diumenge, 6 d’octubre del 2019

Alta vall del Ter (1.985 m)

Dissabte 5 d’octubre de 2019

Hora de sortida: Set del matí.

Ubicació: Comarca del Ripollès.

Temps aproximat: de 1 a 5 h (de 1 a 10 km) segons el que triguem a omplir el cistell...

Desnivell: de 100 a 500 m (acumulat) segons la mateixa raó anterior...

Dificultat (1): Alta (per trobar ceps...)


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem en direcció a Vic, aturant-nos abans a les 4 carreteres de Tona fer el tallat i el “xuixo”.

Després seguirem fins a Ripoll, on ens desviarem en direcció a Camprodon, passant per Sant Joan de les Abadesses. Un cop a Camprodon, seguirem en direcció a Molló i d’aquí a Espinavell.

Un cop a Espinavell, seguirem la pista forestal que ens duria fins a Setcases. Si l’estat de la pista ens ho permet, arribarem fins a la Collada Fonda. En cas contrari, aparcarem on puguem arribar.


Itinerari: La idea és moure’ns pel triangle format pel Puig Sistra (1.985 m), el Puig de les Agudes i el Puig Moscós (veure mapa adjunt) tenim com a centre el Coll de Lliens. Aquest sector es coneix com el de la Fembra Morta. Amaga els millors racons productors de bolets.








Observacions: Ens trobarem amb pinedes de pi negre (per sobre dels 1.600 m) d’alçada, arribant a la cota dels 2.250 metres. Més avall, entre els 1.100 i els 1.600 metres, zones amb pi roig, avets, roures i bedolls. El sòl és de silici.

Del 20 de juny al 10 de novembre, s’hi acostumen a produir dues florades destacables de ceps: una a l’inici de juliol i l’altra al setembre.

Cal tenir en compte l’edat actual dels pins per fer-nos una idea de les possibilitats de trobar bolets. Els rovellons els trobarem sobretot a carenes i zones elevades dels vessants de solana, on els pins són més joves i, els ceps, a mig vessant obac de les serralades i cap a les fondalades.

Si volem trobar ceps als boscos de pi negre d’aquesta zona, ens haurem de fixar en els arbres. El cep és un bolet que apareix quan el bosc comença a gaudir de certa maduresa, és a dir, quan els pins superen aproximadament els 20 anys de vida, assolint produccions notables a prop d’arbres d’entre 30 i 80 anys d’edat. I no oblidem que també en podem trobar sota els avets. També es pot provar sort a la magnífica obaga de Setcases o a la baga de Queràs, un bosc esplèndid d’avet, bedoll i pi negre situat vora la carretera que s’enfila fins a Vallter.

La bellesa del contrast cromàtic que s’observa a la Baga de Queràs i altres sectors propers a Setcases durant els mesos de tardor és espectacular, el roig intens dels bedolls contrasta amb el verd dels pins i dels avets, regalant-nos una preciosa visió d’aquest territori. Tanmateix, en el punt més elevat del camí forestal que comunica Setcases i Espinavell, la collada Fonda, podem admirar la panoràmica que es dibuixa des d’aquest punt, just als peus del Costabona que, amb més de 2.400 metres d’altitud, és l’últim relleu imponent del Pirineu, abans de baixar d’esglaó a l’Alta Garrotxa i arribar a la Mediterrània amb la suau orografia de l’Alt Empordà.

Dinarem en algun restaurant de la zona.

Tornarem a casa als voltants de les vuit de la tarda.