerra ja tindrem a la vista la badia i la Punta del Fangar. Poca estona després de deixar enrere la torre d'observació arribarem a un canal per on les aigües de la Bassa de les Olles desemboquen a la badia. El travessarem per sobre d'una estructura de formigó, una mena de comportes en desús. A l'altra banda trobarem un camí ample, que segueix en direcció sud fins a trobar un altre canal, més gran. Aquest el travessarem per un pont que queda uns metres més a la dreta. Hi ha indicacions de l'itinerari.



Seguirem aquest camí ample, que és el que ens portarà al port del Goleró, una entrada d'aigua on es guarden molts bots i algunes barcasses que van a recollir musclos a les instal·lacions de la badia.

El Goleró també es travessa per un gual. Després només cal seguir el camí, que continua paral·lel a l'aigua per arribar al port del Fangar, el principal port de la badia, des d'on surten les embarcacions dels mariscadors i pescadors. La tornada al punt de partida es fa pel mateix camí.

Anirem a dinar al restaurant Ca l’Àngel a Pinell del Brai. Tel 977 42 62 35, a uns 45 minuts de l’Ampolla, en cotxe.

Després de dinar anirem a fer una visita a Miravet, situat a uns 20 minuts en cotxe del lloc del dinar. Miravet té entre d’altres monuments el seu castell dels templers, un dels castells més impressionants de Catalunya. Un cop a Miravet i abans de pujar al castell podem passejar pel nucli, que conserva el seu traçat medieval. Caldrà fixar-nos en els porxos i les cases penjades, la drassana, el molí-assut, l’aljama i sobretot l’església vella. Es tracta d’un temple renaixentista de l’ordre de l’hospital. A l’interior hi ha diferents exposicions, una de peces romàniques amb iconografies pròpies de tres cultures que van conviure al poble: els cristians, els jueus i els musulmans. Val la pena arribar-se també a la zona del Raval dels Canterers, on hi ha un grapat de tallers on treballen de manera artesanal els terrissaires. S’hi poden comprar tot tipus d’objecte fets amb fang.

La visita al castell és imprescindible, un dels millors exemples d’arquitectura romànica, religiosa i militar de l’orde del Temple a tot el món. El castell, en el seu origen àrab i conquerit pels templers al segle XII, està situat dalt d’un penya segat, en un indret estratègic per controlar el pas del riu. De tot el conjunt destaquen el pati d’armes i la capella romànica, així com les vistes sobre el riu Ebre. La vista la tanquen a les 17,30 h.

Tornarem a casa als voltants de les vuit del vespre.



Observacions: Al Delta de l'Ebre es poden seguir diferents itineraris marcats pels responsables del Parc Natural. Solen recórrer els espais de més interès del Delta i tenen el suport de cartells informatius sobre les característiques dels llocs que es visiten i els animals que es poden veure. Es pot consultar a les oficines d'informació del Parc Natural de Deltebre i l'Encanyissada.

El Delta és un espai molt fràgil i els animals que hi viuen es poden veure afectats per la presència de persones i animals domèstics. Per això és important que no deixar mai els senders marcats, fer cas de les indicacions dels cartells i respectar els passos, que solen estar acotats amb cordes. Uns metres més enllà hi pot haver nius amb ous que podríem aixafar sense voler.

El paisatge del Delta de l'Ebre canvia molt segons les estacions. Fins a mitja primavera és completament marró, perquè els camps s'assequen i els canals estan buits. A finals d'abril, principis de maig, els conreus s'inunden i el territori pren els tons blavosos de l'aigua. Aviat comença a sortir l'arròs i cap al juny els camps ja estan verds. Les últimes setmanes de setembre o les primeres d'octubre, quan ja està madur, el Delta és de color groc. Llavors se sega la collita. A finals d'any els camps tornen a assecar-se i comença un nou cicle. És important tenir en compte el cicle de l'arròs per saber quin aspecte tindrà el Delta de l'Ebre.

Qualsevol persona que hagi visitat el delta de l'Ebre segur que ha tingut la impressió que és un espai immens, tan gran que és difícil arribar a conèixer en un dia els diferents ambients que es mesclen a l'entorn de la desembocadura del riu. Avui els volem demostrar que caminant és possible fer una ruta molt assequible i totalment variada per conèixer els arrossars, les llacunes i el canyissar, les platges i les màquies del delta. D'aquesta manera també ens serà possible poder observar ocells d'espècies molt diferents.