dijous, 10 de desembre del 2020

Pallejà – Sant Andreu de la Barca: Gorgs de les Rovires i de la Mola (264 m)

 Dijous 10 de desembre de 2020

Matinal

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí. 

Ubicació: Comarca del Baix Llobregat. 

Temps aproximat: 3 h 30 min (9,3 km) 

Desnivell: 273 m (acumulat) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i anirem fins a Pallejà. Aparcarem prop de l’estació dels FGC.

 

Itinerari: Començarem a caminar pel carrer Barcelona que deixarem pràcticament al final i seguirem una mica a l’esquerra pel Camí de Can Coll. Passarem pel costat de l’institut i ens endinsarem per camins i pistes forestals.


Punts de pas: 

Riera de les Rovires. 

Destaca la font de Les Rovires i més al fons un salt d’aigua digne de contemplar. Aquesta riera té la particularitat que sempre porta aigua. Excepcionalment s’ha assecat durant algun període. A la tardor o a l’hivern es pot identificar un riu molt ben format. La Riera de les Rovires és el curs d’aigua més important del sector nord de Pallejà, recull les aigües dels torrents Toscos, Bufadors i Fondo i desemboca al riu Llobregat. En català antic, “rovires” volia dir “lloc abundant en roures o rouredes”.


El Torrent dels Bufadors. 

És un indret on, igual que a la Font de les Rovires, hi trobem aigua durant tot l'any. El camí que el voreja és tortuós i a trams cobert per vegetació, això ens indica que és molt poc transitat tot i tenir petits salts d'aigua i gorgs esculpits a la roca i un petit estany anomenat el Llac Blau, és un paratge molt poc conegut, degut a les dificultats que hi trobem per arribar-hi.


Gorgs de La Mola. 

La Riera de Corbera en el seu tram final, és un indret espectacular amb formes erosionades per l'aigua a la roca arenosa vermella, formant salts i gorgs, sens dubte un petit tresor de la natura.



Camí Pas de Barca. 

És la via de pas natural, que permet la comunicació entre la vall del riu Llobregat i la comarca del Penedès a través de les muntanyes del Garraf-Ordal. El camí és utilitzat ja des de temps antics fins a l'època romana. En l'edat mitjana amb la constitució de les poblacions de Sant Andreu de la Barca i Corbera de Llobregat i l'edificació de l'església romànica de Sant Ponç, la ruta per aquesta vall és molt transitada per persones i vehicles de transport. El nom del camí prové d'una barca que el baró de Corbera llogava per travessar el riu Llobregat. El fet es troba documentat en un inventari de camins allà pel 1855.


Arribarem a Sant Andreu de la Barca, on anirem a la estació per agafar el tren fins a Pallejà i recollir els cotxes per tornar a casa. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/palleja-sant-andreu-de-la-barca-pels-gorgs-de-les-rovires-i-el-de-les-moles-62008102 


 

Observacions: El recorregut no té grans desnivells. És una ruta ben suau i no gaire llarga però, és de nivell mitjà atès que hi ha zones de roques que s’han de grimpar lleugerament i corriols un mica tècnics.

 

Dinarem a casa. 

Tornarem a casa als voltants de la una de la tarda.