dijous, 17 de febrer del 2022

D’Àger a Colobor (1.316 m)

Dimecres 16 de febrer de 2022

Hora de sortida: 2/4 de set del matí. 

Ubicació: Comarca de la Noguera. 

Temps aproximat: 5 h 45 min (15,8 km) 

Desnivell: 775 m (acumulat) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la A-2. Ens aturarem a fer el tallat a l’àrea de servei de El Bruc. Després seguirem fins a Tàrrega. Sortirem per la sortida 504 i anirem en direcció a Balaguer, Os de Balaguer, passant per les Avellanes i remuntant el coll d’Àger i arribarem a Àger. La vila d’Àger es troba al NO de la comarca de la Noguera. 

L’itinerari proposat comença a l’entrada de la població. Aparcarem al carrer Carretera de Tremp, cantonada amb el carrer Cabezas, on hi ha unes zones d’aparcament a banda i banda de la carretera. 

 

Itinerari: Al costat de la carretera C-12 que creua el poble i en direcció a la serra del Montsec, hi ha el camí que indica la direcció a l’ermita de la Mare de Déu de Pedra i la font de Gabrieló. Està senyalitzat amb els pals indicadors i les marques del SL (sender local). La pista es dirigeix cap al nord fins a arribar a l’Hípica Vall d’Àger, que passarem de llarg per continuar caminant entre camps de conreu i plantacions d’ametllers.


Km 1,8 – 35 min: Just passat un revolt, s’abandona la pista per agafar un corriol, a la dreta. 

Km 1,9 – 45 min: Serem en una pista. Girarem a la dreta. Als pocs metres la pista es bifurca. Cap a l’esquerra es va a l’ermita de Pedra.

Km 2 – 50 min: Trobarem el pal que indica el desviament a la font de Gomà, l'ignorarem i continuarem caminant per la pista fins arribar a la font de Pedra, un lloc on hi ha un espai amb bancs a l'ombra dels plàtans.

Km 2,7 – 1 h : Arribarem a l’àrea de pícnic de la font de Pedra, la font acostuma a estar sempre seca. Damunt mateix de la font, en ple revolt de la pista, surt a l’esquerra un camí senyalitzat que s’enfila en direcció a l’ermita. i travessarem la pista dues vegades. A la tercera, arribarem a Pedra. És decisió de cadascú seguir pel caminet o utilitzar la pista, que arriba a l’ermita de manera més directa. En una mitja hora arribem a l’ermita dedicada a la Mare de Déu de la Pedra, patrona de la vall d’Àger.




Km 3,5 – 1 h 30 min: Arribarem a la Mare de Déu de Pedra. Es tracta d'un edifici del segle XI d'una sola nau amb volta de canó, adossat a un santuari més modern, dels segles XVII-XVIII. Però el millor de tot és la seva situació als contraforts del Montsec d'Ares, entre roques, envoltada de natura i amb una vista espectacular. Sortirem de l’ermita per el mateix lloc on hem arribat. Al mateix punt on hem sortit a la pista, agafarem el corriol que comença pujant per uns esglaons de troncs. 

Km 6,3 – 3 h: Arribarem al Corral de Gabrieló. Aquí enllaçarem amb el GR-3 que ja seguirem fins a Àger. Girarem a la dreta per seguir la pista. A 150 m trobarem la font de Gabrieló i les basses. Als 10 minuts, a la dreta deixarem el mirador de Gabrieló. Baixarem per una drecera per agafar la pista més avall. Llavors girarem a l’esquerra tot seguint la pista pel mig del bosc. Aquí hi ha poques marques de pintura.


Km 8,4 – 3 h 30 min: En un revolt, deixarem la pista per agafar un corriol a mà esquerra. Més avall, travessarem la pista. 

Km 10,3 – 4 h: Arribarem al santuari de Colobor, ara abandonat. Sortirem pel corriol indicat, passant per la font de Colobor.


Km 12 – 4 h 30 min: Seguirem la pista cap a la dreta i les indicacions fins a Àger. Passarem pel costat de les instal·lacions del càmping d’Àger. 

Km 15,8 – 5 h 45 min: Arribarem al punt de sortida. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/ager-ermita-de-pedra-colobor-ager-95504402 

Observacions: Diuen que a la serra del Montsec hi ha el cel més net i menys contaminat de Catalunya. Res millor per comprovar-ho que fer una ruta a peu des del poble d’Àger fins a l’ermita de la Mare de Déu de Pedra, a la falda de la serra. 

La ruta proposada surt d’Àger i puja cap a les ermites de Pedra i de Colobor. És una de les rutes de la Vall d’Àger i el Montsec, obertes i senyalitzades pel Consell Comarcal de la Noguera i l’Ajuntament d’Àger. La ruta està senyalitzada amb pals amb banderoles verdes. Fins al Corral i font de Gabrieló, les marques són senyals de pintura blanques i verdes. A partir d’aquí, les marques són del GR-3, blanques i vermelles. En tota la ruta hi ha algunes fites de pedra.

 

Com s’ha dit, la ruta comença i acaba al mateix poble d’Àger, on abans de marxar podem visitar els carrerons del nucli antic i les ruïnes de la impressionant col·legiata i castell de Sant Pere.

 

Dinarem al Restaurant Casa Xalets. D’estil rústic amb aires moderns en la seva decoració, amb sostre i terres de fusta amb detalls actuals com en els plats de la zona amb tocs creatius. Tenen un menjador amb una dotzena de taules i una panoràmica impressionant de la serralada del Montsec. c/. Font, 14 – Àger, tel.: 973 45 52 96, https://www.restaurantcasaxalets.com/ 

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.

diumenge, 13 de febrer del 2022

Puig Cristià (928 m)

Dissabte 12 de febrer de 2022

Castells de frontera: a peu per la conca del riu Gaià

Hora de sortida: 2/4 de set del matí. 

Ubicació: Comarca de la Conca de Barberà. 

Temps aproximat: 5 h 30 min (12,4 km) 

Desnivell: 470 m (acumulat) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la A-2. Ens aturarem a fer el tallat a l’àrea de servei de El Bruc. Després seguirem fins a La Panadella on agafarem la sortida 532. Anirem en direcció a Santa Coloma de Queralt. 

Seguirem per la carretera i més endavant agafarem la TV-2015 i arribarem a Vallespinosa, on acaba l’enquitranat. Just a l’entrada, al costat de l’església, hi ha un petit espai d’aparcament. 

 

Itinerari: Vallespinosa (610 m) Bonic nucli ben restaurat, de carrers estrets i costeruts, apinyat a redós del castell. El lloc ja és esmentat l’any 1030.

Començarem a caminar (SE) seguint un camí carreter pel marge dret del Clot de Comadevaques (dit també torrent de Vallespinosa), tributari de la dreta del Gaià. 

Ben aviat serem a la font de Vallespinosa, en un indret molt fresc, on hi ha una bifurcació i rètols indicadors. Anirem a l’esquerra, en direcció al castell de Saburella. Tot i que el ramal de la dreta adreça al de Selmella, no retornarem pas per aquí. 

El camí és ampli i anirem perdent alçada progressivament. Creuarem la llera del torrent i passarem al marge esquerre. A la següent bifurcació anirem a la dreta i aviat trobarem les ruïnes del Molí del Racó. Més enllà deixarem una pista secundària a mà dreta. 

A banda i banda, nombrosos marges de pedra seca aguanten antigues feixes avui envaïdes per la garriga i la bosquina. 

Tornarem a creuar el torrent i arribarem un tram més obert, dessota d’una línia d’alta tensió. Serem al Mas de la Paua, que es veu a l’altre marge del torrent, on a la dreta del camí, una font brolla. El lloc és partió de terme entre Pontils (Conca de Barberà) i Querol (Alt Camp). 

Passat el mas, nova bifurcació indicada, on continuarem a mà dreta. Dos-cents setanta cinc metres més enllà, sense cap mena d’indicació, deixarem la pista per una altra de més precària, també a mà dreta. 

Si fins aquí havíem anat baixant, ara ens caldrà recuperar amb escreix l’alçada perduda: per la obaga i entre bons marges de pedra, guanyarem alçada ràpidament. Aviat podrem veure una de les torres del castell. 

Sortirem davant les ruïnes de la casa de Saburella, un antic mas a jutjar per les parets que resten a la vista, on anirem a l’esquerra per un camí carreter. Podrem seguir-lo revoltant el turó del castell i accedir-hi per migdia. Però ens enfilarem per un corriol ben marcat a mà esquerra, que ens hi porta pel portal de la muralla nord, al peu d’una de les torres. 

Castell de Saburella (686 m – 1 h 15 min) Situat sobre un turó, amb vistes a la serra de Montclar, el cim de Formiguera, el puig de Montagut i el castell de Pinyana, la vall del Gaià i la depressió del Camp de Tarragona. 

Existeix poca documentació sobre aquest castell. La primera referència data del 1229 i era propietat dels Cervelló, una de les famílies més importants de l’alt i mitjà Gaià. La seva construcció (probablement segles XII-XIII) és posterior a l’època de la reconquesta i per tant no hauria format part de la línia defensiva de la Marca Hispànica. El seu establiment es relaciona més aviat amb els conflictes entre els Cervelló i l’ordre del Cister del monestir de Santes Creus. 

Malgrat l’estat d’abandonament, encara conserva tres torres circulars i bona part del recinte murallat.




Retornarem a la pista i continuarem (NW). Just sobrepassat el mas, a la bifurcació anirem a la dreta. Passarem altra volta sota la línia d’alta tensió i deixarem a mà dreta una camí de servei. 

Més amunt, quan la pista fa un gir a mà esquerra, obviarem a mà dreta un altre ramal i seguirem per la pista.

Coll de les Agulles (765 m) Bifurcació indicada on hi arriba el camí de Vallespinosa que hem deixat a l’alçada de la font. 

Girarem a l’esquerra enfilant-nos fort (W) fins a la propera carena, deixant a mà dreta el Puig de les Agulles, partió de terme entre Pontils, Querol i el Pont d’Armentera. Després continuarem per la Plana Guixera, una balconada on també hi podrem veure sobre un espadat les ruïnes del castell de Selmella. A mà dreta s’alça la Serra Morena per on tornarem. 

El camí fa una volta (S) fins a la cruïlla (indicada) amb el camí del Pont d’Armentera. Pel costat d’una bassa i camí evident ens enfilarem al castell. 

Castell de Selmella (810 m – 3 h) Ruïnes, en lamentable estat de conservació, d’un castell alçat sobre un estratègic espadat, anomenat penya de Selmella, i del poble que s’hi arrecerava. Del castell resta dempeus un tram de la muralla meridional i del poble, a dures penes, l’església de Sant Llorenç. 

Al nord podrem veure la Serra Morena i el Puig Cristià, per on tornarem. A l’est el castell de Pinyana, el poble i castell de Querol, i els cims de Montagut i Formigosa. A migdia la vall del Gaià i el Pont d’Armentera, vers el sud-est el Camp de Tarragona, a l’oest la Conca de Barberà i les Muntanyes de Prades i al nord-oest la serra de Comaverd. Un dels millors miradors de tot l’Alt Gaià. 

Tot i que les recerques arqueològiques han revelat indicis de poblament en el mateix indret des del final del bronze (segles X-VIII aC) i del començament de l'edat del ferro, la primera notícia històrica referent al castell és de l'any 1012. Com el veí castell de Saburella, també era propietat dels Cervelló. Però aquest formava part de la xarxa defensiva de la frontera meridional de la Marca Hispànica, front als dominis musulmans. El cabdill àrab al-Mansur, de camí cap a Barcelona, va entrar amb les seves tropes a la zona del Gaià per aquest castell. 

Posteriorment els Cervelló haurien anat alienant bona part del terme del castell al monestir de Santes Creus, conservant únicament la senyoria del castell. La pesta del segle XIV fa que el terme quedi molt despoblat i, lluny de la frontera, el castell perd importància estratègica i és abandonat. Sense notícies fins al segle XVI quan terme i castell son adquirits pels Armengol, barons de Rocafort. El poble de Selmella queda definitivament abandonat cap als anys 30 del segle passat.




Retornarem a la cruïlla, deixarem a mà esquerra el camí al Pont d’Armentera i anirem a vorejar una feixa d’arbres fruiters. Per l’esquerra s’enfila el camí al Coll de Valls, pel que podríem tornar a Vallespinosa, però nosaltres seguirem vorejant la feixa fins que, també a mà esquerra, una fita assenyala un corriol que s’enfila (N) vers el Puig Cristià. 

Malgrat estar fressat, ens caldrà estar ben atents per no perdre el camí, molt envaït per la garriga. Quan aquesta es fa menys densa, el camí es desdibuixa i és més aviat un rastre. Uns pins aïllats ens serviran de referència de pas. 

Mes amunt, prop del cim, quan el camí s’ajunta amb un altre per l’esquerra, es defineix molt millor. 

Puig Cristià (925 m – 3 h 45 min) Tossal de cim imperceptible, punt culminant de la Serra Morena, que s’allargassa de sud a nord entre Selmella i Vallespinosa.

Començarem a baixar seguint el camí, ara prou definit, i passarem per entremig de roques apilades aquí i allà pel que suposem antigues feixes de conreu, a partir de les quals el camí torna a fer-se fonedís. 

Seguirem sempre pel fil de la carena, sense desviar-nos a l’esquerra, on el bosc és més dens. Molt atents als indicis o rastres que ens permetin constatar que, efectivament, per aquí hi passa el camí correcte. Es tracta d’un tram força desagradable, amb molt de matoll alt i bardisses i amb un camí poc definit i que costa d’imaginar. Es recomana seguir la traça. 

Més avall, ja a les envistes d’una línia d’alta tensió, el camí torna a fer-se ben evident i ens adreça a la base d’una de les torres. Poc abans d’arribar-hi sortirem sobre una pista de servei que agafarem a mà esquerra. Sortirem a un camí carreter que agafarem a mà dreta. Abans de que baixi a la carretera, l’abandonarem per un camí a mà dreta, indicat com «Alt Camp-Conca», que passa per sobre les restes del castell de Vallespinosa. 

Castell de Vallespinosa (680 m – 5 h 15 min) Castell documentat l’any 1030, conserva part de dues torres i de la muralla. Domina el poble des del cap de munt d’un espadat rocallós. 

Per un camí esglaonat i pel costat les ruïnes de l’ermita de Santa Maria, tornarem al poble. 

El segle XVI la baronia de Vallespinosa passà a mans de la família Biure, que va fixar el seu casal al castell. Posseïa nombroses propietats arreu de Catalunya i estava emparentada amb altres famílies nobles i influents com els Cardona-Rocabertí. 

A primeries del segle XVII, quan l’amo era Rafael Joan de Biure, el castell fou assaltat per una host capitanejada pels famosos bandolers Miquel Morell i Perot Rocaguinarda. En no aconseguir l’objectiu, varen venjar-se malmetent l’horta, feixes de cultiu i pallers del terme. Fou un episodi més del llarg conflicte que va enfrontar els Biure i els hospitalers de l’Ordre de Sant Joan de Jerusalem, per una qüestió de jurisdiccions sobre la veïna baronia de Vallverd. Tant els santjoanistes com els bandolers contractats, eren «nyerros». Els Biure s’alineaven amb el bàndol «cadell». Rafael Joan de Biure, inclinat a resoldre els conflictes per via de les armes, fou probablement el darrer noble bandoler de les comarques meridionals, amb una biografia farcida de fets violents i plets inacabables. 

El seu successor, fou el seu gendre Josep de Margarit i de Biure, hereu d’una acabalada nissaga empordanesa, de manera que va convergir en ell un importantíssim patrimoni. 

Josep de Margarit fou un personatge carismàtic i controvertit que de jove havia bandolejat al costat del seu sogre. Defensor de les constitucions catalanes i acèrrim anti-hispanista, fou un dels líders militars catalans en la Guerra dels Segadors, i decidit partidari de l’aliança amb França. Nomenat mariscal de camp i posteriorment governador general i marquès d’Aguilar. Quan el 1652 Barcelona va capitular, s’hagué d’exiliar a Perpinyà, sota la protecció del rei francès. 

Desprès de la guerra Vallespinosa, saquejada pels castellans, havia quedat mig abandonada, el castell com un mas robat i la baronia confiscada. Va retornar als Biure pels tractats de devolucions de la Pau dels Pirineus. A les darreries del segle XVIII però un informe ressenya el castell com a quasi derruït, de nul·la utilitat i la capella devastada.




Vallespinosa – 5 h 30 min 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/vallespinosa-castell-de-saburella-coll-de-les-agulles-castell-de-selmella-puig-cristia-95180278



Observacions: A partir del segle IX, la conca del riu Gaià, de valls i torrents encaixats i muntanyes encinglerades, es va convertir en una barrera natural i en la frontera entre sarraïns i cristians. Aquests últims van bastir-hi multitud de petits castells que protegien els pocs pobladors que gosaven instal·lar-s’hi i vigilaven les comunicacions amb la Catalunya Vella. Els indrets on s’emplaçaven aquestes fortificacions havien de ser elevats per dominar el màxim de territori i, en molts casos, s’erigien sobre les ruïnes d’antigues construccions visigòtiques.

 

Fàcil itinerari per l’alta conca del Gaià o per la Baixa Segarra, com prefereixen anomenar alguns estudiosos, que ens permet visitar les ruïnes de tres castells en una contrada curulla d’aquests monuments.

 

La visita a Selmella i Saburella és una de les clàssiques de la zona.

 

Si sou dels que busqueu itineraris fàcils i ben senyalitzats, a partir de Selmella torneu per qualsevol altre camí. Si pel contrari us agrada seguir viaranys poc evidents i no us importa haver de recular perquè heu perdut la sendera correcte, aquesta us plaurà. Això si, protegiu-vos de la garriga amb pantalons i màniga llargs.

 

Cap altra dificultat a banda d’aquesta, l’orientació és molt evident i no hi trobarem cap pas de grimpada ni exposat.

 

Dinarem al restaurant Can Vidal a El Pla de Santa Maria, tel.: 605 01 33 69, Carrer Sindicat, 4 

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.

divendres, 11 de febrer del 2022

Les fous del riu Brugent (750 m)

Dijous 10 de febrer de 2022

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarca del Baix Camp. 

Temps aproximat: 4 h 30 min (12 km) 

Desnivell: 140 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per l’autopista AP-7 en direcció a Vilafranca del Penedès. Passat Vilafranca, ens aturarem a fer el tallat a l’àrea de servei del Penedès. Després seguirem i agafarem l’autopista AP-2 fins a la sortida 11 que anirem en direcció a Valls per la C-51. Passat Valls agafarem la C-37 en direcció a Alcover i d’aquí anirem cap a Mont-ral i Capafonts. Davant de l’oficina de turisme i ha una zona d’aparcament gratuït anomenada “Aparcament Cordó” on aparcarem. 

 

Itinerari: Des de l’oficina de turisme de Capafonts, baixarem per la carretera, girarem ma la dreta i caminarem 100 metres per l’asfalt en direcció a Alcover. 

A l’esquerra neix un camí que va a la ermita de la Mare de Déu de Barrulles. El seguirem només durant uns 200 metres, per desviar-nos a la dreta per un camí més secundari que davalla fins al pont Vell i la font del Molí (1,3 km)


A partir d’aquest punt, el camí s’esmuny en el bosc i entra en el congost llaurat per l’acció de l’aigua del riu, que hem de creuar diverses vegades. 

A mesura que ens endinsem més i més en el barranc, les parets de roca són més i més espectaculars, cosa que demostra que el riu Brugent havia sigut més poderós en èpoques anteriors. Encara que avui les seves aigües no cobreixin i el corrent sigui feble, en aquest sector la diversió i la sensació d’aventura estan assegurades. En funció del cabdal del riu i l’equilibri i l’agilitat de cadascú, és difícil no mullar-s’hi els peus.




Al km 3,7 creuarem per darrera vegada el curs del riu i continuarem caminant fins a un camí més ample que condueix directament al bucòlic toll de l’Olla (km 5), ja molt a prop de Farena.

La tornada la farem pel mateix itinerari. Si no es vol tornar caminant, es pot fer amb taxi (Taxi Prades, tel.: 620 76 45 67) 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/les-fous-del-riu-brugent-95002159

 

Observacions: Excursió del tot imprescindible per gaudir dels bells paratges que envolten Capafonts.

 

Al mateix poble de Capafonts es pot visitar l’antic forn comunal (dissabtes i festius), d’origen medieval (segle XIII), que s’ha rehabilitat com a museu i és a tocar de l’Ajuntament. També es poden visitar l’església i els antics rentadors.

 

Dinarem al restaurant El Grèvol, c/. de les Fonts, 11 Capafonts, tel.: 977 46 33 46. 

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda. 

 

Nota: En el transcurs d’aquesta excursió, una companya del grup ha patit un accident que ens ha obligat a trucar al telèfon d’emergències del 112. Des de aquestes ratlles volem agrair la rapidesa dels serveis d’ambulància i bombers que han arribat al lloc en menys de mitja hora, de les cures practicades a la companya accidentada i de l’acompanyament telefònic que en tot moment ens han donat. Per sort, finalment, ha estat un accident lleu i la companya ha estat donada d’alta i ha pogut tornar a casa seva sense més problemes.

diumenge, 6 de febrer del 2022

De Rasquera fins al coll de Pins i l’observatori de Líster (503 m)

Dissabte 5 de febrer de 2022

Hora de sortida: Vuit del matí. 

Ubicació: Comarca de la Ribera d’Ebre. 

Temps aproximat: 3 h 30 min (5,8 km) 

Desnivell: 300 m (acumulat) 

Dificultat (1): Fàcil.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i anirem en direcció a Tarragona, per l’autopista C-32 o la AP-7. Ens aturarem a fer un tallat a l’àrea de servei del Mèdol. Després seguirem fins a la sortida 35 Salou / Reus i anirem per la A-7 fins a la sortida C-44 on anirem en direcció a Vandellòs, Tivissa i Rasquera.

 

Itinerari: L’excursió comença i acaba al poble de Rasquera. Anirem fins a la seva església i agafant un carrer a la dreta de la façana, anirem pujant per carrers i carrerons fins arribar a la carretera que seguirem, a la dreta, fins al coll de Rasqueres. 

Nosaltres hem seguit aquest recorregut, però existeix l’alternativa de pujar fins al coll per un camí de muntanya (veure mapa). Al costat mateix de l’església surt el camí de Peçols, l’antic camí ral entre Rasquera i Tivenys. S’arriba al cementiri i es continua amunt. Cal anar amb compte de no perdre el camí en una zona molt erosionada, on s’han obert altres senders. S’ha de procurar anar  a l’esquerra i sortir a trobar el camí carreter que porta directament al coll de Rasqueres. Al coll es troba la carretera que puja a Cardó.



Tant si es puja pel camí com per la carretera, un cop al coll es troba a la nostra esquerra i ben senyalitzat, el camí de ferradura del coll de Pins, que hi puja directe. En arribar-hi, es continua a l’esquerra, seguint el camí carener que puja a la punta del coll de Pins, on es troba l’observatori. 

Hi trobarem un vèrtex geodèsic i les restes de l'observatori en forma de trinxera. Podem gaudir des d'aquest punt de vistes a la vall de l'Ebre i la Ribera d'Ebre per un costat i a la serra de Cardó per l'altra.



Començarem a davallar per la part oposada d'on hem arribat, per un tram amb una mica de pujada, fins que comença a planejar i enfilar-se per la suau cresta del Tossalel del Cànter, des d'on seguirem gaudint de vistes. Tot aquest tram de baixada és força pendent i amb pedres, cal anar-hi amb compte.

Seguirem baixant, i arribarem al mirador de les Negraletes, un mirador amb més panells informatius. Tindrem bones vistes a Rasquera i a les serralades del fons. Seguirem baixant fins a l'ermita de Sant Domingo, on trobarem una àrea d'esbarjo. Hi ha bancs per poder menjar, i una zona amb graelles on poder cuinar a la brasa. Passarem vora una bassa, i arribarem al Sagrat Cor, amb un mirador que domina tot Rasquera. Ja només ens queda baixar les escales i arribar de nou a la població.

El bon sabor del paisatge val la pena completar-lo amb els famosos pastissets que aquí s’elaboren. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/ruta-del-observatori-de-lister-coll-de-pins-48140204 

 

Observacions: No és la sang o l’horror. No són les bombes llançades pels avions alemanys. Tampoc els enfrontaments fratricides, cos a cos, cantant el Virolai. La punta del coll de Pins no destaca per això i, en canvi, és un dels escenaris vinculats a la batalla de l’Ebre més singulars.

 

A l’extrem nord de la serra, quan aquesta descendeix cap a les amables planes de la cubeta de Móra d’Ebre, l’exèrcit republicà hi va triar una esvelta punta des d’on poder observar, amb una certa seguretat, el desenvolupament de l’ofensiva a l’altra banda de l’Ebre. Davant la superioritat aèria de l’exèrcit feixista, però, van prendre la precaució d’excavar a la roca un petit refugi, sota mateix del cim. En forats d’aquesta mateixa mena, allà al davant, a Pàndols i Cavalls s’entaforaven joves de divuit, dinou, vint anys... mentre fora es desfermava un infern que dia a dia anava engolint-los.

 

Aquest és l’anomenat observatori Líster, pel tinent coronel Enrique Líster, i destaca per la seva capacitat d’evocar la tragèdia, alhora que, paradoxalment, amorosir-la. La vista és extraordinària i l’encantador descens per la cresta de la Talaia deixa bon gust de boca, malgrat els terribles episodis amb què ha quedat connectada la muntanya.

 

Al llarg de tot el recorregut trobarem panells informatius de l'Espai de Memòria Històrica.

 

Teresa Rebull i la serra de Pàndols: 

Sens dubte, la que més ha recordat en les seves cançons aquell trist episodi, val la pena d’escoltar-ho: 

https://www.youtube.com/watch?v=rErZK261Weo 

https://www.youtube.com/watch?v=4jSWSynm_Ws

 

Dinarem al restaurant La Creu, Avinguda de les Comarques Catalanes, 75 – Mora d’Ebre, tel.: 977 40 07 07. 

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.