diumenge, 28 de setembre del 2014

La Baga d’Ardericó (1.677 m.)

Dissabte 27 de setembre de 2014

A la cacera de bolets!

Hora de sortida: Dos quarts de set del matí.

Ubicació: Comarca del Berguedà.

Temps aproximat: 5 h.

Desnivell: 400 m. (acumulat)

Dificultat: Normal.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada, agafarem l’autopista Terrassa – Manresa, seguirem direcció Berga, i passat Berga, agafarem la carretera que va a Ripoll, fins a Vilada.

Aquí farem el tallat i després sortirem de Vilada per la carretera C-26, en direcció a Borredà i trencarem per la pista que porta a Castell de l’Areny. Al cap de cinc quilòmetres trobarem una bassa d’aigua pels bombers i un rètol indicador i la pista que, per l’esquerra, ens portarà fins a Sant Romà de la Clusa. En aquest punt deixarem els cotxes. 


Itinerari: A Sant Romà de la Clusa (1.400 m.), agafarem cistells, motxilles, entrepans, aigua, ganivet el detector de bolets i sortirem a peu per un camí que ens acostarà, en direcció nord-est, al Pla de l’Orri.




El sender que s’enfila cap a la collada de Grau Pedrís pel solell i que ens situa a la part més alta del bosc d’Ardericó, entre el Puig-lluent i el cap de la Baga Alta. A l’obaga, el sender descendeix i el pendent es va suavitzant a mesura que perdem alçada.

Al fons de la vall hi trobarem el refugi d’Ardericó, un bon lloc per menjar alguna cosa, però si volem arribar-hi convé recordar que després ens tocarà desfer el camí, enfilant de nou tota la baga per retrobar el solell i tornar al punt d’inici.

L’obaga és bona pels bolets, especialment els rovellons, llenegues negres o camagrocs. On la pineda de pi roig és més madura i els sòls estan acidificats i permeten l’aparició de ceps, sobretot de l’espècie edulis. Aquestes petites illes de terreny més àcid les detectarem per la disminució dels matolls de boix i per l’aparició d’una catifa ben visible de bruguerola.

Els que no s'han d'agafar






Els que s'han d'agafar



Caminarem pels boscos d’aquesta zona del Berguedà amb l’objectiu d’omplir el cistell de bolets (ceps, rossinyols, carlets, camagrocs i rovellons) què més volem?


A la tornada, ens pararem un moment a visitar la capella romànica de Sant Romà de la Clusa, d'una sola nau, coberta amb volta de canó, sense arcs torals de reforç i rematada amb un absis semicircular de dimensions més petites orientat al cantó de llevant. Al seu costat hi ha el refugi de la Clusa (Tel. 93 802 92 09 i 696 59 72 10)


Observacions: El Catllaràs amaga molts racons que conviden a la descoberta. Forestalment un dels espais més interessants que s’hi amaga és la baga d’Ardericó, un magnífic bosc de pi roig i faig que entapissa tot el vessant nord de la serra de Faig-i-branca i també el vessant est del Pedró. L’elevada humitat permet l’acidificació del terreny calcari i promou l’aparició de certes espècies acidòfiles com el rossinyol, el cep o el reig bord.

Tant si en trobem com no (de bolets) en podrem comprar a la Colònia Rosal al baixar i hauríem de fer per manera de que també hi fossin presents al menjar.

Dinarem al refugi de la Clusa, a Sant Romà, on haurem deixat els cotxes. Tenen lloc per dormir. Tel.: 696 59 72 10 (Ramon) i 93 802 92 09, correu electrònic: rmrefigilaclusa@gmail.com. Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.