dijous, 30 de gener del 2014

GR-11: De Cap de Creus a Port de la Selva (190 m.)

Dissabte 1 de febrer de 2014

Hora de sortida: 2/4 de set del matí.

Ubicació: Comarca de l’Alt Empordà.

Temps aproximat: 4 h. (15 km.)

Desnivell: 540 m. (acumulat)

Dificultat: Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i agafarem l’autopista en direcció a Girona. Ens pararem a fer el tallat a l’àrea de servei de La Selva, i seguirem en direcció a Roses – Cadaqués, agafant la sortida nº. 4. A l’entrada de Cadaqués, anirem en direcció al Cap de Creus on aparcarem a un tres kilòmetres abans d’arribar a l’aparcament del far del Cap de Creus, en una amplia zona d’aparcament a banda i banda i, on surt una pista a l’esquerra, amb tanca de ferro. Començarem a caminar.

Itinerari: Es tracta de seguir el primer tram del GR-11 (transpirinenc) El seguirem durant tota l’excursió, excepte quan fem el desviament per anar a cala Taballera (o Tavellera)

Passaremprop de cala Prona, un racó paradisíac.

La excursió és més aviat per l’interior, encara que algun tram (com el que baixa a cala Tavellera) voreja la costa. Aquí el camí és més estret i més agradable, amb més ombres.



Cala Tavellera és un lloc que ens deixarà captivats, una de les cales més maques de tota la comarca. Situada a la meitat del camí, en una zona coneguda com el Golfet. Per la dificultat del seu accés, és un indret poc freqüentat (sovint hi ha moltes embarcacions fondejades). A la cala hi ha una caseta de pescadors.



Ens queda una hora i cinquanta minuts de caminar, amb un paisatge com d’un altre món: muntanyes plenes de matolls amb feixes de pedra seca abandonades, ermites derruïdes i roques amb formes capritxoses a tocar de l’aigua.


Passarem per Mas Paltré, girarem a la dreta per la pista i tot seguit la deixarem de nou, i agafarem un camí que baixa seguint les marques del GR.

Passarem pel racó del Talabre, que és un espai amb una vegetació i frescor que contrasta amb el paisatge àrid dels voltants.

En trenta minuts, passarem per l’ermita de Sant Baldiri. Aquesta capella es va construir en temps de Carlemany. Durant un temps hi van habitar un capellà i un sagristà, però per la Guerra Civil se’n va destruir el teulat. Actualment està en ruïnes. De totes maneres, és un indret que mereix una petita aturada.


Trenta minuts més i veurem un cartell que indica que estem al Parc natural del Cap de Creus. Al seu costat, un plafó que senyala tots els camins que hi ha a la zona (inclòs el que nosaltres ja estem finalitzant)

Estem al damunt de Port de la Selva.

Finalment arribarem a l’extrem sud de Port de la Selva, tot baixant per la punta de la Creu i deixant enrere l’atractiva cala Tamariua, (per un altre dia). Baixarem pels carrers asfaltats fins al centre, al costat del port.

Un cop al centre de Port de la Selva, amb un taxi, anirem a recollir els cotxes al Cap de Creus. Taxi Francisco Mañas. Carrer Selva, 2, El Port de la Selva. 972 38 73 92 

Observacions: L’excursió que va del Cap de Creus al Port de la Selva és una de les més atractives de la zona. Als voltants del Port de la Selva, a tocar del Parc Natural del Cap de Creus, existeixen molts racons idíl·lics on ve molt de gust acostar-se. Però per accedir a cales poc freqüentades o muntanyes amb magnífiques vistes al litoral, cal calçar-se les botes i posar-se a caminar. Només així podrem allunyar-nos dels centres turístics.

Molta gent s’arriba a les recollides cales del Cap de Creus amb barquetes i barcasses que salpen del Port de la Selva o de Cadaqués. Però no hi ha res més econòmic, saludable i atractiu que recórrer aquesta costa a peu. Per fer-ho existeixen els camins de ronda o els senders de gran recorregut (GR).

Els camins de ronda són dreceres del litoral que antigament utilitzaven els carrabiners per vigilar si desembarcaven contrabandistes a les cales desertes, protegits per la foscor de la nit, per fer estraperlo. Avui els únics que els recorrem som els excursionistes que anhelem trobar un racó solitari per fugir de les aglomeracions o simplement per passejar sense presses gaudint de la visió d’uns paratges espectaculars.

Aquesta sortida no deixa de se runa excusa per fer una atractiva caminada que s’endinsarà per les muntanyes del Parc Natural del Cap de Creus. Es tracta d’un itinerari que s’allunya dels més freqüentats i serveix per descobrir la cara més amagada d’aquesta zona, que té poc a veure amb les habituals imatges de postal del Cap de Creus.

Dinarem a restaurant El Vaixell, c/. Castellar, 62 – PORT DE LLANÇÀ - Tel.: 972 380 295. Web: http://www.elvaixell.com/ . Tornarem a casa als voltants de les vuit de la tarda.