divendres, 11 d’abril del 2008

Gorges del Foix (Torrelles de Foix – Alt Penedès) (643 m)

dissabte 12 d’abril de 2008

Hora de sortida: 2/4 de 9 del matí

Ubicació: Comarca de l’Alt Penedès

Temps aproximat: 3 h.

Desnivell: 225 m.

Dificultat: Normal.


Itinerari: Sortirem de casa, direcció a Vilafranca del Penedès. Farem una parada a l’àrea de servei del Papiol a fer el tallat. A Vilafranca, agafarem la carretera que a partir de la Rambla de Sant Francesc, ens porta a Sant Martí Sarroca i Torrelles de Foix.

De Torrelles de Foix anem fins a l'àrea d'esbarjo de les Dous per la ctra. BV-2122, on prenem a la dreta la pista, en bona part asfaltada, del santuari de Santa Maria de Foix (3,5 km).

Partim de l'aparcament del Santuari de Foix (625 m) i seguim el PR-C 150 que baixa per un petit corriol que comença a la dreta del camí de pujada al Santuari i al costat d’un planell de la zona. Senyals grogues i blanques.

Arribem a la font dels Giberts (5 min), al costat de les ruïnes del mas del mateix nom. Abandonem el PR i baixem uns metres per pista per prendre una cruïlla a l'esquerra.

Al cap de 15 min arribem a una altra cruïlla que seguim a la dreta en direcció a la masia abandonada de les Valls (35 min). Ens trobarem amb dos cruïlles més que caldrà prendre a l’esquerra.

Baixem per la pista, travessem el Foix i quan arribem a uns camps, trobem el sender local (senyals blancs i verds) que seguim en direcció a la capçalera del riu.

Deixem un camí a la dreta (50 min) que puja a la ctra. de la Llacuna. Passem les restes del molí de la Pineda, des d'on la vegetació cobreix tot el voltant del riu i el sender local recorre la seva gorja (1 h15 m.).

Travessem el riu i arribem a una petita presa. Més amunt passem a prop d'unes balmes i el tornem a creuar. Més tard el travessem de nou. El riu continua molt planer i per unes pedres el travessem i seguim fins als Molinots de Baix (1:55 h).

Sortim a una pista, deixem el sender local a la dreta i seguim el PR-C 150 cap a l'esquerra. Passem per les ruïnes de Can Bosc de Baix.

Després, pel costat del torrent trobem la font de Cal Rossell (2:30 h) i més amunt la casa del mateix nom. Sortim a la pista del santuari de Foix i la seguim fins al punt d'inici (3 h).


Un cop aquí, farem una visita al santuari de Santa Maria de Foix. L’església de Santa Maria de Foix està situada a prop del castell, del qual queden minses restes, dalt d’un espadat de 643 m, que fa d’excel·lent mirador a la dreta del riu Foix. D’origen romànic, conserva de l’estil primitiu la nau coberta amb volta de canó. La seva restauració és nefasta i li ha fet perdre tot l’interès arquitectònic.
Observacions: Les gorges del Foix se situen al NW de la comarca de l'Alt Penedès i formen la capçalera d'aquest riu d'aparença típicament mediterrània, però que en aquest punt de la seva conca esdevé un indret que convida a ser admirat per la seva vistositat i solitud.

Camí en bona part senyalitzat. Algun petit corriol pot resultar difícil de seguir per la vegetació o pel terreny inestable del llit de la gorja.

Època aconsellable: hivern i primavera. Cal evitar la calor de l'estiu. Aigua potable a les fonts dels Giberts, de Cal Rossell i del Rector.


Dinarem a: Restaurant Cal Xim de Sant Pau d’Ordal. Tel. 93 899 30 92. Excel·lent brasa de carbó amb molt bons productes. El millor de tota la rodalia. Gran bodega. Preu aproximat per persona: 40 / 50.- Euros.