dilluns, 28 d’agost del 2017

Cercle i Gran Tuc de Colomers (2.936 m)

Dissabte 26 d’agost de 2017

Hora de sortida: Set del matí.

Ubicació: Comarca de la Val d’Aran.

Temps aproximat: 11 h (fins al cim) – 7 h (circuit dels llacs)

Desnivell: 1.040 m (fins al cim) – 500 m (circuit dels llacs)

Dificultat (1): Molt difícil (fins al cim) – Mitjana (circuit dels llacs)


Programa: La proposta consisteix en sortir el divendres 25 per anar a dormir a la Val d’Aran, fer l’excursió el dissabte 26 i tornar a casa el mateix dissabte al vespre o el diumenge.

Anirem amb cotxes fins a Salardú i seguirem les indicacions “Lac de Colomers” o “Banhs de Tredòs”. L’estreta carretera està asfaltada fins als Banys de Tredòs (1.750 m) Aquí haurem d’agafar un taxi (des del 15 de juny i fins al 15 de setembre és obligat deixar el cotxe al pàrquing de Banhs de Tredòs, a 8 km de Salardú) El servei comença les 9 del matí i finalitza a les 18,30. Per sortir abans cal trucar prèviament al tel.: 620 065 934 o 639 11 06 42. Dins de l’horari normal el preu per persona i trajecte és de 4.- Euros i fora d’aquest és de 50.- Euros per un vehicle de 7 places. El recorregut dura uns 15 minuts. Si el volem fer a peu són 4 km per la pista o 3 per la drecera que surt a l’altre costat del riu i enfront del pont per anar al balneari.

Deixarem enrere l’hotel balneari Banhs de Tredòs i seguirem per una pista de terra (practicable) que ressegueix la vall d’Aiguamòg i que ens deixarà a l’Airau dera Montanheta (1.900 m), lloc on començarem a caminar fins al refugi de Colomers (45 m)

Itinerari: El camí, tot i que fa pujada, és agradable i entretingut. Ens anirem trobant amb llacs, ponts, rierols, flors, papallones... que ajuden a que el camí no se’ns faci gens avorrit.

Seguirem un camí que supera un curt barranc arbrat per aconseguir un prat pantanós (amb passarel·les de fusta) on es troba l’Estany de la Liosa (1.985 m – 30 m)

Entrarem en un estret congost per on apareix un torrent, seguirem pel seu costat esquerre. El camí ens portarà a un dels extrems de la presa de l’Estany Major de Colomers. En el costat occidental de la presa, damunt d’un penya-segat es troba el refugi. Tindrem l’Estanh Major de Colomers als nostres peus.


No cal arribar al refugi, doncs l’itinerari habitual puja en direcció SE fins al Collet Cloto (2.240 m – 1 h 30 m) per entrar en la principal conca de llacs del circ.

Passarem per sobre del Lac de Cloto de Baish.

Lac de Cloto de Baish

Ben aviat ens trobarem al costat de l’Estany Llarg o Lac Long (2.205 m) El bordejarem per l’esquerra i després farem el mateix  amb l’Estany Redó o Lac Redon i ens dirigirem a l’Estany Obago o Estanh Obago (2.240 m – 2 h 45 m) el més gran de la regió.

Estanh Long de Colomers

Estanh Redon

Estanh Redon

Estanh Redon

Estanh Redon i Estanh Long de Colomers

Estanh Long de Colomers

Estanh Long de Colomers

En aquest punt es pot pujar al Gran Tuc de Colomers o fer un recorregut pel cercle de llacs de Colomers.

Itinerari fins al Gran Tuc de Colomers (2.936 m):

Seguirem el curs dels llacs esglaonats i deixarem a l’esquerra (Est) el pic de Ratera, aconseguirem finalment l’Estany Ratera de Colomers (2.470 m – 3 h)

El bordejarem per l’oest i començarem la pujada, que en direcció Sud-oest ens conduirà a l’estreta i empinada canal d’accés al Portell o Portau de Colomers (2.731 m – 4 h)



Estany del Cap de Colomers 





Després farem un curt ascens per la vessant oposada, seguit d’un flanqueig (Oest Sud-oest) que, per un terreny accidentat, ens conduirà a la cara Est del Colomers. Des de la base pujarem al collat (2.865 m – 5 h 30 m) situat al sud del cim, remuntarem una breu cresta meridional per arribar al Gran Tuc de Colomers (2.932 m – 6 h 30 m)


Aquest cim és el gran dominador del cercle glacial que porta el seu nom. És un cim reservat a muntanyencs experts. Segons l’època de l’any caldrà dur piolet i grampons, fins hi tot en bona part de l’estiu. Pic molt panoràmic.

Tornarem pel mateix camí i ens trobarem als Banys de Tredòs amb la resta del grup.




Itinerari dels 10 llacs del Cercle de Colomers:

Des de l’Estany Obago, tornarem enrere pel mateix camí que hem pujat i anirem fins a l’Estany Long, on agafarem un camí a l’esquerra (pal indicador).. amb marques grogues que ja seguirem fins al refugi.




 Estany Plan

Seguirem el camí i passarem per l’Estanh Plan.

Després vindrà l’estany dels Garguilhs de Jos (en aquest lloc, trobem aigua a cada racó i haurem de creuar rierols i desguassos dels llacs) i més endavant l’Estanh Mort, per anar a sortir de nou al refugi i d’aquí fer per la baixada pel mateix camí que per la pujada.


Garguilhs de Jos



Estany Mort 

Estanh dera Losa 


Observacions: La retirada de l'antiga glacera sota el circ de Colomers va deixar al pas de l'erosió de les seves geleres, un conjunt lacustre amb una cinquantena de estanhs o llacs, que sota els pics que ens envolten, formen un paisatge espectacular.

Ruta molt interessant per uns dels llocs mes bonics de la Val d'Aran, el circ de Colomers, amb el seu gran gegant i punt culminant de l'excursió: el Gran Tuc de Colomers, tot i que no arriba als 3.000 m no es queda enrere amb la seva gran dificultat. És una excursió molt tècnica i llarga.

Aquesta excursió, si es vol fer el cim, de gran exigència física, ens apropa a un entorn incomparable d'alta muntanya amb un conjunt de pics que s'aproximen als 3.000 metres. Si fem la segona opció, es tracta d'una ruta circular pels llacs més propers a l'entrada del Circ de Colomers, enllaçant 10 diferents llacs.

Sota el circ de muntanyes que forma Colomers, mentre caminem a través dels incomptables llacs, veurem pics com la Creu de Colomers, el Gran Tuc de Colomers o el Tuc de Ratera. El Cercle de Colomers es troba a l'extrem septentrional del Parc Nacional d'Aigües tortes i Estany de Sant Maurici, una meravella natural.

A destacar també la flora i fauna d'aquest lloc, on l'altitud ha perpetrat la desaparició de la massa boscosa i l'únic paisatge que ens envolta són els prats alpins, amb exemplars de flors d'alta muntanya, com l'acònit, (aconitum napelus) , una de les més tòxiques que es coneixen, mortal fins a petites dosis o la genciana (genciana acaulis), ambdues de color blau violaci.

El refugi de Colomers, propietat del Conselh Generau d’Aran, està situat a la Val d’Aran a 2.135 m d’alçada, dins de la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El refugi està en funcionament des de l’any 2008. El nou equipament destaca als ulls dels excursionistes com una moderna construcció de tres plantes. Els dormitoris són de 14 places i molt confortables. Sols té ocupació plena els mesos de juliol i agost on és indispensable fer reserva prèvia. Tel. 973 25 30 08 i 973 64 16 81, web: www.refugicolomers.com al refugi hi ha servei de menjar i begudes i ofereix la possibilitat de dinar en un lloc increïble.

Hem d’estar a l’aparcament dels Banys de Tredòs a les set del matí. Des de Salardú, calculeu 30 min. de cotxe. Ens esperaran dos taxis 4x4 per anar fins al lloc on es comença a caminar. Preu per vehicle: 50.- Euros x 2 = 100.- Euros / per 13 persones = 7,70 euros per persona.

La baixada la podem fer amb els taxis llançadora que surten fins a 2/4 de set (18,30 h) preu per persona: 4.- Euros. Des de la parada final dels taxis fins al refugi hi ha 1 h. de caminar. I per tornar, el mateix. Cal tenir-ho present per no perdre el darrer taxi.....

Al refugi de Colomers no fan dinars. Si s’arriba a hores normals (entre 13 i 14,30 h) es pot menjar: sopa, amanides i entrepans calents i freds. Pels que arribin més tard, sempre fan entrepans freds. Per tant, el tema del dinar queda resolt, però si algú es vol endur el dinar des de casa, doncs ja sabeu el que hi ha. Si fem el circuit dels llacs es pot anar a dinar al restaurant dels Banys de Tredòs.

Tornarem a casa el diumenge o el mateix dissabte al vespre.