dilluns, 6 de febrer del 2012

La Cogulla (1.029 m.) - Ruta Transllena

Dissabte 18 de febrer de 2012

El cim més alt de la comarca de les Garrigues

Hora de sortida: set del matí.

Ubicació: Comarca de les Garrigues.

Temps aproximat: 4 h. 30 m. (12,7 km.)

Desnivell: 604 m. (acumulat)

Dificultat: Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i agafarem l’autopista AP-7 en direcció a Martorell i Vilafranca del Penedès. Ens desviarem a la dreta per l’autopista AP-2, ens pararem afer el tallat a la primera àrea de servei que trobem i seguirem fins a la sortida nº. 8 a l’Albi. Agafarem la carretera direcció Cervià de les Garrigues i la Pobla de Cérvoles.


Itinerari: La ruta de la Transllena comenta a la plaça de Sant Miquel de la Pobla de Cérvoles, es va allunyant del poble entre camps de vinyes i a través de diversos senders que s’enfilen cap a la serra de la Llena on, des de la punta Castanyola (901 m), es divisa la serra del Montsant. Tota la ruta està perfectament senyalitzada amb senyals i cartells de color verd que indiquen la direcció a seguir i els kilòmetres que resten.Ja enfilats a la carena de la serra de la Llena es passa pel coll de la cova del Quelo fins al coll de les Marradetes, on hi ha l’opció de poder descendir fins a la Pobla de Cérvoles sense acabar de fer la ruta (2,8 quilòmetres)

Si es continua recte, el trajecte passa per la punta de l’Osona (946 metres), des d’on es gaudeix de vistes espectaculars i s’observa bona part de la comarca de les Garrigues, sobretot la Pobla de Cérvoles i el Vilosell, i en dies clars, fins i tot el Pirineu. Continuant s’arriba al coll de l’Abellar (989 metres), des d’on s’albira, per una banda, una gran extensió de la comarca de les Garrigues, i, per l’altra, les muntanyes de Prades i una part del Montsant. En aquest punt trobem la pista per accedir a Vilanova de Prades i a l’esquerra, a uns 300 metres, hi ha la cota més alta de les Garrigues, el cim de la Cogulla, de 1.029 metres, format per una roca allargassada envoltada de sabines i garrics.



Sant Miquel de la Tosca
Del cim de la Cogulla podem acostar-nos, si volem, al cim de la Punta Curull (1.023 m.), molt proper, amb una torre de vigilància forestal i antenes. La ruta es dirigeix, per un fort pendent, fins a l’ermita de Sant Miquel de la Tosca, al peu de la serra de la Llena, a 700 metres d’altitud sobre el nivell del mar, a 4 quilòmetres al sud del Vilosell i enclavada dins el seu terme municipal. El nom de «la Tosca» prové de la pedra esponjosa del cingle on brollen les aigües del riu de Set – les 7 fonts –, un indret conegut amb el nom de «les Fontetes», a uns 50 metres de l’ermita. El riu que la voreja s’origina a 950 m d’altitud, entre els cims de la Tossa, del terme del Vilosell, i de l’Abella, en el vessant septentrional de la serra de la Llena.

Des de Sant Miquel de la Tosca, la ruta descendeix pel marge dret del riu Set fins a arribar a la vall d’en Peret, des d’on s’agafa un altre cop un corriol que condueix fins al final de la vall, on es troba el mas d’en Peret, actualment una casa de turisme rural, i d’allà continua en direcció a la Pobla de Cérvoles.



La Pobla de Cérvoles
Un cop a la Pobla de Cérvoles, on sembla que el rellotge s’hagi aturat per sempre, no es pot marxar sense visitar l’església parroquial de la Mare de Déu de la Jonquera, bastida el 1728 sobre les restes d’una església romànica, a l’interior de la qual es pot admirar un orgue barroc construït per Anton Cases el 1752, d’exquisida policromia; i l’ermita de Sant Miquel, del 1610, que guarda una interessant reproducció d’un retaule gòtic obra de Bernat Martorell, que es troba actualment a la catedral de Tarragona. El nucli antic del municipi, centrat per la plaça Major i el carrer Major, conserva carrerons medievals i antics casals molt interessants.

El Molí de la Societat
També és de visita obligada l’Ecomuseu de l’Oli, situat juntament amb l’ajuntament a l’antic Molí de la Societat (1870), un antic molí de Quatre premses de lliura, que va funcionar fins l’any 1937, quan es va destinar a estable de mules. A l’Ecomuseu de l’Oli es conserven encara les dues peces més notables del trull originari — el molí, format per dues grans pedres, i la premsa de biga, de lliura o seixantè —, i estris diversos. Una sèrie de plafons expliquen la història de l’olivera, els aspectes tècnics del conreu, el procés d’obtenció de l’oli i els estris que s’hi fan servir. Situat a la Plaça de Sant Miquel, 9 Tel. 973 175 152. Visites concertades. Obert fins a les 13 h. Es pot comprar oli de bona qualitat a la Cooperativa del Camp.

Com a molts altres municipis de la zona, és imprescindible apropar-se també a alguna cooperativa d’oli de la DO Les Garrigues, com la cooperativa del Camp Sant Isidre Llaurador, o a un molí on adquirir aquest producte.



Observacions: Ruta circular que s’endinsa per la serra de la Llena, amb vistes de la serra del Montsant, les Garrigues i la Conca de Barberà.

A pocs quilòmetres de Lleida, la serra de la Llena marca la partició entre les comarques de les Garrigues i del Priorat. Modelada en potents cingles de roca conglomerada calcària, esquerpa i aspra, assoleix els 1.023 metres d’altitud a la punta del Curull. Per conèixer aquesta terra, d’un paisatge dur, eixut i feréstec, que contrasta amb el paisatge de la veïna serra de Prades, boscosa i de relleus més suaus, farem aquesta excursió.

Dinarem en el restaurant Els Fogons de la Carme, a Cervià de les Garrigues, c/. Portalet, 10 – Tel. 686 410 468, http://www.elsfogonsdelacarme.cat/ Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda. Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.