dimarts, 16 de febrer del 2010

GR-92: de Calella de Palafrugell a Palamós (75 m.)

Dissabte 20 de febrer de 2010

Hora de sortida: 6 del matí.

Ubicació: Comarca del Baix Empordà.

Temps aproximat: 4 h. 30 m. (16,6 km.)

Desnivell no acumulat: 75 m. Acumulat: 555 m.

Dificultat: Normal.



Programa: Ens trobarem a ¾ de set del matí (6:45 h.) al pàrquing dels SS.CC. de Caixa Penedès del Polígon Mercaderies de Vilafranca del Penedès. d'on sortirem en autocar. També es podrà agafar l’autocar a l’àrea de servei de Bellaterra a 2/4 de vuit del matí.

Sortirem tots plegats (a l’hora esmentada) amb un autocar organitzat per l’Agrupació Sant Jordi, (preu de l’autocar: 12.- Euros per persona) que ens deixarà a Calella de Palafrugell.

En aquest lloc, començarem a caminar pel tram del GR-92 previst, en direcció sud, vers Palamós.

Itinerari:

CALELLA DE PALAFRUGELL (10 m)
.- El GR baixa fins al nivell de la platja i entra en l'esmentat i evocador poble. Es continua sempre prop de mar.


Arcades.- Es passa per sota. Els indrets que s'estan trepitjant són dels llocs més emblemàtics de la Costa Brava i del GR 92, ja que conviden a parar els rellotges i quedar-s'hi veient passar el temps. Quan hom decideix continuar, cal fer-ho sempre pel passeig o carrer més proper a la costa, fins pujar per unes amples escales.


Escales.- Abans de l'últim tram d'escales cal prendre, a l'esquerra, l'ample Camí de Ronda. Passats uns 50 m es deixa el passeig dels Forcats i es prenen les escales a l'esquerra, més estretes.

Carrer.- Es toca un carrer uns metres i es reprèn el Camí de Ronda a l'esquerra. Visions salvatges sobre el mar en primer terme i visions tranquil·les i magnífiques sobre Calella de Palafrugell i el far de Sant Sebastià en segon terme. Es passen diversos túnels.

EL GOLFET.- Immediatament abans, deixar tres escales a ma dreta. És com una inesperada meravella. Cal tornar enrere per pujar la primera escala a l'esquerra (en l'actual sentit de marxa). Uns metres més amunt cal seguir a l'esquerra en una bifurcació. Atenció als despreniments. Vista aèria sobre el Golfet.

URBANITZACIÓ EL GOLFET.- Es pren el carrer dels Castellets durant uns metres i de seguida es prenen unes noves escales a l'esquerra fins a l'avinguda Costa Brava, per la qual es continua a l'esquerra.




Cruïlla.- Es troba la carretera que va cap el Jardí Botànic de Cap Roig. De l'altre costat de la carretera surten dues pistes, cal seguir per la de l'esquerra en suau pujada.
Bifurcació.- Es deixa una pista a la dreta.




Petita esplanada i bifurcació.- Atenció! S'agafa la pista que surt cap a la dreta. Passats 100 m hi ha una bifurcació amb tres ramals on cal seguir pel camí carreter de l'esquerra.

Des de l'esmentada petita esplanada hi ha una possible alternativa no senyalitzada: Uns mts. abans de l'esplanada es pot prendre a l'esquerra el camí restaurat que mena a El Crit, una magnífica cala. Des d'allà a través de petites cales solitàries i enllaçant després amb una pista més interior es reprèn el GR92

Bifurcació.- Es retroba la pista principal i se la segueix a la dreta.

Bifurcació.- La pista de l'esquerra és l'accés normal a la cala de Castell. Se segueix, però, a la dreta uns metres i de seguida es deixa l'asfalt per agafar un camí carreter a l'esquerra, entre camps.

Trencall.- Es deixa el camí carreter i es va a l'esquerra tot passant el pontet sobre la riera d'Aubi. Unió amb el PRC-105. Es pot anar per diversos camins, el GR segueix pel de l'esquerra, al costat de la riera.

CALA CASTELL.- Potser l'única platja de grans dimensions de la Costa Brava que fins avui no està urbanitzada. Està ben protegida dels vents del nord i nord-est per la punta de la Cobertera. Es deixa la cala i es va cap a l'oest tot seguint, ben de prop la costa, pel Camí de Ronda.




CALA S'ALGUER.- El GR 92 passa pel davant de les antigues cases de pescadors, les úniques que ocupen aquesta estreta i encantadora cala. Amb lloc per a les barques de pesca i no pels cotxes que no hi poden accedir. El temps sembla haver-s'hi aturat i invita al caminant a fer-ho durant una estona.


Es continua sempre ran de costa tot passant per la Punta de Sant Esteve i pel costat de les restes del castell de Sant Esteve de la Fosca. Es descobreixen mil matisos segons cada punt de vista i cada època de l'any.

CALA DE LA FOSCA.- Àmplia platja que presenta com dues parts delimitades per la gran Roca Fosca. Al final de la llarga cala se segueix per un carrer i després per un camí, sempre ran de costa, tot resseguint i pujant cap al Cap Gros.

CAP GROS (75 m).- Bona vista al llarg de tot l'allargassat cim. Atenció a la baixada que és una mica perdedora i convé no passar de llarg de cala Margarida. Es deixen dos camins carreters a l'esquerra.

Trencall.- S'agafa un carrer asfaltat a l'esquerra. De seguida es trenca a l'esquerra per un altre carrer en direcció al mar, que porta a una casa dita "Les Casetes". Es voreja un petit aparcament. Cal llavors baixar unes escales a l'esquerra, ja entre les cases de Cala Margarida.

CALA MARGARIDA.- Inesperada sorpresa d'aire mariner. El GR discorre entre les edificacions pels carrers - passadissos que s'aixequen enfilats sobre el mar. Un cop més se surt tot resseguint la costa. Dalt del turó hi ha l'accés a un càmping. Es deixa a la dreta una drecera que puja a la carretera i que pot ser utilitzada en cas de mal temps o per escurçar aquesta part final de l'itinerari. Atenció als penya-segats. Es baixa a la pedregosa cala dels Pots, de la qual se surt per l'altre extrem per un pas entre les roques.

CALA DEL FRARE.- Port nàutic. Se'n voregen les instal·lacions per la dreta.

Cruïlla.- Es creua la carretera que accedeix al Port Nou i es puja suaument.

CARRER PEDRÓ.- Es creua i es continua pel carrer Mauri i Vilar, una mica a l'esquerra, que se segueix de punta a punta. Es continua per la plaça de la Murada, es baixen unes escales i es travessa l'avinguda Onze de Setembre.

PALAMÓS.- Port i començament del passeig de Mar.


Un cop a Palamós, anirem caminat fins al restaurant de l’Hotel Trias, en el que tenim una reserva feta per dinar plegats (Preu aprox. 35.- Euros per persona)

Després agafarem l’autocar que ens tornarà a Vilafranca, on preveiem arribar als voltants de 2/4 de vuit de la tarda.

Observacions:

Qui vulgui venir, cal que ens ho faci saber abans del 17 de febrer per poder fer la reserva del restaurant.

Sortida amb places limitades a la capacitat de l’autocar.

Tornarem a casa a quarts de vuit del vespre.

Sortida conjunta amb l’Agrupació Sant Jordi de Caixa Penedès.