dijous, 2 de març del 2017

Torre de l’Aigua - Ermita de la Bleda - Vilafranca del Penedès (298 m)

Dimecres 1 de març de 2017

Matinal

Hora de sortida: Vuit del matí.

Ubicació: Comarca de l’Alt Penedès.

Temps aproximat: 3 h. (cal afegir 1 h 45 m de la visita a les Bodegues Torres)

Desnivell: 420 m. (acumulat)

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada, i per l’autopista AP-7 anirem fins a Vilafranca del Penedès (sortida 28), aturant-nos abans a l’àrea de servei “Porta de Barcelona” a fer el tallat.

Aparcarem a l’entrada de Vilafranca del Penedès i anirem a peu fins al principi del c/. Parellada, confluència amb Rambla de Nostra Senyora..


Itinerari: Començarem a caminar en el punt on comença la Rambla de Nostra Senyora, i agafarem el c/. Parellada. Passarem per la Pl. de la Constitució i la basílica de Santa Maria. Seguirem per l’Av. de Catalunya i anirem fins al pavelló Firal.


Agafarem més endavant el camí de Sant Martí Sarroca. Desprès Farem un tram pel costat de la carretera. Passarem per la Ferreteria l’Agrícola.

Ja situats dins del terme de Pacs, agafarem el camí de Mas d’en Boixos, al costat de les instal·lacions dels cellers Torres, on arribarem al Mas La Plana, actualment casa pairal de la família on al costat hi ha la recepció per a les visites a les Bodegues Torres.

Seguirem fins a les Bodegues Torres, que podem visitar (https://www.clubtorres.com/ca/visites-tallers-tastos/visites/tour-cellers-torres visita en català a les 11 h., durada de la visita 1 h 45 m, preu: 9.- Euros) Es recomana fer reserva prèvia. L'accés a les Bodegues Torres des de l'Agrícola, és d'accés restringit, si es vol evitar, doncs no volem fer la visita, s'ha de passar per la pista exterior.

Sortirem pel pàrquing de les Bodegues Torres i agafarem la carretera a la dreta. Més endavant, deixarem la carretera i agafarem una pista. El camí puja cap a l’antiga torre d’aigua de Vilafranca.


Recorregut planer entre vinyes per anar a la Torre de l’Aigua, dins del terme municipal de Pacs del Penedès. Durant molts anys, aquesta torre va servir per proveir d'aigua la ciutat de Vilafranca i en l'actualitat representa un clar exemple de l'arquitectura industrial i modernista de principis del segle XX.

Seguirem i en una bifurcació, agafarem la pista de l’esquerra, evitant de travessar la riera. Al lluny veurem l’ermita de la Mare de Déu de la Bleda.


Les flors blanques que hi ha entre l'herba de la foto és: ravenissa blanca (Diplotaxis erucoides)

L´Ermita de la Mare de Déu de la Bleda forma part del conjunt arquitectònic integrat per la Masia, el Castell, l´Església i el Cementiri de la Bleda. És d´origen romànic, fet confirmat a través de documents datats en l´any 1121 que ja n´esmenten l´existència. Originàriament d´una sola nau, la construcció ha estat molt modificada en el transcurs del temps: s´ha afegit una nau al seu costat nord, s´ha allargat la nau per a la construcció del cambril, s´ha canviat l´accés al seu interior, s´ha construït un atri protegint el portal d´entrada... va ser parròquia de La Bleda fins als anys cinquanta del segle passat. Va ser en aquestes dates que es va construir la nova església al costat mateix del nucli de la Bleda.

El gran casal situat prop de la capella del mateix nom. Es coneix com Castell de la Bleda perquè en aquest mateix emplaçament hi hagué un castell medieval, documentat des de l'any 1121, que era de propietat comtal.

El barri de La Bleda, que ara és dins del terme de Sant Martí Sarroca, des de l’any 1381 pertanyia al Castell Feudal de La Bleda. Així doncs, passarem per terrenys històrics i trepitjarem terres dels municipis de Pacs, Sant Martí i Vilafranca.

Seguirem caminant entre vinyes, fins a la riera de Llitrà i seguirem fins a Vilafranca del Penedès, on entrarem pel carrer Pere el Gran, l’Avinguda de Tarragona i finalitzar on hem començat.


Observacions: Itinerari que permet veure des de la Riera de Llitrà, la torre de l’Aigua, que proveïa d’aigua a la ciutat de Vilafranca del Penedès, passant per l'ermita de la Bleda i les finques de vinya i bodegues de la zona.

Tornarem a casa als voltants de les dues de la tarda.