dissabte, 22 de gener del 2022

Dels Pallaresos al Pont del Diable (155 m)

Dissabte 22 de gener de 2022

Matinal

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarca del Tarragonès. 

Temps aproximat: 4 h (12,9 km) 

Desnivell: 211 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada ni anirem per l’autopista C-321 en direcció a Tarragona. Ens aturarem a fer el tallat a l’àrea de servei del Médol, ja a la AP-7. Després seguirem fins a la sortida 33 i anirem en direcció als Pallaresos, on aparcarem al final del carrer del Pou, on hi ha uns antics safareigs i una zona per aparcar. 

 

Itinerari: Sortirem dels Pallaresos des de aquest punt i enfilarem la pista que tot seguit és de terra i gira a l’esquerra en lleugera pujada. Passarem per la casa Bofarull obra de l’arquitecte Josep M. Jujol.

Seguirem la traça, agafant-la per la nostra dreta. Passarem per la Roca del Valent i el Mas del Ferrer i més endavant Mas del Roig on girarem a l’esquerra per anar fins a l’Alzina del Mas d’en Garrot. Aquí girarem a la dreta fent un gir d’uns 350º.


Seguirem el recorregut fins arribar al Parc del Pont del Diable, un parc amb elements romàntics del que va ser el jardí dels germans Puig i Valls (*) i arribarem al Pont del Diable que és un dels aqüeductes més monumentals i ben conservats de l'època romana, que portava aigua del riu Francolí a l'antiga ciutat de Tàrraco i que és Patrimoni Mundial de la UNESCO des de l'any 2000. Passarem per sota, pujarem per l’altra banda i travessarem el pont per damunt.




Seguirem el recorregut i passarem per les ruïnes de l’antiga Bodega Puig i Valls (són les ruïnes que hi ha a 75 m a l’oest del Mas dels Arcs o Mas de l'Àngel). A pocs metres de la N 240 s'amaga un gran tresor desconegut fins i tot per a molts habitants de la pròpia ciutat de Tarragona: el Mas dels Arcs, també anomenat Mas de l’Àngel. La figura/monòlit que es pot veure, podria ser una columna rostral (DIEC2: columna rostral Columna adornada amb rostres de nau, erigida en el fòrum romà.) Monòlit dedicat a Alfons XIII coronat por un àngel. És un homenatge als morts en el setge de la guerra del Francès (1811) https://ca.wikipedia.org/wiki/Mas_dels_Arcs - https://cosetano.blogspot.com/2015/02/mas-dels-arcs-o-mas-de-langel-en.html

Seguirem i arribarem al Mas del Pastor i tornarem a entrar als Pallaresos per enllaçar amb el camí d’anada i tornar al punt de sortida. 

(*) Rafael Puig i Valls (Tarragona 1845 – 1920) Galeria de científics catalans: https://scbcientifics.iec.cat/cientifics/puig-i-valls-rafael/ També surt a: https://ca.wikipedia.org/wiki/Rafael_Puig_i_Valls


Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/dels-pallaresos-al-pont-del-diable-93388765 

 

Observacions: Atractiu, variat i agradable recorregut per la zona boscosa molt propera a Tarragona, entre Els Pallaresos i el Pont del Diable, a Tarragona, al costat de la N-240, amb molt de bosc, més per camins amples que per corriols i acabant al preciós aqüeducte romà de Tarragona, que creuarem per baix i per dalt.

 

Es tracta d'una zona de muntanya baixa, amb formes arrodonides, tot i que passant per alguna cinglera. El mes destacable es que podrem gaudir de l'aqüeducte romà de Tarragona, que creuarem.

 

Recorregut curt per pista i camins amples amb alguns corriols, força planers. Sense cap dificultat tècnica més enllà de l'orientació, ja que el camí no està senyalitzat de manera uniforme i hi ha molts trencalls. Al principi trobarem algunes marques de color blanc, a l’alçada del Pont del Diable, de color groc i més endavant de color groc i blanc...

 

Es considera que els recorreguts proposats són per seguir-los amb GPS, cosa que es recomana portar, ja que no es pot garantir el seguiment del recorregut sense aquest aparell i passar-nos de llarg algun trencall. No es pot fer aquest recorregut només amb la descripció, que en cap cas és una guia de la ruta.

 

Hi ha molts trencalls pel que el GPS serà de moltíssima utilitat per no dir imprescindible.

 

Dinarem a casa. 

Tornarem a casa als voltants de les tres de la tarda.