dimecres, 20 de juliol del 2016

Tuc de Ratera (2.862 m.) - Circuit de llacs al voltant del refugi J. M. Blanc (2.527 m.)

22, 23 i 24 de juliol de 2016

Sortida final de temporada

Hora de sortida: El divendres 22 de juliol, amb temps per estar a lloc, com a molt tard a les vuit de la tarda (3 h. 15 m. de trajecte aprox.)

Ubicació: Comarca del Pallars Sobirà.

Temps aproximat: 9 h. / 5 h. 30 m.

Desnivell: + 573 m. – 1.075 m. / + 500 m.

Dificultat: Mitjana / Normal.


Programa: Anirem fins al Pallars Sobirà, passant per la A-2 fins a Cervera, on sortirem en direcció a: Agramunt, Artesa de Segre, Tremp, La Pobla de Segur, Sort, Llavorsí, La Guingueta, Esterri d’Àneu i Isavarre.

A les nou soparem a Isavarre.


Itineraris:

Dissabte 23 de juliol:

Sortirem a 2/4 de vuit del matí. Anirem amb cotxe fins a Espot i d’aquí fins al pàrquing del Prat de Pierró on a les 8 h. agafarem un taxi que ens porti al Refugi d’Amitges (45 m. – 20.- Euros per persona)






Sortirem del Refugi d’Amitges seguint la pista en direcció al nord i cap a l’Estany dels Barbs deixant l’Estany Gran d’Amitges a la dreta. Just a on s’acaba la pista agafarem el sender (a l’esquerra, indicat Port de Ratera) que passa entre l’Estany dels Barbs i el de la Munyidera. El sender, molt ben senyalitzat va pujant en mica en mica i en poca estona arribarem a l’Estany del Port de la Ratera on enllaçarem amb el GR-11 que no deixarem fins arribar al Port de la Ratera de Colomers (costat esquerra) just al peu de començar enfilar cap al cim. Visualitzarem bé el Port i el cim que semblen a prop però que no ho són tant.



Passat l’Estany del Port de Ratera el camí puja una mica més, però en un no rés arribem al Port (2.572 m. – 2 h.) on veurem el camí que puja fins dalt el cim.


Iniciarem l’ascensió per un sender força senyalitzat i trillat que parteix de la banda pallaresa del Port. En un principi puja una mica suau fent ziga-zagues fins a la meitat del camí on la pujada és cada vegada més dreta.

El camí està molt ben senyalitzat amb fites i el seguirem fins assolir un petit coll entre les crestes del cim des del qual es poden veure els llacs de la zona de Colomers i de Saboredo. Ens dirigirem primer a la cresta de la banda dreta per llavors resseguir-la de nou cap a la banda esquerra fins fer el cim (2.862 m. – 3 h.). Gaudirem de les magnífiques vistes que ofereix el cim.


S’ha d’evitar pujar el cim per la banda nord en la que trobaríem moltes roques i l’ascensió es pot complicar.





De tornada pararem a dinar al refugi d’Amitges (http://www.amitges.com/), i baixarem a peu fins a l’Estany de Sant Maurici, agafant un camí que surt a la dreta, després de baixar uns 10 minuts per la pista, (en un giravolt de la pista, tancat a l’esquerra). Aquest camí enllaça amb el GR-11 que baixa del Port de Ratera. Després d’una estona de baixar, sortirem a una pista més ample. A l’esquerra segueix la pista en direcció a Sant Maurici, anirem a la dreta fins al proper Mirador de l’Estany, per després tornar enrere i anar a enllaçar amb la pista principal que puja al refugi d’Amitges.



A la cruïlla passarem pel preciós Estany de la Ratera. Una mica més endavant, tornarem a deixar la pista per agafar un desviament a la dreta (indicat) que ens durà a la cascada de Ratera. Des de la cascada seguirem el camí que ens durà a l’Estany de Sant Maurici (30 min.), on agafarem un dels taxis que baixen, tot aprofitant el bitllet pagat per pujar.




A 2/4 de nou del vespre ens trobarem per fer el sopar de final de temporada al restaurant els Nabius de Isavarre.


Diumenge 24 de juliol:


Anirem fins a Espot amb cotxe i a les 8 h. agafarem un taxi (30.- Euros per persona. 1 h. de trajecte) que ens porti al Refugi Josep Mª. Blanc (2.350 m.) Tel.: 973 25 01 08 – www.jmblanc.com


9 h. Sortirem caminant una mica abans d’arribar al refugi, a l’alçada de la presa de l’estany Tort, un camí passa al peu de la pressa, tot voltant un dels extrems de l’estany Tort, en el sentit contrari a les agulles del rellotge.


Passarem per l’estany de la Cabana, que el tindrem a la dreta.


Seguirem el camí i arribarem a l’estany de la Coveta. (1 h. 30 m.)

Coincidirem amb el GR-11-20 que seguirem i ens durà a l’estany de la Llastra.

Passarem pel costat de dos petits estanys i pel petit estanyet de Cubeto.

Seguirem el GR fins a l’estany del Cap del Port (2.527 m.) que serà la màxima alçada que agafarem en aquesta excursió.



Tornarem enrere pel GR, ara ja sense deixar-lo, passant entre l’estany Negre i l’estany de Trullo, fins al refugi J.M. Blanc (4 h.), on prendrem un refresc.



Seguirem avall per la pista per on hem pujat amb el taxi fins a l’Estany de Lladres (1 h.) on ens recollirà el taxi fins a Espot. Durant la baixada gaudirem d’una bonica vista sobre els estanys de Trecuro i el de Lladres.

Aquí podem dinar quelcom (davant de la zona d’aparcament i al costat de la parada dels taxis hi ha una nova hamburgueseria – Burguerplatz – que val la pena).

Observacions: Magnífiques excursions a una de les zones més boniques dels Pirineus.

Taxis Espot: Tel. 973 624 105.

Dormirem a l’Hotel Poldo de la Guingueta d’Àneu. http://www.hotelpoldo.com/ Tel.: 973 62 60 80. Preu habitació doble estàndard: 100.- Euros per nit (esmorzar i IVA inclòs)

Tornarem a casa als voltants de les vuit de la tarda del diumenge.