diumenge, 3 de maig de 2009

Un passeig per la Marina de Sant Boi (40 m.)

divendres 1 de maig de 2009

Hora de sortida: Nou del matí (matinal)

Ubicació: Comarca del Baix Llobregat.

Temps aproximat: 2 h.

Desnivell: 20 m.

Dificultat: Fàcil.Itinerari: La zona de La Marina és el sector de la plana fluvial del delta del Llobregat. Així doncs és un territori extremadament pla configurat per unes parcel·lacions regulars i un tipus d’agricultura on l’aigua és la gran protagonista.

El riu Mort i la Ribera. En concret, us proposo de recórrer una part d’aquesta plana coneguda com a Riu Mort, la superfície més propera al riu, a través d’un itinerari d’uns 5 km. La denominació de Riu Mort ens remunta als temps en què hi havia un antic braç del Llobregat que travessava aquestes terres en direcció al mar. Aquest sector enllaça amb la Ribera del Prat de Llobregat.

Les masies. Al llarg del recorregut descobrirem les masies, testimoni mut, de la conquesta del delta per part dels pagesos i jornalers. Veurem les masies de Cal Penyasco, Cal Maurici, Cal Xic parellada, Cal Pastera, Cal Pinques i Cal Monjo. A més d’aquestes explotacions autosuficients que simbolitzen la transformació social i econòmica d’aquesta zona, observarem els camps i els regs, els antics camps de pomeres, fruit que va donar anomenada a Sant Boi fa unes dècades, i, és clar, l’horta, amb les carxoferes, els antics pous, etc.
Ens trobarem a les nou del matí a l’esplanada que fa de pàrquing al camí del sorral de Sant Boi. (vora del riu) Agafarem la carretera C-245 i prendrem el camí de Cal Penyasco que és el darrer desviament abans de la rotonda de l’Hospital. Passarem per davant de les masies de Cal Penyasco, Cal Maurici, Cal Xic parellada, Cal Pastera, Cal Pinques i Cal Monjo.


Observacions: Cal dur aigua. Sortirem ja esmorzats.

Tornarem a casa a quarts de dotze del migdia.