diumenge, 9 d’abril del 2017

GR-92: d’Aiguablava a Aiguafreda (275 m)

Dissabte 8 d’abril de 2017

Hora de sortida: 2/4 de set del matí.

Ubicació: Comarca del Baix Empordà.

Temps aproximat: 4 h 15 m (9,5 km.)

Desnivell: 350 m (acumulat)

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i agafarem l’autopista AP-7 en direcció a Girona. Ens pararem a fer el tallat a l’àrea de servei del Montseny. Després seguirem fins a la sortida 9-A/9-B que anirem en direcció a Palamós.

Després de Palamós, seguirem en direcció a Llafranc i Begur. A Begur, anirem fins a la platja d’Aiguablava (en direcció a Palafrugell) on aparcarem els cotxes.


Itinerari: El punt de sortida és la platja d’Aiguablava. Es tracta d’una platja idíl·lica, amb un entorn natural gairebé verge, molt poc urbanitzat. Trobarem el camí de ronda a l’esquerra de la platja.


De seguida començarem a trobar cales i ports minúsculs, com el port d’Esclanyà o el de Ses Orats. Arribarem a Fornells, un altre de les platges estrella de Begur, que ha passat de ser un paratge envoltat de pins quasi deshabitat a formar un nucli turístic que, tanmateix, no ha perdut la bellesa original. A Fornells destaquen el port esportiu i la casa que Bonaventura Sabater va fer construir damunt del port de Ses Orats (avui Hotel Aiguablava) anomenada el Paradís i que, segons la tradició, va ser el lloc des d’on es va batejar aquest litoral amb el conegut nom de Costa Brava (tot i que hi ha altres llocs, com Blanes o Palamós, que també reclamen aquest títol)

Si travessem el nucli de la població podrem seguir el camí de ronda que porta a la platja Fonda, una platgeta amagada i molt tranquil·la, on s’ha de baixar per una llarga escala des del camí.




Des d’aquí fins a Sa Tuna, el camí es perd una mica. I des de Sa Tuna pel camí que voreja el rocam s’arriba fins a Aiguafreda i el cap de Sa Sal, on hi havia un hotel, avui convertit en apartaments.


La tornada la podem fer de diverses maneres:

  1. Tornant pel mateix camí (aleshores caldrà multiplicar per dos el temps, la distància i el desnivell acumulat)
  2. Deixar prèviament un cotxe a cada banda.
  3. Agafar un taxi. (Oficina de Turisme de Begur, tel.: 972 62 45 20)

Observacions: Pocs trams del litoral guarden tantes sorpreses com el de Begur. Sobretot si parlem de gaudir de cales i platges úniques, impossibles de trobar en altres zones de la costa. El tram de camí de ronda que us proposo salva una distància d’uns set quilòmetres, des de la platja d’Aiguablava fins a la cala d’Aiguafreda, passant per les platges de Fornells, Fonda i Sa Tuna. Caminarem per camins rocosos i, en alguns trams, amb força pendent.

Dinarem al restaurant Sa Papil·la a Esclanyà, tel. 972 30 34 11. Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.