diumenge, 3 de novembre del 2024

De Castellar de N’Hug al Pla d’Anyella pel Coll de la Creueta (1.927 m)

Dissabte 2 de novembre de 2024

Hora de sortida: 2/4 de set del matí. 

Ubicació: Comarques del Berguedà i la Cerdanya. 

Temps aproximat: 4 h 45 min (10,8 km) 

Desnivell: 651 m (acumulat) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem en direcció a Manresa i Berga. Passat Berga ens aturarem a fer el tallat al bar de la estació de servei de Petromiralles a Cercs. 

Després seguirem en direcció a Guardiola de Berguedà, La Pobla de Lillet i finalment, Castellar de N’Hug on aparcarem a la zona d’aparcament que hi ha a l’entrada del poble a l’esquerra. 

 

Itinerari: Des l’aparcament pujarem a la Plaça Major (1.380 m) i agafarem el carrer Orient, que baixa i surt del poble. 

Passarem un rierol i més endavant travessarem un pont i ens situarem al peu del barri de la Ribera. 

Girarem a l’esquerra i pujarem per un carrer formigonat fins a una font on hi ha unes escales. Arribarem a un altre tram d’escales i agafarem un carrer a la dreta, però el deixarem tot seguit per pujar pel camí ral de la Molina (recuperat el 2004 i molt poc transitat). Té trams empedrats i passa entre parets de pedra seca. Arribarem al veïnat de l’Erola (fins al coll de la Creueta, tot el camí està senyalitzat amb marques de pintura blaves).



Girarem a la dreta en pujada, farem dues llaçades i veurem unes boniques parets de pedra seca. Creuarem el coll de l’Erola (1.535 m), on hi ha una bassa. Al davant se’ns obre una petita vall. Trobarem la font dels Torrents i a l’esquerra un corriol que condueix a la cova de la Tuta (30 minuts / 1,6 km), anar i tornar) 

Al final de la vall la pista fa un revolt i esdevé un camí ample i pedregós. Més amunt caminarem per uns plans herbats. El camí es bifurca i agafarem el que planeja a l’esquerra en direcció a una paret de roca; allà trobarem el forta de la Paella, perfectament rodó. Pujarem una mica fent un flanqueig fins a un esperó, el roc del Batlle (1.717 m), de d’on es domina Castellar de N’Hug. 

Progressarem entre alguns boixos i trobarem la font del Boix, que raja en unes roques. Avançarem i veurem el coll de la Creueta i a l’esquerra el tossal d’Orriols. Passarem dues clotades.

El camí es difumina i enfilarem un vessant herbat amb mates de ginebró fins al coll de la Creueta (1.927 m). Travessarem la carretera i seguirem un sender que baixa per l’herba. Davallarem pel llom amb el torrent a l’esquerra. En confluir amb un altre torrent, girarem a l’esquerra i pujarem un llom. Planejarem fins a una pleta que hi ha en una petita carena. Quan siguem al costat de la pleta, creuarem el petit coll i baixarem per una pendent herbada en direcció a un bons amb tres pins.


Arribarem a uns abeuradors a la zona coneguda com la Cort dels Porcs. 

Tornarem pel mateix camí. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/castellar-de-nhug-coll-de-la-creueta-pla-danyella-190485002 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/672622080775073f9d1b4f60 

 

Observacions: Camí tradicional per arribar al Pla d’Anyella des del Berguedà, passant per la font del Boix i el coll de la Creueta.

 

Dinarem a l’Hostal La Muntanya de Castellar de N’Hug, Plaça Major, 4 tel.: 93 825 7 065, web: https://www.hostallamuntanya.cat/index.html

 

Menjarem escudella i la carn d’olla: la tradicional de tota la vida amb tots els ingredients imprescindibles. L’escudella de galets i la carn d’olla amb la pilota (recepta ancestral), els ossos d’esquena, els braons, orella, morro, pollastre, col, cigrons,...

 

A qui no li agradi, pot demanar:

 

·         Estofat de vedella amb bolets. 

·         La brasa: tot tipus de carns a la brasa amb unes bones guarnicions de verdures a la brasa entre d’altres.