diumenge, 26 de febrer del 2023

PR-C 119- Etapa 1: Jorba – Crta. Maioles (762 m)

Dissabte 25 de febrer de 2023

Hora de sortida: ¾ de vuit del matí. 

Ubicació: Comarca de l’Anoia. 

Temps aproximat: 3 h 50 min (10,3 km) 

Desnivell: 469 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la A-2 en direcció a Igualada. Ens aturarem a l’estació de servei del Bruc a fer el tallat. 

Després seguirem fins a la població de Jorba, on aparcarem a la confluència dels carrers Call i Avinguda de Canaletes. 

 

Itinerari: Primer tram de cinc, del sender PR-C 119 de la Conca d'Òdena que va de Jorba fins a trobar la Crta de les Maioles. 

Passarem pel costat del Castell de Jorba, per la "bandera de Jorba", per l'ermita de Sant Pere d'Ardessa, pel Puig de Sant Miquel (734 m., un dels 100 cims de la FEEC), el cim del Morrocurt (751 m) i finalment pel parc eòlic de la serra de Rubió.














 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/pr-c-119-etapa-1-jorba-carretera-de-les-maioles-126870905 

La tornada a Jorba la podem fer deixant cotxes al principi i al final del recorregut.

 

Observacions: A la comarca de l’Anoia hi ha un recorregut circular d'uns 67 km que dóna tota la volta a la Conca d’Òdena, el PR-C 119, que va resseguint camins i corriols per les valls i pels punts més elevats com poden ser: la Tossa de Montbui, la Serra de Rubió, el Puig Aguilera, els Mollons, el Castell de La Pobla, entre d'altres. El recorregut es pot dividir perfectament en 5 etapes fent coincidir l'inici i final de cada etapa en les diferents confluències del camí amb les carreteres locals i fent combinacions de vehicles.

 

El proper mes de març farà tres anys del confinament de la Conca d'Òdena, el primer territori aïllat d'Espanya. El tancament perimetral, amb controls policials en totes les vies d'accés d'aquesta zona, es va mantenir més de 20 dies.

 

70.000 habitants dels quatre municipis de la Conca d'Òdena van ser confinats arran d'un brot de Covid que es va iniciar a l'Hospital d'Igualada el 12 de març de 2020.

 

La incertesa i la por es van propagar gairebé a la mateixa velocitat que el virus a Igualada, Vilanova del Camí, Òdena i Santa Margarida de Montbui la nit del 12 de març de 2020, quan la Generalitat va ordenar el tancament perimetral de la zona, que va entrar en vigor aquella mateixa mitjanit, tan sols un dia després que s'anunciés el brot a l'hospital.

 

Epicentre de la pandèmia de la covid-19 a Catalunya i un dels principals focus d'Espanya, la Conca d'Òdena va registrar una de les taxes de contagi i mortalitat més altes d'Europa en la primera onada. Va sofrir un confinament per partida doble durant setmanes. El tancament perimetral, amb controls policials en totes les vies d'accés d'aquesta zona, es va mantenir més de 20 dies després del decret de l'estat d'alarma a Espanya. El virus es va acarnissar amb l'Hospital d'Igualada, que va col·lapsar i va arribar a quedar-se sense un 40% de la plantilla, entre contagiats i aïllats per contacte estret.

 

Pocs dies després, el virus s’expandia per la resta d'Espanya.

 

Per sort, el malson ja ha passat i aquest dissabte anirem a caminar per aquest territori.

 

Dinarem al Restaurant del Local Social de Rubió, c/. Escoles, 3 Tel. 807 81 81 93. 

Tornarem a casa als voltants de 2/4 de sis de la tarda.

diumenge, 19 de febrer del 2023

Vilademuls - Sant Marçal de Quarantella - Sant Julià de Galliners - puig de Sant Baldiri (214 m)

Dissabte 18 de febrer de 2023

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarca del Pla de l’Estany. 

Temps aproximat: 4 h (13,4 km) 

Desnivell: 239 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Anirem per la AP-7 en direcció a Girona. Ens pararem a fer el tallat a l’àrea de servei del Montseny. Després seguirem fins passat Girona. Agafarem la sortida cap a la N-II / Vilademuls / La Jonquera / França i seguirem fins a Vilademuls on aparcarem el més a prop possible de la Plaça Major.

 

Itinerari: Ens situarem al davant de l’ajuntament de Vilademuls. Situat molt a prop de la N-II o de l’autopista AP-7, Vilademuls és un municipi empordanès, però adscrit a la comarca del Pla de l’Estany. Davant de l’edifici de l’ajuntament hi ha un monument on hi ha el nom de tots els antics pobles agregats a Vilademuls, que son: Galliners, Olivas, Ollers, Orfes, Parets d’Empordà, Sant Esteve de Guialbes, Sant Marçal de Quarantella, Terradellas, Viladamí, Vilafreser i Vilamarí. 

Situats doncs, a la plaça de l’ajuntament, tornarem a la carretera per on hem vingut i la seguirem, pocs metres després arribem a una cruïlla, deixarem a la dreta la carretera a Monells, que és per on tornarem i seguim uns metres més la carretera a Galliners, que també deixarem en el proper revolt, per a seguir una pista que surt a l’esquerra. 

Immediatament deixarem una granja a la dreta, i anirem avançant per la pista que creua el Rec del Bosc; seguirem la pista que voreja un camp per l’esquerra i segueix per l’altre costat, tornarem a entrar a dins del bosc i arribarem a una nova cruïlla , on hem de deixar la pista per tal de seguir un bonic camí que arrenca per l’esquerra.



Aquest camí ens deixarà en una pista que seguirem fins arribar a una nova granja, que deixarem a l’esquerra. 

Seguirem la pista que acaba desembocant en una pista o carretera local asfaltada. 

Seguirem una estona aquesta estreta pista, deixant una mica elevat a la nostra dreta el Mas Talaià. Poc després d’haver ultrapassat aquest mas hem d’estar atents al traçat ja que abandonarem la carretera i seguirem per l’esquerra un camí que transcorre entre camps i boscos, una passejada realment molt agradable. 

En una d’aquestes entrades i sortides del bosc, en apareixerà davant nostra la silueta de la torre de Quarantella, voltada de camps. Lentament el camí s’hi va apropant, per acabar-hi d’arribar. 

1 h 15 min: La torre Descall o Quarantella és del segles XV-XVI. Contemplarem la torre i seguirem caminant, i arribarem a una cruïlla, on farem una curta anada i tornada a l’església de Sant Marçal de Quarantella.



És situat sobre un turonet al final de la Serra Viadera que segueix al vell terme de can Viader de Galliners. Pertany a la baronia i municipi de Vilademuls i antigament formava part del comtat de Besalú. Els experts no s’atreveixen a fer cap conjectura sobre l’origen i el significat del seu nom. La dada més antiga que ens ha arribat és de l’any 941 i se cita com a límit oriental de la possessió dels jueus anomenada Coscolla o Garric, potser perquè els arbustos d’aquesta mena abundaven en aquests paratges. La primera notícia d’aquesta església romànica del segle XI, però molt abans, sobre els anys 700 i 800 hi havia en aquesta contrada una colònia jueva d’unes 25 famílies, que posteriorment foren desplaçades al call jueu de Girona. Terra de conquesta i reconquesta, de jueus, musulmans i francs; un capítol molt interessant, inclús del pas de la Via Augusta romana, que es creu que transcorria per la zona. L’església i el seu entorn està una mica deixat, tot i que a tocar hi ha el Mas Gat, i Can Subirós, dos grans casals en perfecte estat i que fa goig de veure, mentre que les herbes i la vegetació es van menjant l’espai de l’església. De tota manera l’indret respira tranquil•litat i recolliment.



Visitada l’església tornarem sobre les nostres passes fins la cruïlla anterior i seguirem el camí una bona estona fins que desemboca en una nova pista o carretera local asfaltada, que seguirem a la dreta. 

A pocs metres a l’esquerra veurem el mas abandonat de Cal Gat; seguirem uns metres més, i haurem d’estar novament atents, ja que haurem d’abandonar aquesta carretera local, per tal de girar a l’esquerra, on arrenca un imperceptible camí que passa per l’extrem d’un camp. 

Superat el camp el camí segueix per l’altre extrem i pocs metres després arribarem a una nova cruïlla. Aquí hem d’abandonar l’ample camí que seguíem i haurem de continuar per l’esquerra, per un estret i planer corriol. 

Haurem de tenir fe en aquest corriol, ja que els primers quinze o vint metres la vegetació sembla que vulgui barrar una mica el pas; però només son aquests primers metres; després el camí és converteix en un corriol molt bonic, i gaudirem d’una nova agradable passejada per dins del bosc. 

Després d’una bona estona d’aquesta agradable passejada, el camí s’apropa a la carretera GIV-5132, que simplement travessarem, i seguirem per l’altre costat, per un curt camí que ràpidament desemboca en una nova pista que ens portaria a Can Guitart; mentre caminem per aquesta pista ens hem de fixar que a molt pocs metres a la nostra dreta en passa una altre i que durant una estona van paral•leles. 

Hi ha un moment en que gairebé es toquen, moment que aprofitarem per passar d’una a l’altre. Hem canviat de pista pocs metres abans de que comencin a separar-se. 

La pista o camí que seguirem ara, va girant a la dreta i es va separant de l’anterior. 

Després d’una estona de caminar per dins del bosc, hem de tornar a estar atents, ja que haurem de girar a l’esquerra per seguir un nou camí. Aquí veurem una petita fita a terra assenyalant aquesta desviació; la primera en tota l’estona. 

Aquest nou camí empren una lleugera baixada, també per dins del bosc, tot passant per indrets on, a part del camí, el bosc és extremadament dens. 

Al final de la baixada, sortirem del bosc i ens apareixerà al davant nostre el poble de Galliners. 

2 h 45 min: Creuem la riera i després d’una suau pujada entrarem a l’esmentat poble de Galliners amb la seva església de Sant Julià i de les seves cases més importants ... i de la inesperada presència d’una perruqueria/barberia. El conjunt arquitectònic de Galliners és molt bonic i molt ben conservat.


Travessarem el poble de punta a punta i just abans d’arribar a la carretera girarem a l’esquerra per a seguir per l’avinguda de Viader, i sota l’ombra dels plàtans d’aquest carrer sortirem del poble per a seguir l’ampla pista o camí de Sant Baldiri, amb molt bona vista sobre el Canigó, si el dia és clar i si està nevat, la panoràmica és molt bonica. 

Després d’un lleuger descens, la pista empren una, també, lleugera pujada, voltats de camps, travessarem un curt bosquet i arribarem a una cruïlla, on girarem a la dreta. 

Aquesta nova pista segueix pujant lleugerament i de sobte veurem a la dreta les ruïnes de Sant Baldiri, a les que arribarem poc després (3 h 30 min). 

La primera impressió és la del singular vèrtex geodèsic, tant o més alt que la pròpia ermita; si aquesta estigués en bon estat, seria un nyap imperdonable; però vist l’estat de tot plegat, “ja no bé d’aquí”. 

Aquest vèrtex, és degut a que aquesta ermita està situada dalt d’un turó, i està voltada de bosc que segurament impedia la triangulació, i la solució va ser fer el piló del vèrtex per damunt dels arbres, però amb tan poca gràcia que el pedestal està al costat mateix de la paret de l’ermita. 

L’ermita en el fons és una construcció relativament petita, que contrasta amb les extenses ruïnes de l’habitatge del ermità. Tot i que l’indret està voltat de bosc, hi ha una gran esplanada, on cada any s’hi celebra un aplec. També hi ha molt ben conservat, un pou.






Una vegada contemplat l’indret, emprendrem la part final de l’excursió. Seguirem la pista, que com que estàvem dalt d’un turó, a partir d’ara el camí serà de baixada per dins del bosc. 

Finalment el camí surt del bosc i ens apareix al davant, però encara una mica lluny, el poble de Vilademuls. 

Ara el camí segueix en mig de camps de cereals i es va apropant al poble, quan ja hi som a prop, el camí fa una marrada a l’esquerra, per a revoltar un camp i torna a entrar al bosc. 

Finalment desemboca a la carretera local de Vilademuls al veïnat de Monells. Carretera que seguirem fins arribar novament al punt d’inici d’aquesta bonica, fàcil i recomanable, excursió (4 h). 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/vilademuls-sant-marcal-de-quarantella-sant-julia-de-galliners-puig-de-sant-baldiri-126248112 

 

Observacions: La comarca del Pla de l’Estany és una zona força plana amb petites ondulacions i està plena de petits nuclis habitats, amb les seves esglésies, ermites i torres de defensa.

 

Aquesta excursió voreja el límit del Pla de l’Estany amb l'Alt Empordà i és una recomanable passejada per camps i boscos; és per fer-la lentament, per poder integrar-nos en l’entorn, tranquil, pausat i solitari.

 

Per aturar-nos a contemplar el vast panorama, amb les puntes dels campanars que anirem veient de lluny o de més a prop dalt dels turons, tot sentint el cant dels ocells i amb la imatge del Canigó com a teló de fons.

 

Excepte en algun moment que haurem de seguir alguna pista o camí rural asfaltat, gairebé tot el recorregut el farem per pistes i camins.

 

Camins molt bonics que van combinant el vorejar els camps amb boniques i espesses boscúries. Tot molt planer, amb petites i curtes pujades i baixades.

 

El punt més elevat de l’excursió seran els 176 metres d’alçada del puig de Sant Baldiri, on hi ha les ruïnes de l’ermita i un singular vèrtex geodèsic.

 

De vèrtex una mica elevats ja n’hem vist d’altres, però com aquest potser no...; consisteix en una pilastra quadrada de ciment tant alta com el campanar de l’ermita i amb el cilindre del vèrtex al capdamunt.

 

Potser, pel mateix preu, hagués estat més útil reforçar l’estructura de l’ermita i posar-hi el vèrtex al capdamunt. La primera impressió que es té en arribar-hi és la de “que hi fa aquesta xemeneia aquí”, per comprovar immediatament després que és tot “un senyor” vèrtex geodèsic.

 

D’aquesta excursió també mereixen una menció especial els nuclis de Vilademuls, Galliners i Quarantella.

 

De Vilademuls no podem marxar sense haver-nos passejat pel poble. És o era un poble emmurallat, i des de la plaça de l’ajuntament cal pujar una mica i ens trobarem amb la porta de la muralla i acte seguit amb l’església de Sant Joan Baptista. En diuen el poble de les “places”, ja que en té set; moltes en proporció al nucli del poble.

 

Dinarem en algun restaurant de la zona. 

Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.

dimarts, 14 de febrer del 2023

Coves i fonts al massís de Sant Llorenç del Munt (914 m)

Dimarts 14 de febrer de 2023

Matinal

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí. 

Ubicació: Comarca del Bages. 

Temps aproximat: 4 h 15 min (8 km) 

Desnivell: 455 m (acumulat) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Anirem fins a Matadepera i seguirem la carretera BV-1221 que va fins al Coll d’Estenalles. 

Passat el punt quilomètric 11, en un giravolt pronunciat a la dreta, nosaltres aparcarem a l’esquerra de la carretera, on comença una pista forestal. Lloc conegut com l’Alzina del Sal·lari. Zona d’aparcament. 

 

Itinerari: Els Tres Jutges, cova del Gat Mesquer, cova Estrella, Font dels Confits, Font Freda, Font dels Traginers. 

En aquest punt començarem a caminar, seguint la traça adjunta en el sentit contrari a les agulles del rellotge. 

En primer lloc, passarem pels Tres Jutges. Els Tres Jutges son tres roques que l'erosió ha separat del conjunt del Morral del Llop. Tenen formes i grandàries diferents: el jutge gran, el mitjà i el petit. Als amants de les llegendes els hi pot agradar el llibre "La mitologia celta", que vol veure en Sant Llorenç del Munt una muntanya sagrada, una mena d'antena que connecta amb l'univers, i afirma que el nom dels Tres Jutges té el seu origen en els Tres Druides.


Seguirem l’itinerari i passarem per una vauma on acostuma a haver-hi un pessebre. Tot seguit arribarem a la cova del Gat Mesquer que queda una mica apartada de la traça. 

Mes endavant arribarem a la cova Estrella. La cova Estrella és una de les grans curiositats del massís de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac. Es troba a la vessant de la carena del Morral del Llop orientada cap a la Riera de les Arenes. És una cavitat estreta (menys dos metres d’amplada) i allargassada (20 metres de fondària, amb boques pels seus dos extrems). La cova sembla veritablement una mena de passadís obert a la cinglera per comunicar dues petites canals. Fins aquí res d’especial, però la natura (a través dels seus agents erosius) ha fet que aquest “passadís” rocós tingui la forma d’un estel de cinc puntes. Per tant, en aquest cas el topònim, que ja era utilitzat fa molt de temps, no té cap secret. La cova es troba uns 200 metres cap a l’esquerra del punt de confluència dels corriols que venen del Xiprer i dels Tres Jutges, en direcció ja cap el Coll Garganta. Pel mig d’un alzinar cal buscar l’accés a una curta, però molt pronunciada, canal. Per pujar caldrà fer una petita grimpada. Un cop dalt, s’observa que a les dues bandes de la canal hi ha dues cavitats. La que està situada a l’esquerra, estreta i alta, és la Foradada del Morral del Llop i la que es troba a la dreta, més ampla, és la boca de la Cova Estrella. A l’entrar s’observa que a la part final hi ha una altra obertura, però més petita i comunicada a una canal difícil d’accedir-hi.





Seguirem el recorregut i passarem pel Pujol de la Mata i molt a prop la Font Freda. La Font Freda es troba sota el Coll de Garganta, en el camí que puja al Pujol de la Mata. La Font està coberta per una volta d'obra. Davant seu es van construir dues piques, que  s'omplen amb l'aigua sobrant. La Font està situada al capdamunt i a la vessant de ponent de la sotalada coneguda també com a Fontfreda. Aquest torrent, al que es van afegir d'altres aigües avall,  arriba a la Riera de Nespres, a Mura. La Font, amb fama d'oferir una aigua molt fresca, va ser un punt de trobada pels carboners i boscaters que treballaven en aquests indrets.

Després arribarem a la Cova Gran de la Font Freda i tot seguit el Pujol de la Mata. En aquest tram passarem per alguna canal i caldrà fer alguna grimpada.


Més endavant arribarem a la Font dels Confits. La font dels Confits és realment una balma tenyida de color blanc, que està amagada a la vessant nord de la carena de la Castanyera. En èpoques de pluja, el sostre de la balma degota aigua, que s'acumula en petites piques naturals. No hi ha cap brollador, l'aigua es filtra directament de la roca. El constant degoteig al llarg del temps ha format una mena de minses estalactites. També aquesta filtració és la responsable de la tonalitat blanca de les parets del fons. La balma és de reduïdes dimensions i de sostre baix. Per entrar-hi cal ajupir-se. Des de dins de la cavitat s'escolta la caiguda de les gotes sobre les piques, però també la circulació de l'aigua per l'interior de la roca, semblant a una cisterna.


El camí inicia la tornada al punt de partida i quan ja portem una bona estona arribarem a la Font dels Traginers i finalment a la zona d’aparcament de l’Alzina del Sal·lari. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/coves-i-fonts-al-massis-de-sant-llorenc-del-munt-125884134 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/63eb7be7323e6261ccb624fb 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/63eb7be7323e6261ccb624fb

 

Observacions: Sortida matinal. Caldrà anar en compte en alguns trams el camí és una mica aeri i una relliscada pot ser fatal. També hi ha algun tram en el que cal fer una grimpada per superar-lo. Es recomana fer aquest recorregut, sols si es té una certa experiència en muntanyisme.

 

Dinarem a casa. 

Tornarem a casa als voltants de les dues de la tarda.

diumenge, 12 de febrer del 2023

Vilallonga de Ter - Llanars (1.247 m)

Dissabte 11 de febrer de 2023

Hora de sortida: 2/4 de set del matí. 

Ubicació: Comarca del Ripollès. 

Temps aproximat: 4 h (8,3 km) 

Desnivell: 283 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem en direcció a Vic i Ripoll. Ens aturarem a fer el tallat en algun bar situat davant de la estació del RENFE de Ripoll (es pot aparcar a la zona d’aparcament de la estació) 

Després seguirem fins a Sant Joan de les Abadesses, Camprodon i Vilallonga de Ter, on aparcarem el més a prop possible de la Plaça de l’Ajuntament.


Itinerari: 1.100 m: Sortirem de la plaça de l’Ajuntament. Hem d’agafar el carrer que hi ha just darrera l’església en direcció Est. En ser un sender local, les marques són verdes i blanques. El camí és una pista formigonada. Molt suau. 

1.105 m – 0,4 km: Can Huguet. Passarem per darrera de la casa. Després d’acabar-se el formigonat, en un giravolt, surt una pista herbada. 

1.055 m – 1:00 h – 2,9 km: Can Huguet vell. Darrera la casa hi ha una capella dedicada a la Mare de Déu del Roser. Està voltada de tres grans pins, com a símbol d’hospitalitat als peregrins. Agafarem el camí que baixa al torrent de Vinardell, en el clot de Vallvigil. Hem de creuar-lo i agafar un camí que puja suaument. Gaudirem del paisatge i la calma del lloc. No gaire lluny hi ha una pedra que fa de mirador. El camí segueix pujant en diagonal enmig d’una roureda fins dalt la carena.









1.195 m – 4,2 km: Coll de la Roureda. Estarem al límit entre els municipis de Vilallonga i Llanars. Estarem també fent el meridià verd de París, el que va servir ara fa més de 200 anys per definir el metre com a unitat de mesura. Seguirem la carena. 

Seguirem la pista i baixarem a la carretera. Degut a la nevada que ha fet fa uns dies, decidim retallar la caminada i no anar fins a La Roca per després baixar a Vilallonga. Per tant, seguim la carretera fins a Vilallonga.




1.100 m – 4 h – 8,3 km: Plaça de l’Ajuntament de Vilallonga de Ter. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/vilallonga-de-ter-llanars-vilallonga-de-ter-125736642


Observacions: La volta que es proposa és un recorregut excel·lent per conèixer els entorns de Llanars i de Vilallonga. Un itinerari d’una gran bellesa i d’alt interès biològic, que ens permetrà gaudir de la natura sense gaire esforç.

 

Itinerari de senderisme, en mig d'esplèndids boscos, amb molta diversitat d'arbres. Visitarem els pobles de Llanars i Vilallonga de Ter.

 

Itinerari molt fàcil, amb un desnivell molt suau. En tot moment trobarem senyals i pals indicadors, encara que s'ha d'estar atent.

 

Dinarem al restaurant Ca la Rosa de Tregurà. Tel.: 972 13 60 19.


Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.