dissabte, 6 de maig del 2000

Tossa Plana de Lles (2.916 m.)

6 de maig de 2000 (segon cim més alt de la Cerdanya)

Hora de sortida: sis del matí.

Ubicació: Comarca de la Cerdanya.

Temps aproximat: 6 h.

Desnivell: 956 m.

Dificultat: Mitjana a l’hivern (amb neu), normal a l’estiu.


Programa: Desplaçament amb cotxe fins al refugi de Cap de Rec. Autopista Terrassa – Manresa, seguir direcció Berga, túnel del Cadí, Bellver de Cerdanya, Martinet, Lles i Cap de Rec.

L'accés al refugi de Cap de Rec, punt d'inici de l'excursió, es realitza per carretera asfaltada des del poble de Lles. Podem deixar el cotxe a l'aparcament de l'estació d'esquí de fons, tot just abans d'arribar al refugi. Depenent de la quantitat de neu iniciarem l'excursió en una direcció o altra: si el bosc està nevat evitarem les pistes de fons i pujarem directament en direcció N seguint marques a través del bosc, fins a desembocar a la pista que uneix Lles amb Arànser, una mica més enllà del Pla de la Molina. Si la neu és escassa no tindrem més remei que seguir la pista principal d'esquí de fons que, fent una considerable volta, ens deixa en aquest mateix punt. Sigui com sigui, a partir d'aquest punt hem de seguir la pista en un lleuger descens fins al refugi del Pradell. Aquí l'abandonem definitivament i ens enfilem pel mig del bosc en direcció N, fins a trobar el Pla de les Someres, una gran extensió més o menys plana al començament de la carena. L'itinerari a partir d'aquí no té cap pèrdua: simplement es tracta d'anar remuntant l'ampla carena fins assolir el cim, sense necessitat de fer gaires llaçades, car el pendent és prou suau com per a permetre’ns progressar en línia recta.

El cim de la Tossa Plana està format per un gran pla, que cau abruptament en direcció N. Gaudirem d'una bona visió de la Vall Civera i dels estanys de la Muga, molt propers a nosaltres, de les Valls d'Andorra i, en direcció S, dels característics relleus de la Serra del Cadí.

El descens l'efectuem pel mateix itinerari de pujada. L'ampla carena ens permet d'efectuar un descens tranquil i sense dificultats, que en poca estona ens situa de nou al refugi del Pradell. D'aquí, un cop més depenent de la quantitat de neu, tornem a Cap de Rec per la pista principal o descendint a través del bosc pel punt on ho veiem més practicable, normalment a mig camí entre el Pradell i el Pla de la Molina.

HORARIS:


LLOC                   ALÇADA (m.) TEMPS PARCIAL TEMPS TOTAL
Cap de Rec               1.960                 0 h 00 m             0 h 00 m
Pla de la Molina         2.050                0 h 45 m             0 h 45 m
Ref. del Pradell          2.100                1 h 05 m             1 h 50 m
Pla de les Someres   2.340                 0 h 50m              2 h 20 m
Tossa Plana de Lles  2.916                 1 h 50 m             4 h 10 m
Ref. del Pradell         2.100                  1 h 10 m             5 h 30 m
Cap de Rec              1.960                   0 h 30 m             6 h 00 m



Observacions: La Tossa Plana de Lles és un dels cims característics de la Cerdanya. L'excursió no presenta cap dificultat tècnica i és recomanable com a sortida d'iniciació. Cal esmentar però, que l'ascens per la llarga carena abans d'arribar al pic és pot fer interminable.

Cap de Rec és una esplèndida base d'ascensions als pics de la zona. Hi trobem el refugi - xalet del Club Muntanyenc Sant Cugat, guardat tot l'any i que ofereix unes magnífiques instal·lacions per a pernoctar o menjar.

Els horaris que ressenyem són anant per la pista d'esquí de fons fins al refugi del Pradell.

Dinarem en el restaurant de Cap de Rec.

Tornarem a casa al voltant de les set de la tarda.