dijous, 1 d’agost del 2013

Tuc de Parros (2.727 m.) i Tuc deth Pòrt de Vielha (2.605 m.)

Divendres 2, dissabte 3 i diumenge 4 d’agost de 2013

Hora de sortida: divendres a primera hora de la tarda.

Ubicació: Comarca de la Val d’Aran .

Temps aproximat: 8 h. – 6 h. 45 m.

Desnivell: 1.050 m. – 985 m.

Dificultat: Difícil.


Programa: Sortirem divendres en direcció a la Val d’Aran, per sopar i dormir al lloc que cada un hagi triat.

La proposta d’hotel que faig és a l’Hotel de Tredòs (http://www.hoteldetredos.com/ca/index.php) Carretera de Baqueira, km. 177.5, Tredòs (Val d'Aran) TEL: 973 64 40 14. Bonic hotel de 4 estrelles amb piscina exterior.

El preu per persona és de 45.- Euros, en habitació doble per dia (inclou l’IVA i l’esmorzar)

Els/les que vulgueu estar en aquest hotel, m’ho heu de fer saber el més aviat possible per no tenir problemes de reserves.

El dissabte farem l’ascensió al Tuc de Parros i al vespre farem un sopar tots plegats.

Diumenge farem l’ascensió al Tuc deth Pòrt de Vielha i després baixarem cap a casa.


Itineraris:

Dissabte 3 d’agost: Tuc de Parros (2.727 m.) Temps aproximat: 8 hores. Desnivell: 1.050 m. 

Ens trobarem a 2/4 de nou del matí al gran pàrquing on culmina la carretera que dóna accés al pla de Beret (1.845 m), on connecta amb la pista forestal que recorre la Vall de Montgarri.

Inicialment, seguirem el curs d’una altra pista (a l’esquerra) que es manté al marge esquerre del Noguera Pallaresa, que descendeix cap a l’antic poble de Montgarri (1.650 m), i que deixarem als pocs minuts de partir, sortirem de la pista cap a l’esquerra, flanquejant per un camí difús però evident, l’ampli vessant que ens introdueix dins el bell Bosc de Parros, (després de caminar uns 500 m.) un camí entre prats, que serà el que seguirem. Després d’un bon tros de camí, entre boscos i prats, aquest gira 90º i enfila la vall de Parros, al fons veurem la Cabana de Parros (1.790 m). Sense necessitat de baixar fins a aquesta cabana emplaçada just a l’entrada de la Vall de Parros, deixant sobre les restes de l’antiga Cabana de Gessa (1.950 m). Si ens mantenim a una altura sostinguda accedim a la vall per trobar el torrent que el recorre. Immediatament, la remuntada ja serà més decidida, si ens arrambem al llit del torrent (encreuament de senderes de bestiar i ruïnes de la Cabana des Gavachis).

  

En tot cas, la pujada és progressiva i agradable, sortint del bosc per descobrir un racó bucòlic. A través d’unes àmplies praderies s’arriba al Coll des Clòsos (2.250 m), on a part de contemplar la Vall d’Unhòla que ens queda als peus, gaudim d’un preciós conjunt de petits llacs (Estanhons des Clòsos).

Al nord, flanquejant el dominant Tossal des Clòsos (2.440 m) que ens ofereix un atractiu conjunt de parets calcàries, ascendirem un fort pendent d’herba per alçar-nos sobre una successió de prats amb l’Estanh Nere de Parros (2.530 m) mostrant les seves aigües dins una sorprenent depressió amb forma de cràter.





Flanquejarem l’estany per l’esquerra tot remuntant un turó herbat, que ens durà a la carena que agafant-la cap a la dreta, i fent una bona part del cercle glaciar, ens durà fins al cim del Tuc de Parros (2.727 m.)

Immersos dins l’entramat de valls i cims aranesos, farem el cim i gaudirem d’una sèrie d’inèdites perspectives. D’entre aquestes, la poderosa piràmide del Tuc de Mauberme (2.880 m) que sens dubte es reivindica no sols com un dels principals cims aranesos, sinó també com una de les grans muntanyes pirinenques. Al sud-oest, la brillant Maladeta amb el sostre dels Pirineus ocupant l’epicentre de la serralada. El Tuc de Parros, doncs, suposa un excel·lent descobriment com a talaia per contemplar tota la grandesa que ens queda al voltant.




La tornada, la farem desfent el mateix itinerari.


Diumenge 4 d’agost: Tuc deth Pòrt de Vielha (2.605 m.) Temps aproximat: 6,30 hores. Desnivell: 985 m.

Ens trobarem a 2/4 de deu del matí, al Ospitau de Vielha, a la boca sud del túnel. Abans d’entrar al túnel (venint de Pont de Suert – boca sud) a la dreta surt una carretera asfaltada que indica per mercaderies perilloses. La seguirem, tot agafant un desviament més endavant, a la dreta, que ens porta a l’Hospital de Vielha on trobarem una mena de plaça on es pot aparcar, al costat del riu. Veurem un cartell que diu: “Molieres” i Espais Naturals.


Agafarem la pista que surt just en aquest punt i en clara direcció nord, que seguirem en direcció ascendent.

Una fita de “Camins naturals” ens indica que anem bé. Una mica més enllà trobarem marques d’un GR que seguirem, deixant la pista. La pujada és molt pronunciada, en ziga-zaga.

Durant tota la pujada, que està senyalitzada, anirem trobant pals indicatius que hem de seguir en direcció a “Vielha”.


Als 30 minuts remuntarem una canal que al cap de poca estona deixarem a la dreta. El camí es torna més evident. Zigzaguejarem fins a un nou indicador, de de on ja s’intueix el coll que haurem de pujar.


Ara avançarem suaument fins a un pal indicatiu (1.935 m. – 1 h. 15 m.)

Creuarem un rierol i amb grans llaçades ens acostarem a un replà herbat, des de on veurem tres forats d’obra fets en una paret de roca, com unes entrades de mines, on ens podríem refugiar en cas de tempesta. El Coth deth Pòrt de Vielha es ara molt visible, així com majestuosa resulta la panoràmica del Mulleres.

Avançarem pels prats i arribarem a un antic niu de metralladores de la Guerra Civil (2.215 m. – 2 h. 30 m.)

Pujarem al Pòrt de Vielha deth Hòro (2.287 m. – 2 h. 45 m.) i girarem a la dreta, tot seguint la direcció est, indicada per marques de GR i pals.

Després d’una lleugera baixada per flanquejar unes roques, tornarem a escometre la pujada per un meravellós balcó rocós, avantsala del Coth deth Pòrt de Vielha (2.442 m. – 3 h. 10 m.) on veurem un altre antic niu de metralladores. L’ascensió fins al cim no té pèrdua; s’ataca per un petit camí que passa per la cresta. Algunes fites, de tant en tant, ens marquen el camí i sense cap dificultat arribarem al Tuc deth Pòrt de Vielha (3 h. 45 m.) des d’on observarem increïbles panoràmiques dels cims del Mauberme i del Mulleres, entre d’altres.

La baixada la farem pel mateix camí.


Observacions: Podem parar a dinar en algun lloc, tot baixant. Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda de diumenge.