dissabte, 4 de novembre del 2006

Tossa Pelada i Padró dels Quatre Batlles

Padró dels Quatre Batlles: 2.383 m. (Cim més alt de la comarca del Solsonès)
Tossa Pelada: 2.378 m.

Data: divendres 3, dissabte 4 i diumenge 5 de novembre de 2006.

Hora de sortida: cinc de la tarda del divendres 3 de novembre.

Ubicació: Vall de La Vansa – Tuixent. Comarca de l’Alt Urgell.

Petits pobles envoltats de prats herbosos i units per un riu tranquil vorejat de fruiters que van fent meandres sinuosos al costat del camí. Diríem que La Vansa és a Catalunya el que el Batzan és a Navarra. A la cara assolellada del Cadí, un paradís de tardor, amb tots els colors daurats, al nostre abast, per on caminarem i coneixerem la història de les dones-medecina, les Trementinaires, que anaven de poble en poble venent plantes medicinals. Dos dies i mig de festa al voltant de la tardor i del millor formatge del Pirineu. Caminades i hidromassatge. Joc dels sentits amb l’olor de la tardor, i com sempre, senders meravellosos per carregar les piles.


Itinerari:

Divendres 3:
Sortirem de Sant Boi direcció Manresa i d’aquí fins a Berga, Saldes, Gósol, Josa del Cadí, Tuixent i Padrinàs. L’altra opció consisteix en anar-hi per Manresa, Cardona, Solsona, Sant Llorenç de Morunys, Tuixent i Padrinàs. En qualsevol cas, el trajecte és de 3 hores. Padrinàs és un petit poble de la Vall de La Vansa i Tuixent, una de les subcomarques més desconegudes de Catalunya. Un cop passat Padrinàs, a mà esquerra a la carretera, ja veurem un rètol que ens indica Cal Paller, el lloc a on ens estarem el cap de setmana. A Cal Paller no hi ha cobertura de mòbils. Tel. 973 29 82 94.
www.calpaller.com

Hauríem de procurar d’estar a lloc, als voltants de les vuit del vespre. Ens instal·larem a les habitacions, farem una descoberta del lloc i una sentadeta a la llar de foc. Sopar a les nou. Després xerrada col·loqui sobre els resultats de les eleccions, possibles travesses, i a quarts de dotze del vespre a dormir.



Dissabte 4:

Opció 1: Ascensió a la Tossa Pelada, al Padró (o Pedró) dels Quatre Batlles, Gespeguera i Tossal d’Estivella.

Temps aproximat: 4 h.

Dificultat (1): Normal.

Desnivell: 450 m.

Llevar-nos a les 7 h. Prendre un cafè amb llet, agafar els esmorzars que ens hauran preparat i sortir vers l’estació d’esquí nòrdic de Tuixent – La Vansa.


0.00 h. Coll de Port. 1.673 m. L'inici de l'excursió té lloc en el tallafocs orientat al sud que hi ha en front mateix de l'edifici superior del Pla de l'Arp, on comencen els circuits d'esquí de fons. Aquest tub està tallat dues vegades per les pistes, per tant té tres trams, sent el segon el més dreturer.

No hi ha pèrdua possible, aquest sector està fitat amb marques de pintura groga i blava als arbres. Passat el tallafocs, arribem al Clot del Rebost i seguim pujant en direcció a la pregona collada que forma el Prat d'Arderic.

0.53 h. Font d'Arderic. 2.155 m. La font es troba canalitzada i es fa difícil poder agafar aigua. Deixem la rasa i pugem en diagonal (NW) a la carena de la dreta. Un cop a la carena reprenem la direcció SW i continuem pujant. Al començament hi ha algun arbre, però aviat sortim del bosc i entrem en terreny d’herba amb moltes pedres.



1.30 h. Tossa Pelada. 2.378 m. Vèrtex geodèsic i segon cim més alt de la serra de Port de Comte. La vista és oberta als quatre vents. El pedró dels Quatre Batlles, un xic més alt, ens queda gairebé al SSE. Baixem una mica i tornem a pujar.


1.42 h. Pedró dels Quatre Batlles. 2.383 m. Cim més alt de la serra. Punt de confluència dels termes de la Coma i la Pedra, Odèn, Alinyà, i la Vansa i Fórnols. La panoràmica és immensa. Al N hi ha la serralada pirinenca, amb els pics de l'Orri i Saloria en primer terme i tota la serra de fons. Cap a l'E veiem l’esquena del Cadí, el Pedraforca, la serra del Verd, Ensija i Peguera. Al S destaca la serra de Busa i, darrere, el Montseny i Sant Llorenç, amb Montserrat més a la dreta. A l'W, darrere del camí obert pel Segre, veiem la serra de Boaumort. Baixem en direcció NE una petita fondalada i pugem a l'altre costat al Gespeguera.

Opció 2: Llevar-se més tard, esmorzar a l’hotel. Excursió amb cotxe a Tuixent, visita al museu de les Trementinaires, Josa del Cadí i Ossera, a on podrem comprar formatges, herbes i melmelades de la zona.

Després, podem dinar plegats i tornar a l’hotel a on podem descansar i gaudir de les instal·lacions (jacuzzi i demès – cal dur els banyadors!!!!)

A les vuit del vespre, aperitiu a la vora del foc, a les nou sopar.


Diumenge 5: Llevar-nos tard, esmorzar, sortida de l’hotel. Podem dinar plegats a Gósol o a Saldes.

Observacions: El pic del Pedró dels Quatre Batlles, sostre del Solsonès coronat a l'excursió, pertany a la serra del Port del Comte, massís que compta amb un bell paisatge d’alta muntanya on comparteixen espai prats alpins, verdes valls i densos boscos de carrascars, roures i, a les cotes més altes, de pi negre. Des del cim s'albira una dilatada panoràmica que abasta el Puigmal, les serres litorals, la serra del Verd, la vall de Lord i la plana del Solsonès.

Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda del diumenge 5 de novembre.