dissabte, 22 de maig del 1999

Comabona - pel pas dels Gosolans (2.547 m.)

22 de maig de 1999

Hora de sortida: 7 h..

Ubicació: Comarca de la Cerdanya.

Temps aproximat: 3 h.

Desnivell: 567 m.

Dificultat: Normal.



Programa: A l’hora indicada ens trobarem davant de GARRO, S.A. a la Ctra. Comarcal de Viladecans a Sant Boi. Anirem direcció a l’autopista Terrassa – Manresa, Berga, Túnel del Cadí, Bellver de Cerdanya, Martinet i Montellà. A l’entrada de l’històric poble de Montellà, una pista inicia a la dreta de la carretera, l’aproximació al prat d’Aguiló. Cal anar amb compte: forats, pedres i alguns pendents pronunciats són constant del recorregut (millor 4 x 4) Fins al Refugi de Prat d’Aguiló, 11 km.

0:00 h. - Deixem el cotxe en un espai ample, al final de la pista, on una tanca metàl·lica impedeix de seguir. Seguirem, ara ja a peu, fins al refugi tot travessant un prat (5 min.) El refugi Cèsar August Torras, inaugurat el 1976 es troba a l’extrem sud del prat. Està guardat de juny a octubre i té capacitat per a 20 places.

0:05 h. – Prat d’Aguiló (1.980 m.) Indret molt bonic, freqüentat pel bestiar quan no hi ha neu. Un camí marcat s’eleva al Sud en marrades, tot seguit un petit altiplà. Després s’enlaira a l’esquerra, supera un collet i penetra en la vall de Bastanist. Unes darrers ziga-zagues entre molt de pedregam permeten assolir el coll.

0:55 h. – Pas dels Gosolans o coll de Prat d’Aguiló (2.410 m.) Davant s’estén la part alta de l’àmplia coma dels Cortils, amb la serra Pedregosa al fons. Més enllà sobresurt el Pedraforca. Deixem la carena i pugem en diagonal a l’esquerra en direcció a l’avantcim oriental del Comabona.

1:15 h. – Font Tordera (2.450 m.) Aigua molt freda i abeuradors. Continuem en el mateix sentit, tot travessant la coma dels Cortils, per damunt la font. Podem evitar l’avantcim oriental per una cornisa al nord. Després baixem al proper collet de Comabona i per pendent suau arribem a l’arrodonit cim.

1:30 h. Puig del Comabona (2.547m.)



Tornarem pel mateix camí. Cal anar amb cura, el pendent és acusat i l’equilibri de les pedres de la tartera no és gaire de fiar. De tota manera, la baixada és ràpida.


Observacions: Principal cim del sector més oriental del Cadí, gaudeix d’una gran panoràmica de la Cerdanya, amb cap obstacle orogràfic d’alçària similar, més a l’Est, fins a la Tossa d’Alp. Domina la bonica vall de Ridolaina al Nord, mentre al Sud li resten propers el Pedraforca i la serra d’Ensija, damunt la qual sobresurt Montserrat en dies clars. Al cim hi ha un llibre de registre.

Còmoda i curta ascensió des de l’acollidor refugi de Prat d’Aguiló. La font del mateix prat i la que hi ha un xic més amunt del pas, la Tordera, resulten una excepció en aquesta serra caracteritzada més aviat per la manca d’aigua a la part superior.

El pas dels Gosolans esdevé històric entre la Cerdanya i Berguedà, sobretot pels segadors que venien de Gósol per treballar a la plana ceretana durant tot l’estiu. A començaments del segle passat, el pas fou travessat pel pintor Pablo Ruiz Picasso.

Dinarem en un restaurant de la zona.

Tornarem a casa al voltant de les set de la tarda.

El 21 de novembre de 1998 havíem intentat una ascensió a aquest pic els tres de la foto més el Lluís Campano, però la gran quantitat de gel amb que ens vàrem trobar no ens va permetre d'assolir el nostre objectiu.