divendres, 14 de maig del 2010

Congost de Montrebei (715 m.)

Dissabte 1 de maig de 2010

Hora de sortida: Dos quarts de set del matí.

Ubicació: Comarca de la Ribagorça.

Temps aproximat: 4 h. (9 km.)

Desnivell: 100 m.

Dificultat: Normal.


Programa: Sortirem cada un del seu lloc, a l’hora esmentada. Anirem fins a Lleida per la A-2, després direcció Alfarràs, seguir en direcció a Benabarre. D’aquí fins arribar al Pont de Muntanyana, desviament al congost de Montrebei, just després de passar el pont, prendre el primer desviament a la dreta en direcció a Castissent. Deixar tots els desviaments seguint les indicacions, fins a trobar l'encreuament de pistes amb els cartells del sender GR. Aparcament a Montrebei.

Itinerari: De l'encreuament de pistes de terra situat a 6,8 km de Pont de Muntanyana, on apareixen els senyals de les Senders de Gran Recorregut de la zona amb la indicació GR-1 al congost de Montrebei.

0 - 9 km.
Comencem a caminar en l'encreuament de pistes Montrebei - Sant Esteve de la Sarga seguint l'adreça indicada pel GR-1 cap al congost de Montrebei. Aquest tram discorre per una zona de cultius situada en les ribes de la cua de l'embassament de Canyelles.

2,200 - 6,800 km.
La pista acaba en un petit pujol elevada sobre la llera del riu. Cal baixar una mica i travessar el pont penjat de ferro. A l'altre costat seguir pel camí que es manté sobre la llera del riu sense guanyar alçada en cap moment.

2,900 - 6,100 km.
El camí recorre la vora d'una petita roureda i es converteix en un estret camí tallat en la paret de roca de l'estret congost. Comença el tram divertit de la ruta.

4,100 - 4,900 km.
Després de recórrer el difícil camí, les parets s'obren i el paisatge és més civilitzat, és a dir, ja no hi ha un abisme als nostres peus.

4,500 - 4,500 km.
Caminem diversos centenars de metres per a contemplar en tota la seva grandiositat les parets de la serra de Montsec. En les dos enormes parets de pedra els escaladors es dediquen a escalar gran part de l'any. La tornada és pel mateix camí.

9 - 0 km.
Encreuament de pistes de Sant Esteve de la Sarga i fi de l'excursió.

Si ens queda temps, dinarem en algun dels restaurants marcats, però millor que digueu quelcom per si de cas.



Observacions: Conegut també com el Portell de Montsec, impressiona per la seva esplèndida fisonomia i espectacularitat, i divideix la carena de muntanyes del Montsec en dos. Els seus quasi dos quilòmetres de camí excavat a la mateixa roca, pel damunt del curs del riu Noguera Ribagorçana, son un esplèndid passeig recomanable per a tot tipus d’excursionistes. Les seves parets rectes poden arribar en alguns punts als 500 metres. En el transcurs del recorregut ens trobarem amb una petita cova: el rusc – cal pujar una petita pendent i anar previstos d’una llanterna -. Unes quantes passes més endavant el congost s’eixampla i divisem l’aigua estancada del pantà de Canyelles.

El riu Noguera Ribagorçana neix petit i discret en els vessants dels pics més alts dels Pirineus. En el seu camí recull les aigües de barrancs i torrents de muntanya, acumula energia aquàtica per a travessar l'estret congost de Montrebei, un estret pas amb parets de 500 m d'alçada obert en la serra del Montsec.

Les parets del congost són tan verticals que l'única manera de travessar l'interior del barranc ha estat excavant un sender en un dels murs de pedra. L'estret camí té forma de mitja lluna i tot just permet el pas a dues persones en paral·lel. Per a caminar pel sender cal anar en fila i bé enganxats a la paret de pedra. Les persones amb problemes de vertigen no poden fer la ruta, des de la vora del camí fins al fons del congost hi ha més de 100 m de caiguda lliure. Tampoc és recomanable córrer o fer "el boig" per risc de patir un accident.

L'aigua del riu Noguera Ribagorçana al seu pas pel congost de Montrebei es troba recollida per l'embassament de Canyelles. La superfície de l'aigua està quieta i silenciosa. Dintre del congost no hi ha sons ni moviments. El paisatge és dos verticals parets de pedra que neixen en les ribes del riu i acaben prop dels núvols. En la part final de l'excursió es troba una de les zones més importants d'escalada en roca de Catalunya.

Què més podem visitar?

Àger.
És un bonic poble de carrers esglaonats en la serralada del Montsec agrupats al voltant de les restes d'una antiga col·legiata. Per a accedir al que queda del monument cal travessar les portes d'una vella muralla i diverses estàncies amb elements gòtics. La col·legiata està pràcticament desmantellada i és necessari usar la imaginació per a tornar a posar les voltes gòtiques en el seu lloc. El robust campanar és un dels elements que millor es conserva de tot el monument religiós.

Muntanyana. Poble medieval a uns 2 quilòmetres de Pont de Muntanyana. Conserva part de les muralles, dues esglésies romàniques i un interessant traçat urbà.

Dinarem al restaurant Cal Pere de Benavarri. Tornarem a casa a quarts de vuit de la tarda.