dimarts, 27 de maig del 2025

Els Gorgs del Penjacans (362 m)

Dimarts 27 de maig de 2025

Matinal

Hora de sortida: 2/4 de set del matí. 

Ubicació: Comarca de la Selva. 

Temps aproximat: 3 h (7,5 km) 

Desnivell: 321 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la AP-7 en direcció a Girona. Ens aturarem a fer el tallat a l’àrea de servei del Montseny. Després seguirem fins a Vidreres, on agafarem la sortida i anirem en direcció a Santa Coloma de Farners. Un cop a Santa Coloma de Farners agafarem la carretera GI-551 en direcció a Sant Hilari Sacalm, desviant-nos tot seguit a l’esquerra fins prop de la casa de turisme rural de Can Miquel. Aparcarem en algun lloc que no faci nosa el nostre cotxe. 

 

Itinerari: La ruta comença prop de Can Miquel, a on podem accedir en cotxe per la carretera de Sant Hilari i la Gorga d'en Vilà. 

Un cop a Can Miquel, seguirem el camí amb senyals blanques que puja a Farners. 

Just després de veure al nostre davant l'impressionant Turó del Vent, les marques segueixen a l'esquerra pel corriol que porta a Farners. Nosaltres continuarem pel camí principal.

Un gran castanyer a l'esquerra ens indica que anem pel bon camí. 

Unes marques vermelles a la dreta del camí ens portarien a la ruta dels gorgs en sentit invers. Serà el nostre punt de tornada. Nosaltres continuarem pel camí principal. 

Veurem nous punts vermells a la dreta del camí. Ara sí cal desviar-nos i fer una petita marrada per un camí planer d'uns 300 metres que ens portarà al Balcó del Penjacans. Magnífica vista.


Refarem els 300 metres fins tornar al camí principal. 

A uns 30 metres més amunt hem de desviar-nos a la dreta, seguint unes marques vermelles que ens acompanyaran durant tota la ruta dels gorgs. A la dreta, tindrem la impressionant presència del Turó de Penjacans.

Al cap d'uns 500 m arribarem a la riera. 

En primer lloc, ens desviarem a l'esquerra per visitar el Gorg del Diable. Magnífic saltant d'aigua en un racó clos i misteriós.


Tornarem enrere i seguirem els senyals fins travessar l'aigua i pujar fins a un camí que discorre a l'esquerra de la riera. Aquest petits recorreguts per la riera són els únics que presenten una molt lleugera dificultat. Per ajudar en la pujada, hi ha un tram equipa amb una corda.


A uns 200 metres, una marrada molt ben senyalitzada ens portarà de nou a la riera. 

Al cap de 400 metres, el segon gorg. Queda molt amagat a la nostra dreta. Amb un salt d'aigua d'extrema verticalitat, encara més impressionant que el del Diable.

Tornarem al camí que hem deixat. 

Baixarem durant un quilòmetre, sense agafar cap dels trencants de l'esquerra. En el primer tram, vistes del Castell de Farners flanquejat a l'esquerra pel Turó del Vent i a la dreta pel Turó del Penjacans.

Arribarem a una cruïlla de camins i rieres. Travessarem la riera i un bon camí a la dreta ens portarà, amb escassament uns 100 metres, al darrer gorg que visitarem. De millor accés que els anteriors.

Ja sols restarà pujar un quilòmetre per un camí amb abundants giravolts. A mig camí, trobarem una desviació amb dos camins. Cal seguir pel de l'esquerra. 

Al final arribarem al camí inicial que ens baixarà fins als cotxes (1,7 km). 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/els-gorgs-del-penjacans-215500683 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/68358be66422c84b103c8be4

 

 

Observacions: A Santa Coloma de Farners hi ha la Pastisseria Trias on podrem comprar i tastar el millor xuixo del món 2025 https://www.3cat.cat/324/el-millor-xuixo-del-mon-selabora-des-de-fa-pocs-mesos-a-santa-coloma-de-farners/noticia/3342351/ 

Joaquim Trias solia vendre quinze xuixos a la setmana a la pastisseria de Santa Coloma de Farners, però tot ha canviat. Es va proclamar guanyador de la cinquena edició del Concurs Mundial del Xuixo. Ara superen els 140 xuts venuts al dia. 

Aquest pastisser és la quarta generació al capdavant de la pastisseria Trias Pastissers (carrer del Centre, 45), que va obrir el 1908. Els dolços que hi elaboren són pràcticament els mateixos que han sortit del seu petit obrador els últims cent anys, tot i que han anat perfeccionant les receptes. 

El secret del seu xuixo es troba a la crema, que va agradar molt al jurat del concurs per la textura i el lleuger gust de llimona i de canyella, i que és la mateixa que presenten altres dolços que s'ofereixen al seu establiment, com els braços de gitano o els pastissos de fruites. La massa, molt cruixent i elaborada amb greix de porc, és idèntica a la dels seus croissants, que també són un èxit.

Intenten que els productes amb què preparen la seva brioixeria siguin de qualitat i de comerços de la zona. Els lactis, per exemple, els compren en una granja situada al municipi de Riudellots de la Selva, el Provençal, on fan iogurts, quefirs i formatges, a més de postres com el pastís de formatge, els flams o el mató. Ingredients de quilòmetre zero. 

Posseir el títol del Millor Xuixo del Món és una gran alegria per a l'equip —són unes vuit persones, encara que no descarten sumar més professionals a la plantilla davant la demanda creixent—, però també per a Santa Coloma de Farners. 

El gastrònom Salvador Garcia-Arbós és l'artífex del certamen del Millor Xuixo del Món, que va néixer el 2018 per reivindicar la recepta tradicional i reconèixer el treball de les pastisseries artesanes L'any passat es va imposar a la resta de concursants la Pastisseria Triomf, a Barcelona, que també va augmentar àmpliament les seves vendes. 

Gisela Bellart, tercera generació al capdavant, no donava crèdit a les llargues cues que es formaven a les portes de la pastisseria per tastar el seu “xuixo”, el mateix que el seu avi va elaborar durant el seu servei militar a Figueres molts anys enrere. Van passar de vendre 20 a 400 al dia. 

Un cop tastats i amb l’experiència contrastada que tenim en el tema “xuixos” podem garantir que estem davant d’un molt bon xuixo. Val la pena tastar-los! 

Dinarem a casa.