dijous, 13 de febrer del 2025

Els gegants del Coll de Piquer (1.066 m)

Dijous 13 de febrer de 2025

Hora de sortida: 2/4 de set del matí. 

Ubicació: Comarca de l’Alt Urgell. 

Temps aproximat: 3 h 30 min (9,9 km) 

Desnivell: 460 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la A-2 en direcció a Lleida. Agafarem la sortida 520 i anirem en direcció a Guissona i Ponts, on ens aturarem a fer el tallat en algun bar de la Plaça de Sant Cristòfol. 

Després seguirem fins a Coll de Nargó i d’aquí fins al Coll de Piquer. 

 

Itinerari: Ruta circular per camí ampli al principi i de baixada, per un corriol estret i amb pendent. 

Començarem a caminar des de una mica més amunt del coll de Piquer, on hi ha els famosos gegants de roca, que ja veurem amb més tranquil·litat a la tornada. 

Seguirem tota l’estona, la pista forestal, sempre en pujada, sense agafar cap dels camins que surten a una banda o altra. Quan portem caminats 1,8 km arribarem a un punt on la pista es bifurca, agafarem la pista de la dreta que segueix en pujada. La de l’esquerra, que baixa lleugerament, serà per on tornarem.

Seguirem pujant per la pista fins que arribarem a un coll o altiplà, on la pista segueix cap a l’esquerra. La seguirem fins que portem caminats uns 4,9 km on la deixarem i n’agafarem un altra que surt a l’esquerra.



Aquesta pista, no tant transitada com l’anterior, va baixant fins que arriba a un camp no cultivat, on finalitza. En aquest punt, a la dreta, veurem una fita que ens marca un camí que seguirem. Aquest camí està marcat amb algunes fites i amb marques de pintura grogues i blaves. El camí comença a baixar suaument, però més endavant el pendent es accentuant. El terra és de molta pedra esmicolada que ens farà caminar amb compte de no relliscar. Passarem per la part final de dues tarteres. Aquest tram més pendent dura 1,5 km aproximadament i finalitza en una pista forestal que seguirem a l’esquerra i que va a enllaçar amb la pista per la que em pujat.


Un cop al punt de confluència, seguirem baixant fins arribar al cotxe. Baixarem amb el cotxe el curt tram de pista fins als gegants del Coll de Piquer.








Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/els-gegants-del-coll-de-piquer-201393107 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/67addd83819dd91316f5b9fc 

 

Observacions: En aquesta ocasió ens centrarem en un paratge força interessant de l’Alt Urgell; els anomenats Gegants de coll Piquer, situats a tocar de la població de Coll de Nargó. Tot i que per fer una mica de cames, us proposem aquesta ruta circular.

 

Es localitzen a poca distancia del poble, a menys d’un km cap al nord. Són unes columnes, ben visibles des de diferents indrets de Coll de Nargó i de l’Alt Urgell. Es tracta d’un paratge espectacular, amb unes formes carbonatades que emergeixen de sobte, per sobre de la resta dels materials. Es tracta d’uns interessants relleus carbonatats, de tonalitats grisenques, situats prop d’una zona sorrenca i argilosa, de tonalitats rogenques, amb un contrast molt marcat entre uns i altres materials. Tot i així, l’estructura es força complexa. Les calcàries pertanyen a la base del Cretàcic Superior, al Cenomanià, i tenen una antiguitat d’uns 100 milions d’anys aproximadament. Aquestes calcàries es troben en posició gairebé vertical. En canvi, les argiles i gresos rogencs que hi ha la part baixa pertanyen al Garumnià (que correspon al pas del Cretàcic Superior al Paleocè; és a dir, al pas del Mesozoic o Secundari al Cenozoic o Terciari), d’una antiguitat de 70–60 milions d’anys. Aquesta circumstància es deu a l’existència d’una important fractura entre uns materials i els altres, que provoca la desaparició dels sediments corresponents a uns 30–40 milions d’anys, aproximadament.


 

Aquest indret es troba situat al Sistema Pirinenc, concretament dintre del denominat Pirineu Meridional; dintre del Mantell del Montsec. Cal dir que es troben situats dintre del que sovint s’ha anomenat Prepirineu, un terme obsolet des del punt de mira geològic, però encara correcte per a diversos col·lectius, entre ells, els geògrafs. D’altra banda, aquest indret, igual que tot del terme de Coll de Nargó, es situa dintre del Geeoparc Orígens. Tot i així, potencialment, també es troba dins del projecte del Parc Geològic dels Contraforts del Pirineu, que agrupa diversos municipis de l’Alt Urgell, de la Noguers i del Solsonès. El municipi de Coll de Nargó és el nexe d’unió i de contacte entre el Geoparc i el futur Parc Geològic. 

Dinarem al restaurant Tahussà de Coll de Nargó, Ctra. d’Isona, 51 tel. 973 38 30 74.