dissabte, 1 d’abril del 2017

Les Graus i els Pèlags de Vilobí (328 m)

Dimecres 22 de març de 2017

Matinal

Hora de sortida: Vuit del matí.

Ubicació: Comarca de l’Alt Penedès.

Temps aproximat: 3 h 30 m

Desnivell: 250 m. (acumulat)

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i agafarem l’autopista AP-7 en direcció a Vilafranca del Penedès. Ens aturarem a fer el tallat a l’àrea de servei “Porta de Barcelona”.

Després seguirem fins a la sortida 28 Vilafranca del Penedès Nord. Des de d’aquí anirem en direcció a Les Cabanyes i Vilobí del Penedès. Aparcarem a la zona d’aparcament al costat de l’Ajuntament.


Itinerari: Itinerari (circular, antihorari): Vilobí, El Pontarró, Torrent del Pontarró, Riera de Vilobí, Cal Ton Conill, pista camí de Grabuac, Grabuac, les Graus, Cal Trons, Cal Ton Fassina, carretera BV-2127, ca l'Artigues, Bellver, els Pèlags (o Pèlecs....), Vilobí.


Des de Vilobí del Penedès, creuarem la carretera i enfilarem el camí asfaltat que surt enfront de l’Ajuntament. Creuarem diverses vegades la riera de Llitrà, passarem per Grabuac i després pel bosc de les Graus, on hi ha una font que pot estar seca a l’època més sequera.

Seguirem en direcció a Bellver on passarem per la capella de Sant Pere.







Desprès de diferents trencalls arribarem a l'Espai Natural Protegit dels Pèlags de Vilobí, una reserva humida a la que, en el decurs de l'any, hi passen més d'un centenar d'espècies d'aus. Aquest espai està format per 5 pèlags, unes antigues i fondes guixeres que amb el temps i les pluges s'han inundat i formen un paratge excepcional i desconegut al mig de la plana penedesenca.

















El darrer pèlag es troba gairebé dins del nucli urbà de Vilobí on finalitzem el recorregut.


Track: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=17092237 


Observacions: Havent descobert que a la comarca veïna, l'Alt Penedès, existeix un lloc tan curiós, hem decidit fer-hi una excursió per tal de conèixer-ho de primera mà. Durant unes quatre hores farem una volta pels termes de Font-rubí i Vilobí gaudint d'un encantador passeig entre vinyes verdes i algun bosc d'alzines i roures, fins a arribar al paratge dels pèlags que ens sorprendrà per la seva singularitat. 

L'espai dels Pèlags es troba al terme de Vilobí del Penedès, situat dins la comarca de l’Alt Penedès. És una zona amb unes característiques ambientals concretes i formada per quatre “pèlags”, cadascun amb característiques particulars. Aquest paisatge singular i únic és fruit de l’explotació minera que va estar lligada durant molts anys al municipi de Vilobí. “Poques vegades la natura torna amb tanta generositat i bellesa els efectes de l’acció humana”, va dir algú, molt encertadament, per descriure aquest espai. És, de ben segur, l'espai més especial del poble! Actualment, durant l'any s'hi celebren diversos actes com ara cicles de jazz i altres concerts, curses, caminades, rutes...

L'espai natural que formen les pedreres antigues de guix del turó de Vilobí és d'una gran bellesa paisatgística i d'un gran valor ecològic i geològic.

Els pèlags de Vilobí del Penedès –dits també els talls– van aparèixer a conseqüència de l’activitat extractiva de guix que es remunta a l’època romana i que ha estat pròpia de Vilobí fins fa pocs anys. Yeseras de Vilobí i Gyps són les darreres empreses que explotaren la zona i el 1970 es fusionaren sota la denominació Vilobigyps fins que el 1993, l’empresa i l’extracció van abandonar l’explotació. Des que es va deixar d’extreure pedra, s’ha format un espai natural constituït per quatre pèlags. La concentració d’aigües d’escolament ha originat la seva forma característica de mitja lluna i el particular ecosistema que s’ha desenvolupat a l’entorn. Té diferents paisatges força interessants i molt peculiars com són les pedreres en si, i una fauna i una flora força peculiars. Aquest micro-ecosistema format pels pèlags de Vilobí contrasta fortament amb l’aridesa de la comarca de l’Alt Penedès, amb el paisatge vitivinícola. Ens trobarem amb una zona humida, com un oasi, un petit miracle entre els conreus de la vinya.

Els Pèlags de Vilobí tenen la interessant característica que en una mateixa zona s'apleguen quatre espais ambientals diferents: el rocam, el forestal, l'agrícola i l'aigua.

La concentració d’aigües d’escolament ha originat la seva forma característica de mitja lluna i el particular ecosistema que s’ha desenvolupat a l’entorn. Té diferents paisatges força interessants i molt peculiars com són les pedreres en si, i una fauna i una flora força peculiars.

Tornarem a casa als voltants de les dues de la tarda.