dijous, 19 de gener del 2012

Mare de Déu del Mont (1.122 m.)

Dissabte 21 de gener de 2012


Hora de sortida: Set del matí.

Ubicació: Comarca de la Garrotxa.

Temps aproximat: 5 h. 30 m. (12 km.)

Desnivell: 835 m. (acumulat)

Dificultat: Mitjana.



Programa: Sortirem a l’hora esmentada per agafar l’autopista AP-7 en direcció a Girona. Ens pararem a fer el tallat a l’àrea de servei del Montseny. Sortirem per la sortida 6 i agafarem la carretera C-66 en direcció a Banyoles / Olot i després fins a Beuda per la GI-5234.


Itinerari:
DESNIVELLS I TEMPS APROXIMATS

Localització -           Temps - Alçada
Beuda                      0h 00m 337 m
Deixem la carretera 0h 10m 361 m
Deixem la pista        0h 20m 395 m
Envistes                   0h 45m 530 m
Salve Regina           1h 00m 677 m
Carretera                 1h 15m 802 m
Font Roca Pastora  1h 25m 828 m
Sant Llorenç Sous   1h 35m 862 m
Corriol                      1h 50m 870 m
Collet de Sorreres   2h 00m 967 m
Carretera                 2h 20m 1.022 m
Sortida carretera     2h 45m 1.029 m
Camí de Falgars     3h 20m 1.152 m
Mare de Déu del Mont 3h 30m 1.123 m
Beuda                     4h 15m 337 m


Als temps indicats cal afegir les parades. En total 5 h 30 m

Quan arribem a Beuda veiem que el nucli és molt petit ja que només està composat per un restaurant, l’església, l’ajuntament i un parell de cases. Deixarem el cotxe a l’aparcament del restaurant i enfilarem cap a l’església romànica del s .XI que domina la plaça amb la seva rotunda façana. Només cal que prenem el camí que surt de l’esquerra de l’església, allà mateix trobarem un esquemàtic mapa que ens indica la ruta a seguir.

Aquest camí surt immediatament a la carretera i comença amb una lleugera pujada. Seguim aquesta carretera durant uns 900 m i trobem un rètol que ens indica que hem de prendre la pista que comença a l’esquerra de l’asfalt, endinsant-nos a un petit bosc d’alzines (el Pla de Bosc). En aquest punt hi ha un senyal de prohibit el pas a vehicles (excepte veïns). Aquí comencem a veure els senyals grocs i blancs que ens indicaran el camí fins a la nostra destinació.



Seguim per la pista i a 300 metres els senyals ens desvien cap a l’esquerra on deixem la pista per entrar en una senda. Només uns cinc metres més enllà el camí es bifurca. A l’esquerra anirem (tal i com ens indica un rètol de fusta clavat a un arbre) cap el Castellot (o Castell dels Moros) mentre que a la dreta un rètol metàl·lic ens indica “Mare de Déu del Mont per la Roca Pastora”. El camí de l’esquerra també ens portaria fins el monestir de Sant Llorenç de Sous però nosaltres seguirem el clàssic de pujada per la font de la Roca Pastora i per tant prenem el camí de la dreta i 5 minuts després passem just per sobre de Can Oliveres.

Aquesta senda ens portarà fins a la carretera de Falgars. Veurem alguns senyals vermells durant el camí. No hem de fer cas, la nostra ruta està indicada pels senyals grocs i blancs. Durant gran part del camí veurem a la nostra esquerra el Castellot, un petit castell en ruïnes situat just a sobre d’un puig.

En poca estona arribem a les Envistes. Es tracta d’una zona de rocs a l’esquerra del camí amb vistes cap el Castellot (hi ha alguns senyals vermells en les proximitats). Tot pujant tardem uns 20 minuts més en arribar al punt anomenat Salve Regina. Aquest punt és distingeix per una petita placa i és on s’aturaven els pelegrins que anaven cap al Santuari per entonar el Salve Regina (d’aquí el nom). En aquest punt tenim una bona vista sobre el Castellot i el castell de Beuda.

Poc a poc anem pujant i quan arribem als 800 metres d’alçada sortirem a la carretera de Falgars, just en front d’un rètol indicador que ens diu que hem de seguir la carretera cap amunt. Als pocs metres de trobar la carretera (uns 200) arribem a la Font de la Roca Pastora (cal pujar unes escales a la dreta de la carretera). Una mica abans d’arribar a la font hi ha un mirador. És aquí a la carretera on comencem a veure el senyals vermells i verds que també ens porten al Santuari.

Seguim caminant per la carretera poc menys d’un quilòmetre i arribem a Sant Llorenç de Sous, una abadia benedictina documentat del 1003 (la seva església es anomenada ja al 871). Pel que sembla està en procés de restauració i val la pena visitar-la ja que la part restaurada es troba en molt bon estat. Entre la seva cara sud i oest trobem una font amb un rètol explicatiu de la curiosa llegenda sobre el seu origen.



Passada l’abadia, la carretera fa un gir a l’esquerra i tot just al giravolt veiem un corriol que s’enfila amunt partint de la dreta de la carretera. Aquesta senda es perfectament visible i esta senyalitzada tant amb els senyals grocs i blancs com amb els vermells i verds i amb un rètol. Aquí el camí es fa pendent (deixem ja la placidesa de la carretera) i després de superar 100 metres de desnivell i caminar durant uns 15 minuts arribem al Coll de Sorreres i poc després tornem a sortir a la carretera. Ara hi estarem poca estona a la carretera ja que als 100 metres d’entrar a la carretera prenem una nova senda que surt de la nostra dreta al primer revolt.

Ara ja queda molt poc per arribar. En pocs metres el camí de Falgars ens arriba per la dreta i el camí es torna empedrat, unes quantes ziga-zagues i ja estem al Santuari de la Mare de Déu del Mont. Malgrat les antenes de telecomunicacions que hi ha al cim, les vistes, si la meteorologia ho permet, son totalment espectaculars abastant des del Collsacabra fins el cap de Creus i des del Pirineu fins el Montseny.


Santuari Mare de Déu del Mont

Vista des de el Santuari Mare de Déu del
Mont



La tornada, a bon pas, la fem pel mateix camí en unes dues hores.



Observacions: Aquesta ruta està perfectament senyalitzada i per tant és pràcticament impossible perdre’s. La vista des de el Santuari de la Mare de Déu del Mont és impressionant i i es pot gaudir de bones panoràmiques.

Tot el camí es pujada (amb més o menys inclinació) i tot i que la pujada acumulada supera els 800 m no es fa gens pesada. La major part del camí transcorre per sendes i només una petita part ho fa per carretera.

A dalt de tot, a més del Santuari, hi ha un restaurant i hostatgeria, cal tenir en compte que tots tres (santuari, restaurant i hostatgeria) son tancats entre mitjans de gener i mitjans de març.

Dinarem al Restaurant Montserrat, Plaça Major, 5 – Beuda – tel. 972 590 712. Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.