diumenge, 31 de juliol del 2005

Refugi d’Amitges (2.380 m.)

Sortida Principi de temporada

Data: 30-31 de juliol de 2005.

Hora de sortida: Cinc de la tarda de dissabte dia 30 de juliol.

Programa: Sortirem a les cinc de la tarda i ens dirigirem al poble d’Espot a la comarca del Pallars Sobirà. Abans haurem passat per Sort i Llavorsí. Ens allotjarem al Hotel Els Encantats de tres estrelles (tel. 973 624 136 i 973 624 138) a on ja tenim les habitacions reservades. El preu 51.- Euros per persona en habitació doble i de 66.- Euros per persona en habitació individual. Hauríem de mirar de ser-hi tots a les 9 del vespre per sopar plegats i planificar l’excursió del dia següent. A l’hotel ens prepararan una bossa picnic per la sortida.

Ubicació: Comarca del Pallars Sobirà.

Temps aproximat: 6 h. 30 min.

Dificultat (1): Mitjana.

Desnivell: 500 m.




ITINERARI: Sortirem d’Espot a les sis del matí amb el 4 x 4. seguirem la pista que mena a l’estany de Sant Maurici. Deixarem el cotxe a la zona de pàrquing del Prat Pierró.

0.00 h. Prat Pierró, 1680 m.- Aparcament terminal de la carretera del Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici, a l'estiu sovint molt ple. No es pot continuar amunt d'aquest aparcament amb vehicle privat, una gran mesura per a la conservació del parc. Caminem carretera amunt.

0.05 h. - Agafem la drecera que ens evita de passar per la carretera. El camí, molt pintoresc, puja suaument enmig de l'obaga, ven a prop del riu. Travessarem la carretera un parell de cops.

1.20 h. - Ermita de Sant Maurici, 1900 m.- Font propera.

1.30 h. Estany de Sant Maurici, 1950 m.- Ple a vessar de gent a l'estiu. Agafem el sender de pujada al refugi d'Amitges fins a l'estany de Ratera. Des d'allà haurem d'anar obligatòriament per la pista d'accés al refugi d'Amitges.

2.15 h. Estany de Ratera.

2.30 h. Estany de la Cabana.

3.00 h. Refugi d'Amitges, 2380 m.- Magnífic refugi, enmig d'un esplèndid marc d'alta muntanya, amb les seves famoses agulles com a magnífic teló de fons. Refugi guardat en temporada, té 80 places, emissora de ràdio i tots els serveis. Bona base d’excursions d'alta muntanya. També massa ple de gent a l'estiu, on la pista apte només per a taxis llogats a Espot transporta grans quantitats de gent fins la porta del refugi. Des de el refugi, farem una extensió per veure els propers estanys: Gran d’Amitges, de la Munyidera i dels Barbs, que representarà uns 30 min. més de caminar.

Tornarem pel mateix camí. Dinarem a Espot i tornarem a casa.


Observacions: Itinerari massivament freqüentat a l'estiu, que fa perdre part de l'encant d'aquests paratges. Fa poc tems que s'ha prohibit el pas de vehicles fins l'estany de Sant Maurici, la qual cosa ha provocat que tothom qui vulgui pujar ho faci a peu des del Prat Pierró, o en els taxis jeep que es lloguen a Espot.

Aquest és el trajecte més fàcil i transitat de la coneguda travessa Carros de Foc (6ª. Etapa). A vegades es fa una mica pesat, ja que alguns taxis tot terreny hi passen sovint. De tota manera travessa paisatges impressionants, com el llac de Sant Maurici, l’estany de la Ratera, el de la Cabana o les agulles d’Amitges. Cal seguir el camí de 6 km. per una pista forestal. Les agulles d’Amitges són un referent a l’hora de trobar el refugi.

Soparem al hotel el dissabte al vespre tots plegats. Tornarem a casa el diumenge als voltants de les vuit de la tarda.

En aquesta excursió surt la proposta del nom del grup, a partir d'ara ens direm: maifemcim.cat!