diumenge, 27 d’abril del 2008

Per les rodalies de Sant Martí Sesgueioles (646 m)

dijous 1 de maig de 2008

Hora de sortida: 8 del matí.

Ubicació: Comarca de l’Anoia.

Temps aproximat: 3 h. 30 m.

Desnivell: 200 m.

Dificultat: Normal.



Itinerari: Sortirem de casa, direcció a Igualada. Ens aturarem a fer el tallat a Igualada (Hotel Amèrica) a ¾ de nou, i seguirem direcció a Sant Martí Sesgueioles, vila natal de l’Enric Casellas. A partir d’aquí farem una sortida sorpresa, guiats per ell mateix.

Observacions: Al bell mig de l'Alta Anoia, trobem aquest petit municipi que té 3,8 Km2 i acull 363 habitants (En realitat de habitants en son 67.163 h. - 60.000 Pollastres + 1.500 Porcs + 5.000 Conills + 250 ovelles + 363 persones + 50 Altres)

La població està presidida per un puig, en què destaca la figura esvelta d'un campanar del segle XVI, que curiosament està aïllat de l'església parroquial. El municipi conserva alguns elements antics com una portalada gòtica al carrer Vell i cases com la Rectoria Vella, amb restes de finestrals i estructures dels segles XVI i XVII. Les principals activitats econòmiques són l'agricultura, la ramaderia, la indústria i el comerç.

Sant Martí de Sesgueioles és un petit municipi de gran riquesa aqüífera subterrània situat en l'altiplà de Calaf.

- Campanar de l'antiga i desapareguda església de Sant Martí, a mitja pendent del Puig, obra del s. XVI, encara té les campanes i la curiosa maquinària del rellotge que figura en la façana. Aquest campanar no te església.

- Església parroquial del s. XVIII, barroca neoclàssica, amb una imatge de Sant Miquel provenint de l'església aixecada en el s. XVI.

Una de les coses curioses és que la església i el campanar no estan al mateix lloc. Tenen un campanar sense església i una església sense campanar.

A prop de Sant Martí hi ha la Capella de sant Valentí de Vilallonga, edifici del s. XVII - XVIII. Queden restes de l’absis romànic i, a prop d'allà, de algunes tombes antropomorfes.

Existeix un gran arxiu documental del poble gràcies al treball realitzat pel erudit Francesc Mirambell (1761- 1823), mossèn de la població, que va guardar un munt de documents, notes, i arxius.

"Per piscines, pous i corrioles anem a St. Martí de Sesgueioles"
Llocs d’interès:


- St. Valentí de Villalonga Ruïnes de l'església, datada a mitjans del segle XI. Actualment existeix una capella construïda l'any 1699, que substituí a la primera. L'any 1991 es va restaurar aquesta capella i es va restituir la planta de la primitiva capella. Aquesta recorda l'antic castell i poblat de Vilallonga.

- Campanar de l'antiga església de St. Martí, construïda a mitjans del segle XVI. El campanar però sembla ser que es va construir entre finals del XVII i principis del XVIII. Encara conserva les campanes alguna d'elles del s. XVIII.

- Portalada de la vila d'arc gòtic, corresponent a l'ampliació de la població durant el segle XVI.

- Església actual de St. Martí, construïda a finals del s. XVIII. Edifici gran, barroc - neoclàssic, que en una de les parets exteriors presenta un relleu de St. Miquel procedent de l'anterior església.