dissabte, 2 de juliol del 2005

Estany de la Muga (2.560 m.)

Data: dissabte 2 de juliol de 2005.

Hora de sortida: 2/4 de set del matí.

Ubicació: Vall de la Llosa. Comarca de la Cerdanya.

Temps aproximat: 6 h.

Dificultat: Difícil.

Desnivell: 950 m.


Programa: Sortirem a 2/4 de set del matí. Agafarem l’autopista Terrassa – Manresa (pararem a fer el tallat a l’àrea de servei de Montserrat). De Manresa a Berga i al túnel del Cadí. Un cop a la Cerdanya anirem a Martinet i d’aquí a la vall de la Llosa. Deixarem el cotxe i emprendrem la caminada que ens durà a l’estany de la Muga. Esmorzarem pel camí.


ITINERARI: Per pujar seguirem la llarga vall de la Llosa,tot sortint de Cal Jan de la Llosa lloc a on deixarem el cotxe, i abans d’arribar al Prat de Xiuixirà, amb restes d'un antic refugi, (quan portem aproximadament 1 h. de camí) haurem de girar e l’esquerra per anar pujant cap als llacs.

0,00 h. Cal Jan de la Llosa (1.610 m.) Ferm mas construït amb parets de granit. El travessem per un camí empedrat, molt antic, que baixa al riu de la Llosa i el creua per un no menys antic pont de pedra. Fem unes marrades i enllacem amb la pista de Coborriu.

0,10 h. Enllaç amb la pista torbem senyals vermells i blancs (GR 11-10 i GR 107 o Camí dels Bons Homes). Veiem a l’esquerra, sobre unes roques gastades les ruïnes del castell de la Llosa, el qual vigilava la vall durant l’edat mitjana i bona part de la moderna. Pendent pronunciat. Som en una pineda de pi negre amb moixeres de guilla, bedolls i avellaners. Continuem ara per una inclinació moderada. Destaca la cúpula de la Muga a la nostra esquerra. Ferm paisatge d’alta muntanya.

0,30 h. Barraca de la Farga. Queda en un prat a la dreta, sobre un marge. Veiem poc més enllà les ruïnes de la vella farga. Deixem una pista a l’esquerra i arribem, sempre per la dreta del riu (est), a un prat travessat pel torrent de Calm Colomer, que davalla de l’estany del mateix nom, enlairat a la dreta. Iniciem un seguit de llaçades a fi de superar una graonada.

1,00 h. Cap de la graonada. Passem un petit collet. Panorama cada vegada més bonic. Agafem la pista que surt a l’esquerra deixant a la dreta la pista principal. La pista que hem agafat va a cercar el fons de la vall. Travessem el riu per una palanca de troncs.

1,10 h. Pla de la Molina. Un corriol amb fites comença a enlairar-se en llaçades pel dens bosc de pi negre, mentre el torrent que baixa dels estanys queda més a la dreta. Forta ascensió.

2,15 h. Entrem a la coma de la Muga (2.255 m.). zona de blocs granítics a la dreta. Continuem pel desdibuixat camí ajudant-nos de les fites.

2,45 h. Trobem una sèquia. Veiem davant dos torrents. Prosseguim pel de la dreta (traces de pas). El pendent se suavitza.


3,30 h. Estany de la Muga (2.560 m.). tenim a l’esquerra l’estany petit, a uns 10 min, rere un collet. Uns verds pradells alegren la grisor del pedregam. Els tres cims que més destaquen (Tossa Plana de Lles, tosseta de Vallcivera i la Muga) són a una hora escassa de camí.


Tornarem pel mateix camí.



Observacions: Interessant ascensió a un dels indrets més solitaris de la Cerdanya, entre la Tossa Plana de Lles, la tosseta de Vallcivera i la Muga. La pujada entre bosc a fi d’atènyer l’alta comella és una mica dura, però travessarem un paratge salvatge i feréstec lluny dels amorosits vessants situats més al Sud. Unes oportunes fites ajuden a no perdre’s i a seguir les llaçades del caminet, poc fressat.

Dinarem en algun restaurant de la zona. Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.