dimecres, 8 de novembre de 2017

De Viliella al Molí de Salt (1.565 m)

Dimecres 1 de novembre de 2017

Hora de sortida: Vuit del matí.

Ubicació: Comarca de la Cerdanya.

Temps aproximat: 1 h 15 (3 km) + 1 h 30 (4 km)

Desnivell: 60 m + 240 m

Dificultat (1): Fàcil.


Programa: A Puigcerdà hi podem anar per la C-16 i l’E-9, pel túnel del Cadí. Després anirem en direcció a Prullans i aquí travessarem el poble i seguirem, per carretera asfaltada en direcció a Ardovol i Viliella.


Itinerari: Iniciarem l’excursió a Viliella, un petit nucli format per una vintena de cases, presidides per l’església de Sant Sebastià. Just al costat de l’església, agafarem el GR 110 seguint les indicacions cap al Salt del Molí (o el Molí del Salt). Seguirem el camí, que fa baixada, fins arribar a prop del riu.

Ens deixarem guiar pel so de l’aigua del salt. És senyal inequívoc que som a prop de la cascada. Aviat trobarem un camí que fa baixada, a mà dreta. És el primer trencall des del punt de sortida, així que no té pèrdua, tan sols cal seguir el seu traçat fins al riu. Aquest sender és l’únic tram del recorregut amb pedres i sots. Si es va ben calçat no hi ha problema de passar-hi. L’objectiu de l’excursió és el Molí del Salt, on l’aigua del riu de la Llosa salva un desnivell d’uns 15 m d’altura i que en caure forma un gorg d’aigües fosques i profundes. L’indret, rodejat de prats, és idíl·lic.


Si es vol, podem allargar la ruta, anant des de el Molí de Salt a Cal Jan de la Llosa, una gran masia de pedra situada a 1 km de la cascada. Un cop al mas, envoltat de prats i on sovint es poden veure vaques pasturant, podem anar més enllà, fins als prats de la Llosa. Els prats són a uns 900 metres de cal Jan i per arribar-hi cal passar a la vora de les ruïnes del castell de la Llosa, que va vigilar la vall durant l’edat mitjana i bona part de la moderna.


Observacions: Viliella, a 1.560 metres d’altura, és un dels pobles més alts de la Cerdanya. Per la seva situació, al mig de la vall de la Llosa, fa de mirador esplèndid a la serra de Cadí. També és punt de sortida de nombroses excursions, com la que ens porta al Molí del Salt.

Des del poble de Viliella, situat a 4 km de Lles de Cerdanya, s’inicia un itinerari que recorre, a través d’un camí planer i força ample, una part de la vall de la Llosa, que pren el seu nom del riu que la travessa de dalt a baix. L’excursió arriba al Molí del Salt, on hi ha una cascada i un antic molí del segle XVIII, on abans es molien cereals aprofitant la força del cabal del riu.


La ruta travessa paratges d’alta muntanya i permet contemplar des de la distància serres i pics com el Cadí, la Muga, la Carabassa o la Tossa Plana de Lles. De més a prop es veuen camps de pastura de vaques i cavalls o flora típica de la zona, com l’avellaner, el roure martinenc, el boix o el pi negre. Si hi ha sort, fins i tot es poden descobrir alguns animals - a banda de vaques i cavalls - que viuen a la vall, que és reserva natural, com ara el senglar, la guineu, el trencalòs, la perdiu blanca, el gall fer i l’isard o el cérvol, a les parts més altes.

Dinarem la Fonda Domingo de Lles de Cerdanya, tel.: 973 51 53 49, www.fondadomingo.org. Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.