dijous, 2 de febrer del 2012

Tossa Grossa de Montferri (387 m.)

Dissabte 4 de febrer de 2012

Hora de sortida: Nou del matí.

Ubicació: Comarca de l’Alt Camp.

Temps aproximat: 2 h. 30 m. (6 km.)

Desnivell: 260 m.

Dificultat: Fàcil.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i agafarem l’autopista AP-7 en direcció a Tarragona / Lleida. Ens pararem a fer el tallat i prendre quelcom lleuger per esmorzar, a l’àrea de servei del Penedès. Seguirem per l’autopista fins a la sortida nº. 11. Haurem d'anar a trobar el quilòmetre 18 de la carretera C-51, al nucli de Vilardida, allà surt la carretera T-204 que ens portarà directament a Montferri. Ja tan sol ens resta anar, si es vol, a aparcar al costat de l'església i començar a aquest punt la caminada.


Itinerari: Començarem a caminar a la plaça interior on hi ha l'església. Veurem uns pals indicadors que permeten fer el cim per dues direccions. Nosaltres agafarem carrer avall. A la tornada arribarem per la part alta del carrer.


Seguim el carrer fins que fa un revolt molt marcat, on es bifurca; passem per la branca de baix (indicador: castell de Rocamora) i baixem fins a un encreuament.



5 min. Girem a l’esquerra i deixem els antics safareigs a la dreta. Passem pel costat d’una granja, deixem un trencall a la dreta (Vilabella i Bràfim) i tot seguit deixem un altre trencall a la dreta. La pista és formigonada i passa entre camps i marges. Pugem lleument i passem un retall de bosc (pi amb llentiscle, gatosa i romaní).



15 min. Arribem a una mena de collet on deixem dos camins a l’esquerra. Baixem entre camps, majoritàriament de vinya i passem pel costat d’una gran barraca de pedra seca que deixem a la dreta.

30 min. Som en un petit pla on s’acaba el formigó. Prenem la pista que puja cap a l’esquerra i que s’acaba convertint en un sender de forta pujada fins a la carena.

45 min. Carena. Arribem a la carena entre una torre d’alta tensió i la Torre del Moro, que és cap on hem d’anar. Seguim el sender carener. La carena és rocosa amb matolls de margalló, bruc i llentiscle.



1 h. Torre del Moro. És d’origen medieval i està reconstruïda. Hi ha unes grapes de ferro que permeten l’accés al cim de la torre. Seguim la carena, pel seu fil o millor, pel sender que fa uns metres més avall (vessant de la dreta). Al final els dos corriols s’uneixen i fem una lleu pujada fins al cim.



1 h. 15 min. Tossa Grossa de Montferri. Amb un vèrtex geodèsic. Tot i que és un cim baixet, té una vista panoràmica bonica. Després baixarem directament per la carena nord (tram de forta baixada), deixant un sender més marcat que va cap a la dreta (carena SE).

1 h. 20 min. Som en una elevació; deixem la carena nord i girem a l’esquerra baixant per un sender poc marcat i de fort pendent.

1 h. 25 min. El sender es converteix en unes roderes que baixen per un llom amb matolls; el pendent és més suau.

1 h 30 min. Veiem uns camps d’oliveres a la dreta i un minut més tard sortim als camps i a una pista més bona que prenem cap a l’esquerra, passant entre els conreus.

1 h 35 min. Enllacem amb una pista que ve per l’esquerra.

1 h 50 min. Sortim al camí de pujada (pista formigonada).

2 h 00 min. Deixem la pista i prenem un sender que puja per una valleta que tenim a la dreta.

2 h 05 min. Girem a la dreta passant entre una paret de pedra seca i en sortir-ne, girem a l’esquerra.

2 h 10 min. Sant Marc. Ermita completament enrunada. Tornem enrere, deixem el camí per on hem vingut a la dreta i seguim avall passant pel costat d’un marge.

2 h 15 min. Clotada. Prenem la pista cap a la dreta, pujant lleument.

2 h 20 min. Pista que va al castell de Rocamora; la prenem cap a l’esquerra.

2 h 25 min. Trobem les primeres cases de Montferri (carrer de la Muralla) que seguim cap a l’esquerra fins al punt de partida.

2 h. 30 min. Montferri (piscines municipals) i placeta interior.



Observacions: Curta excursió per la serra de Montferri. Malgrat la seva poca altitud, des del cim de la Tossa Grossa, podem gaudir d’una extensa vista panoràmica sobre les contrades que ens envolten. Es tracta d’una serra humil on es combinen els camps de conreu, amb alguns retalls de bosc. La Torre del Moro (segle XI) dóna un altre motiu d’interès a l'excursió.

Un cop a Montferri podem visitar les Caves Vives Ambrós, al c/. Major, 39 – http://www.vivesambros.com/ Tel. 639 52 16 52.

Dinarem al Restaurant Castell de Rocamora a Montferri, a 500 m. del poble, telf. 977 62 01 20 on farem una calçotada. Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.