dijous, 20 de març del 2025

Turó de l’Oró – Serra de Ravella (570 m)

Dijous 20 de març de 2025

Matinal

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarca de l’Alt Penedès. 

Temps aproximat: 4 h 15 min (14 km) 

Desnivell: 330 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem fins a Olesa de Bonesvalls, passant per Gavà i Begues. 

Aparcarem al principi del carrer del Raval, prop del Centre Cívic i l’Ajuntament. 

 

Itinerari: Començarem a caminar des de el principi del carrer del Raval d’Olesa de Bonesvalls. Al final de l’asfalt agafarem la pista del centre que segueix el curs d’un torrent. Als deu minuts apareix una pista més confusa a la nostra dreta, però nosaltres seguirem per la de l’esquerra més evident. Quan ja portem caminant uns quinze minuts, localitzarem al costat del camí, les restes d’un forn de vidre, on antigament s’aprofitaven les propietats de la roca per fabricar aquest material. Les seves parets interiors estan recobertes per una capa llissa de vidre que feien servir els nostres avant-passats.




En poc metres, el bosc, pobre i residual fins ara, es converteix en una petita comunitat d’alzines. 

Seguirem recorrent aquesta boscosa vall fins que arribarem a un punt on deixarem la vall i agafarem la pujada de l’esquerra que molt aviat serà creuada per una línia d’alta tensió. Després d’una mitja hora de pujada (més o menys) la pista fa una gir a la dreta, en un punt que veritablement és un mirador excepcional de les muntanyes que ens envolten. Aquí abandonarem la pista i baixarem a la vall de l’esquerra, en direcció oest, resseguint la capçalera del Fons de l’Arcada. 

El camí travessa una zona de pedres i espessos matolls, passant una mica  més amunt d’una espècie de pont o feixa de roca conegut com Pont de l’Ardaca.


Tot seguit vindrà un tram que caldrà fer-lo amb compte de no desviar-nos de la ruta marcada. Es tracta d’una fàcil grimpada força vertical, sols cal anar amb compte de no relliscar, especialment si està el terra mullat. Després el camí es farà més pla però amb molta pedra al terra, passarem pel costat de les cases de la urbanització “El Lledoner”. Pujarem en diagonal aquesta vessant i enllaçarem amb una pista forestal, a l’alçada d’una torre d’alta tensió i l’agafarem a l’esquerra. Més amunt connectarem amb una pista encara més transitable que ressegueix el llom de tota la Serra de Ravella. 

Anirem cap a l’esquerra i a l’arribar a unes cruïlles seguirem per la pista principal, a vegades amb senyals grogues, i després vermelles i blanques del GR-5 que ve de Sitges. Els boscos de tipus mediterrani de muntanya mitjana dominen aquests paratges. Girarem a l’esquerra i anirem per un estret camí, on el bosc alterna amb espais oberts i bonics exemplars de margalló. Tindrem bones vistes de les muntanyes que ens envolten amb cims arrodonits i valls amb pendents suaus.

En una mica més d’una hora de baixada per un camí força pedregós, connectarem amb una pista molt més ampla, el bosc dona pas a camps de conreu. Olesa de Bonesvalls, com a teló de fons, marca el punt de retorn i el final de l’itinerari, quan arribem just davant de la façana de l’església del poble. Recorrerem els carrers del poble fins arribar als cotxes. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/turo-de-loro-serra-de-ravella-205540765 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/67dbf862b2d58e3cc8d94682 

 

Observacions: Entre el massís del Garraf, paradís de l’espeleologia i les muntanyes de l’Ordal es troba Olesa de Bonesvalls, un petit poble de tradició agrícola i vinícola. El seu clima es caracteritza per les brises d’aire humit procedents del Mediterrani i per la influència lleugerament continental de l’Alt Penedès. Aquest darrer factor determina bastant l’oscil·lació tèrmica al llarg de l’any, amb estius molt secs i càlids, i nits hivernals bastant fredes, sovint amb gelades. Per tant els dies freds de ple hivern fan que les caminades per aquesta zona no siguin massa agradables, així com tampoc es recomanable fer-les sota les forts calors de l’estiu. 

Es obligat visitar l’antic hospital de Cervelló, també anomenat de Santa Maria de Bonesvalls, molt interessant ja que és un dels pocs hospitals medievals de caràcter rural de Catalunya que es conserva relativament bé. Fou fundat per Guillem de Cervelló el 1262, ampliat posteriorment durant l’època del gòtic i reformat interiorment en el segle XVII.