dijous, 9 de maig de 2013

La Pala del Teller (1.890 m.) i l’Avegoda d’Adons (1.839 m.)

Dimecres 29 de maig de 2013

Hora de sortida: 2/4 de set del matí.

Ubicació: Comarca de l'Alta Ribagorça.

Temps aproximat: 4 h. 45 m.

Desnivell: 750 m.

Dificultat: Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada, agafarem l’autovia A-2 passant pel túnel del Bruch, Igualada i sortint per Cervera – Nord, en direcció a Agramunt, Artesa de Segre, Isona, Tremp (on pararem a fer el tallat), La Pobla de Segur, Senterada, Perves i Adons.


Itinerari: Sortirem caminant d’Adons (1.315 m) per una pista que, en direcció SE, perd un xic d’altitud, voreja un turó per la dreta i es dirigeix a un grup de pollancres on hi ha un tancat per al bestiar (1.310 m, 5 min).


Seguint-lo per la dreta, es volta un prat i es troba un vell camí ramader que, en diagonal a la dreta, enllaça amb un altre més amunt (fites i pals de fusta).

Es passa per una boixeda amb ginebres i argelagues. El camí supera un esglaó i ateny un planell carstificat. Parant atenció a les fites, prop del barranc dels Prats supera un altre esglaó per la dreta. Un cop dalt, al prat de les Boïgues (1.540 m, 45 min), creua el barranc i gira a l’esquerra, en direcció a l’Avedoga d’Adons.

Les fites i els rastres de sender travessen de nou el barranc i remunten un tercer esglaó. El pendent és acusat. Deixant a la dreta els avets de l’Avedogueta, s’arriba a la carena (1.675 m, 1h. 15 min).

A l’altre costat es descobreixen els precipicis de la Terreta. Cal seguir a l’esquerra un caminet que voreja els obstacles de la carena. Més endavant surt en uns prats inclinats i assoleix el cim de l’Avedoga d’Adons (1.839 m, 1h. 45 m), vèrtex geodèsic i talaia formidable.

Es torna a la desviació de la carena (2 h 15m.) i, parant atenció a fites i marques, es segueix un corriol poc definit (fites) continua per la carena. Després d’un tram entre boixos i ginebres ateny les planelletes de Castell-veire (1.700 m, 2h. 45 h), pastures obertes.Vorejant per la dreta, puja per un caient amb pedregar fins que retroba la carena a la roca de Sant Gervàs (1.726 m, 3 h), des d’on als precipicis de l’esquerra és molt possible que es vegin força voltors. Continuant per la carena s’arriba al cim de la Pala del Teller (1.890 m, 3h 15m), gran mirador i punt més elevat de la serra.

Per tornar ho farem pel mateix camí.
Observacions: La serra de Sant Gervàs és una de les muntanyes prepirinenques menys freqüentades de Catalunya. La seva situació apartada fa que resti en l’oblit de molts excursionistes. Però és una zona atractiva i amb llocs de gran bellesa, com els dos cims que la culminen i el forat del Portús, una escletxa natural que permet travessar la cinglera del caient meridional.


Dinarem al restaurant Fa uns anys.... de la Pobla de Segur, c/. La Font, 11 (és el carrer principal d’entrada al poble, a l’esquerra venint de Tremp, just al mig del giravolt) Tel. 973 660160. Al baixar podem fer parades “tècniques” a Artesa de Segre al forn de la Rosa Serra i a Agramunt a Torrons Vicens. Tornarem a casa als voltants de les vuit de la tarda.