diumenge, 22 de desembre del 2019

Puig de Gallicant (1.011 m)

Dissabte 21 de desembre de 2019

Darrera sortida de l’any 2019

Hora de sortida: Set del matí.

Ubicació: Comarca del Baix Camp.

Temps aproximat: 3 h 45 (6,9 km) – (*)

Desnivell: 313 m (acumulat)

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per l’autopista C-32 (túnels) fins a enllaçar amb l’autopista AP-7. Un cop en aquesta autopista, ens aturarem a fer el tallat a l’àrea de servei del Médol (tenen croissants de Nocilla....)

Després seguirem fins a la sortida 34 i anirem en direcció a Reus, Le Borges del Camp i Alforja.

Seguirem per la carretera C-242 fins al desviament a la dreta, que trobarem a l’alçada del coll d’Alforja, on agafarem la TV-7012 fins a Arbolí. Aparcarem a la zona d’aparcament que hi ha a l’entrada del poble.

  
Itinerari: Sortirem de la zona d’aparcament i anirem fins als rentadors (714 m) a la mateixa entra del poble.

Agafarem el carrer Trinquet i seguirem el PR C-87. Girarem a la dreta pel carrer Sant Pau i el PR ens portarà fins al GR. S’acaba el carrer i es converteix en un sender elevat sobre el riu Arbolí.

Deixarem a l’esquerra el PR que puja a l’ermita de Sant Pau i seguirem pel GR que ja no abandonarem fins al poble de Gallicant.

Girarem a l’esquerra per un sender amb un empedrat en bon estat. El camí s’enfila per la solana en sis llaçades i supera el cingle.

Veurem marges de pedra seca de gran alçada i vegetació de solana. El camí s’allarga i es torna planer fins arribar al collet dels Colls.



Travessarem la pista i continuarem pel camí planer fins davant de Gallicant (870 m), que tindrem uns 100 metres a l’esquerra. Ens acostarem a aquest llogarret abandonat (despoblat després del 1939) i al cingle per contemplar Siurana i la serra del Montsant.



Tornarem al GR i el seguirem fins a un camp de cereals. El voltarem una vintena de metres pel marge dret del camp i un corriol puja per dins del bosc fins al vèrtex geodèsic del puig de Gallicant (1.011 m)

Panoràmica espectacular de les muntanyes de Prades (Nord i Est), el mar i les serres del Mestral (Sud), el Port (Sud-oest), vall del riu Siurana (Oest), Montsant (Nord-oest).

Baixarem pel mateix camí fins passat el collet dels Colls, en que deixarem el GR i agafarem un camí a la dreta, marcat amb una fita que ens durà fins a Arbolí passant prop de l’ermita de Sant Pau.



Observacions: L’any 1975 es van traçar les primeres marques del GR-7, el pioner entre els senders de gran recorregut de tota la Península. L’ascensió que proposem recorre un tram d’aquest sender i assoleix el bell puig de Gallicant. A més, permet visitar el llogarret abandonat del mateix nom, situat en un indret idíl·lic al nord-oest de la comarca del Baix Camp.

El boscós puig de Gallicant és la primera muntanya que, venint del sud, supera els mil metres a les muntanyes de Prades. Està a la llista dels 100 cims de la FEEC.

Dinarem al Restaurant Les Brases de ca l'Olla a Vilaplana, Passeig de la Mussara, 8 tel.: 977 78 28 62.

Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.

(*) Els temps total de la caminada, inclou, a més de les aturades habituals per esmorzar, fer fotos, etc. més d’una hora dedicada a collir fredolics....