dijous, 30 de desembre del 2010

D’Arbolí a Siurana (818 m.)

dissabte 8 de gener de 2011. Primera sortida de l’any.

Hora de sortida: Vuit del matí.

Ubicació: Comarca del Priorat.

Temps aproximat: 4 h. 30 m.

Desnivell: 85 m. (acumulat: 560 m.)

Dificultat: Normal.



Programa: Sortirem a l’hora esmentada, direcció Tarragona per l’autopista C-32 i AP-7 (pararem a fer el tallat a l’àrea de servei del Médol). Sortirem de l’autopista en direcció a Reus, passada aquesta ciutat seguirem fins a les Borges del Camp, on comença la C-242, que la seguirem uns 11 km. fins arribar a un desviament a la dreta direcció a Arbolí (des de Barcelona a Arbolí son 157 km.)

Itinerari: A Arbolí (735 m), bonic poble de cases apilades a l’entorn de l’església, emprenem la marxa des de la placeta amb safarejos i font, pels seus costeruts carrers fins la part alta, sortint pel de Sant Pau. Camí de ferradura entre marjades d’horts i avellaners. Deixem a mà dreta (rètol) el camí de Gallicant per on marxa el GR 7. Continuem pel camí empedrat i costerut que entre llaçades, ens mena a l’ermita de Sant Pau.

Ermita de Sant Pau (818 m 25’). Senzilla esglesiola amb habitatge annex, a mitja cinglera. Tenim una bona vista del poble. Guiats per un rètol indicador i senyals de pintura (triangles grocs) emprenem un corriol en direcció al Mas Salín i el Grau del Vincabrer. Vers el nord per corriol ben fressat, passem vora rònec Maset del Nadal (rètol), creuem diversos cops una pista precària fins a sortir a la de les Obagues (rètol), que seguim a mà dreta una estona, passant prop de la casa de turisme rural Mas del Salín (Tel. 699 975 557 / 699 975 554 / http://www.masdelsalin.com/) Gaudim d’una bona vista del pantà, la vall del riu, el nucli habitat i la cinglera de Siurana. També de la Serra de Montsant, amb la Roca Corbatera i els pobles de la seva falda: Cornudella, Albarca, i la Morera. En un revolt (rètol) abandonem la pista (Seguint la pista ens menaria baixar al riu de Siurana, a l’alçada de l’antic Mas d’en Ribelles, prop del camí dels Gorgs, entre la Gorguina i el Gorg) per emprendre el grau del Vincabrer.


Grau del Vincabrer (783 m, 1 h. 15’). Ens endinsem per l’obaga al barranc del Grau, passant per trams embalmats als peus de la cinglera. El torrent hi fa alguns salts i tolls. Fort pendent vers el nord.

Un sender marxa a mà dreta (rètol) vers el Grau del Bodro (Passant per la cova Tosca. Seguint-lo podríem pujar a Gallicant escurçant molt la ruta) Seguim per l’esquerra i aviat trobem una balma amb paret de pedra seca que ens podria servir d’aixopluc. Més avall passem vora una cabana habilitada com habitatge, isolada al bell mig del bosc i abastem la llera del riu de Siurana.

Molí paperer (530 m. 1h. 50’). Del molí a penes en resta dreta una paret. Creuem el riu de Siurana a gual i atenyem, al marge dret, una pista que seguim a mà esquerra breument. Un rètol ens indica el Camí de la Trona i Siurana. És l’inici del grau de les Marrades (Seguint la pista aigües amunt, en poca estona ens plantaríem al Mas d’en Candi, al cap de vall del grau dels Masets)




Esbiaixadament, vers ponent, el grau de les Marrades salva l’alta i vertical cinglera a migdia de Siurana. Conserva bona part del seu empedrat original i els contraforts de pedra seca del camí. Primer creuem el cingle Roig. Desprès guanyem alçària ràpidament en curtes llaçades per les calcàries parets del cingle Blanc. Passat aquest tram continuem, ja més planerament, per una lleixa a mitja alçària del cingle: el camí de la Trona. Deixem a mà dreta el grau de la Tornera (rètol). Passem per sota la curiosa formació de la Trona i deixem a mà esquerra, separat de les parets, l’isolat Tossal del Franquet.



Siurana (681 m, 4 h. 20 m.). Visita obligada al ben conservat nucli de carrers empedrats, a les restes del castell i a l’església romànica de Santa Maria.



Observacions: A Siurana ens recollirà un taxi per anar fins a Arbolí, on tenim els cotxes. Taxis David: C/ Cobatera, 2, Cornudella de Montsant- 655 805 849. Preu: 25.- Euros fins a 4 persones. De 5 a 7 persones, 3.- Euros més per persona.

Dinarem al restaurant L’Hostalet, al carrer De la Font, 7 d’Arbolí. Tel.: 977 81 61 71. Situat al centre del poble d’Arbolí. La seva cuina casolana, bon servei i la seva decoració rustica, fan d'aquest petit hostal, un lloc ideal. Preu d’uns 20.- Euros amb l’Iva, el vi i l’aigua inclosos.