dijous, 26 de març del 2015

Serra dels Solans (607 m.)

Dissabte 28 de març de 2015

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí.

Ubicació: Comarca del Priorat.

Temps aproximat: 3 h. (7,5 km.)

Desnivell: 250 m.

Dificultat: Fàcil.


Programa: Agafarem l’autopista AP-7 en direcció a Tarragona i ens pararem a fer el tallat a l’àrea de servei del Médol. Seguirem en direcció a Tarragona. Passat Tarragona, sortirem de l’autopista per la sortida nº. 34 i agafarem la carretera T-11 en direcció a Reus.

Passat Reus, continuarem per la N-420, direcció Falset / Alcañíz i seguirem direcció Gratallops i d’aquí fins a Cabacés, punt de sortida de la nostra excursió.


Itinerari: Se surt de la part alta de Cabacés, seguint el camí de l’ermita de la Foia.


Al cap de poc es gira a l’esquerra per anar a creuar el barranc de Montsant pel pont dels Solans i continuar amunt.


Just passat el pont, al davant nostre, s’enfila un sender que agafarem.

Encreuament. A l’esquerra marxa el camí dels Solans (per on es retorna). És continua a la dreta, de pla, seguint el vell camí ral.


S’arriba a una gran balma on el camí gira a la dreta i s’enfila a buscar l’altre vessant del barranc.

Es retorna a l’altre vessant davant de les espectaculars balmes de les coves Altes. Un corriol permet pujar a peu de la balma i resseguir-la fins a retrobar, més a munt el camí ral.

Pista del coll de la Manxa. Es va cap a l’esquerra, pujant per la pista (el camí ral de Margalef continua recte)

Aviat s’arriba a una àmplia collada on hi ha una bassa contra incendis. Es continua a l’esquerra, pel camí dels Solans.

La pista deixa pas al vell camí de ferradura, que acaba passant a la solana, a tocar del cingle.

El camí dibuixa una corba per allunyar-se una mica del cingle. Si es continua pel senderó que marxa recte avall es troba la preciosa barraca de pedra seca de Peret Bassetes.

El camí comença a baixar més i acaba per girar a l’esquerra i entrar de ple en el vessant sud.

S’arriba a l’encreuament i girant a la dreta seguirem el mateix camí del principi, passant pel pont dels Solans i l’ermita de la Foia fins arribar a Cabacés.


Observacions: A les oliveres que creixen a la falda del Montsant els agrada el risc, les emocions, el vertigen. Totes tenen alguna paret que viu penjada, a ran de cinglera, creixent sobre un petit bancal guanyat a la muntanya pels pagesos, a base de murs de pedra seca, perícia i suor. La banda de Cabacés, la Bisbal de Falset i Margalef és un territori de cingles, roques panxudes i balmes agosarades. No és estrany que estigui convertint-se en un paradís per als escaladors internacionals més agosarats. Les oliveres i els seus pagesos fa centenars d’anys que les coneixen. Aquesta és una de les àrees més reputades dins la denominació d’origen Siurana. Deu ser que el vertigen i la roca afinen l’oli. L’excursió ressegueix un bon tros de l’antic camí ral de Cabacés a la Bisbal i a Margalef per arribar a una de les explotacions d’oliveres més altes de la comarca.

Dinarem al Restaurant Cellers de Gratallops, c/. Piró, 32 - Gratallops Telf.: 977 83 90 36 www.cal-llop.com (Uns 30.- Euros per persona). Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.

Track: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=951200