dimarts, 10 de desembre del 2019

Patagònia-2019 "Si tenies un somni, ves i segueix-lo" - Dita tibetana




Als confins del món o, més exactament, a la part més austral del continent americà, s'estén una regió de fronteres suspeses sobre les geografies del sud de Xile i Argentina: la Patagònia.

Una terra de perfils agrestos i de planúries pentinades pel vent, travessades per la majestuosa serralada dels Andes. Un paisatge indòmit i superb, entre les aigües del Pacífic i l'Atlàntic. En aquests paratges, a cada vall, a cada plana desmesurada, a cada cim inaccessible, a cada llac que plora rius fins l’oceà, a cada poble fantasmagòric però viu, les llums canviants perfilen i amaguen els contorns d'una natura extravagant.

Però no tot és paisatge, a la Patagònia. Els pobles disseminats pel territori semblen records mig oblidats, però les persones que allí hi viuen acullen al viatger amb tota hospitalitat. Una altra realitat patagona tan interessant de viure com pot ser l’admiració de cims i glaceres.

Patagònia és un paradís per aquells que gaudeixen del subtil art de captar amb les seves càmeres la bellesa – i duresa – dels entorns naturals i humans.


Patagònia és immensitat.

Vasts panorames de cels infinits, normalment carregats de núvols coreogràfics i colors intensos. Natura en estat pur formada de muntanyes increïbles, valls sorprenents, glaceres vives i rius impetuosos. Naturalesa vital amb fauna i vegetació adaptades a un ambient extrem.




Patagònia és vent i llum.

Elements sempre lligats a aquest univers on el sol, quan es presenta, il·lumina boscos, aigües, cels i muntanyes de granit, verticals com poques i fascinants com cap. Parets que canvien de tonalitat amb les llums del crepuscle i de l'alba, reflectint-se en els llacs cristal·lins per a delit dels ulls fotogràfics tenaços. És el premi a la il·lusió, l'entusiasme i a la recerca del mirador perfecte.

Un racó del planeta amb molts espais salvatges de fàcil accés, paradís per als amants dels grans horitzons. Evidentment es requereix un mínim esforç per poder apreciar tota la bellesa de l'entorn però les comoditats no falten mai quan s'acaba la jornada, mèrit de la bona infraestructura local.

Els allotjaments del viatge estaran situats en els millors enclavaments possibles per estar a prop dels punts d'interès fotogràfic del recorregut i així no perdre el temps en desplaçaments superflus.




El camp de gel patagònic 

En el segle XXI, i després de més de 500 anys d’exploració de tot el planeta, sembla increïble que encara existeixin llocs que continuen sent un misteri pel món científic i desconeguts per a la majoria de les persones. Però el meravellós és que això passa. Ja sigui pel seu difícil accés, la seva extrema llunyania o pel clima, o per tot plegat, hi ha racons del món que resten ignorats per a la majoria mentre ens acompanyen en el temps, aliens a la resta del món, sovint donant un servei silenciós i vital per a la conservació del medi ambient i de la salut del planeta. 

És el cas del camp de gel Patagònic Sud, una enorme massa de gel mil·lenari de 17.000 km quadrats, supervivent de la darrera glaciació, ocorreguda a la Terra fa més de 20.000 anys i que es despenja a les dues vessants dels cims andins. Mentre els seus rius de gel més coneguts cauen del costat argentí, amb noms com Perito Moreno o Upsala, el costat xilè, al qual cauen 42 de les seves 48 conques glacials, resta silenciós, expectant a l’arribada ocasional d’uns pocs afortunats. 

I la raó no és altra que la capriciosa geografia de la zona austral de Xile, que dibuixa una estreta franja de terra entre la serralada i el Pacífic i perforada per cents de fiords i canals. 

Obres d’art naturals, que en el seu conjunt representen la tercera reserva d’aigua dolça del món, sols per darrera de les reserves trobades a l’Antàrtida i Groenlàndia.




*****************************
ITINERARI
*****************************


Dia

Data
Horari / Itinerari /Llocs / Visites a fer.
Hotels

1
16/11
05:45 – Aeroport de Barcelona. Facturar bosses. Tràmits controls. Cafè.
08:00 - Vol UX7704G Barcelona – Madrid.
09:25 – Arribada a Madrid. Esmorzar.
11:05 – Vol  AR1135A Madrid - Buenos Aires.
20:15 – Buenos Aires. Controls duaners, recollir equipatges. Transfer hotel.

2
17/11
Buenos Aires: Visita a la ciutat.

3
18/11
05:00 - Transfer aeroport.
07:45 – Vol AR1846T Buenos Aires – El Calafate.
11:00 – El Calafate.
Trasllat amb Mini-bus a El Chalten. Dinar a La Leona.
Excursió per la tarda al Chorrillo del Salto.
Hotel Destino Sur http://www.hoteldestinosur.com/ 

4
19/11
El Chalten: Matí: Passeig pel poble.
Tarda: Excursió mirador Cerro Torre.
Hotel Destino Sur http://www.hoteldestinosur.com/ 

5
20/11
El Chalten: Excursió Llacuna Capri – Laguna de los Tres – Mirador Fitz Roy.

6
21/11
El Chalten: Excursió miradores de los Cóndores i de las Àguilas.
Per la tarda: Trasllat amb Mini-bus a El Calafate amb parada a La Leona.

7
22/11
El Calafate:
Glaciar Perito Moreno: trekking glacera I passarel·les.
Sopar: Asado estància Patagònica 25 de Mayo.

8
23/11
El Calafate:
Navegació Llac Argentino “Rios de Hielo”.
Passeig per la Laguna Nimez.

9
24/11
Transfer hotel / estació bus.
07:30: Autobús línia regular: El Calafate – Puerto Natales.
13:00: Puerto Natales: recollir cotxes lloguer 4x4.
Puerto Natales – Torres del Paine.

10
25/11
P.N. Torres del Paine: Descoberta punts més interessants del parc.
Refugio Torre Central

11
26/11
P.N. Torres del Paine: Navegació llac Grey i visita parc.
Refugio Torre Central

12
27/11
P.N. Torres del Paine: Laguna Azul.
Estància El Lazo.
Puerto Natales. Tornar cotxes lloguer.

13
28/11
07:30: Autobús línia regular Puerto Natales - El Calafate.
14:15: El Calafate: Transfer Parada bus a l’aeroport.
16:25 - Vol AR2869Q El Calafate - Buenos Aires.
20:20 - Buenos Aires: Transfer a l’hotel.

14
29/11
Buenos Aires – Visita a la ciutat: Teatro Colón i Casal Català.
21:30 - Transfer aeroport.
23:55 - Vol AR1132A Buenos Aires – Madrid.


15
30/11
16:10 – Madrid.
20:30 - Vol  UX7707G Madrid – Barcelona.
21:45 - Barcelona


Dia 1 - Dissabte 16 de novembre: Vol Barcelona – Buenos Aires. Arribada a Buenos Aires, Allotjament a l’hotel.

Sortida amb avió des de Barcelona (amb transfer a Madrid) cap a Buenos Aires, Argentina. En arribar a l'aeroport ens recollirà el transport per portar-nos a l'hotel, on deixarem l'equipatge. Sopar i nit a l'hotel.

05:15 – Sortir amb taxi de Sant Boi fins a l’aeroport, terminal 1.
05:45 – Facturar maletes al taulell d’Air Europa / Aerolineas Argentinas.
08:00 – Vol UX7704G Barcelona – Madrid.
09:25 – Arribada a Madrid.
11:05 – Vol AR1135A Madrid - Buenos Aires.




20:15 – Arribada a Buenos Aires. Tràmits fronterers, recollir bosses. Trasllat a l’hotel (ens estaran esperant a l’aeroport)



22:00 - Hotel Grand Brizo http://www.hotelgrandbrizo.com/ Cerrito, 180 – Buenos Aires. Sopar lleuger a l’hotel. Dormir.



Dia 2 – Diumenge 17 de novembre: Buenos Aires.

Visita ciutat:

09:30 h: Sortir de l’Hotel.

10:00 h: Av. 9 de Julio –Obelisc.




Taxi

11:00 h: Barri de Boca – Caminito.















12:30 h: Barri de San Telmo - Plaça Dorrego – Fira d’Antiquaris. La fira de Sant Telmo és la més famosa de Buenos Aires. Des de 1970 rep milers de persones cada diumenge. La Fira d'Antiguitats de San Telmo és un veritable festival de carrer. Cada diumenge rep prop de 10 mil persones, entre elles molts turistes estrangers. Funciona des de les 10 del matí fins a les cinc de la tarda. Millor anar-hi al matí, menys gent. https://www.buenosaires123.com.ar/ferias/san-telmo.php




14:30 h: Puerto Madero. Dinar restaurant Cabaña las Lilas, http://www.restaurantlaslilas.com.ar/index.html Alicia Moreau de Justo 516 Puerto Madero.





17:00 h: Plaza de Mayo - Casa Rosada.



17:30 h: Café Tortoni (berenar) http://www.cafetortoni.com.ar/en/ Sabies que al Cafè Tortoni Carlos Gardel tenia sempre una taula reservada per a ell, lluny de la vista dels seus admiradors? D'acord amb el poeta Enrique Cadícamo, era la que es trobava al costat dret del saló al costat de la finestra entrant per Rivadavia. Has sentit parlar de la llet merengada, més enllà de la cançó de Maria Elena Walsh? El Tortoni és un dels pocs llocs a Buenos Aires on encara es pot demanar aquest gelat de llet que prenen els habitants de la Ciutat des de fa més d'un segle.
















18:30 h: Hotel.

El passeig, en total és de 14 km i si el féssim sense aturades, estaríem unes 3 h 30 min

20:30 h: Sopar Restaurant Rufino de l’Hotel Mio, Avd. Presidente Manuel Quintana, 465 - http://rufinoargentino.com/index.html a 30 minuts a peu des de el nostre hotel.


Dia 3 – Dilluns 18 de novembre: Vol Buenos Aires - El Calafate - Transport El Calafate – El Chalten (Hotel) – Festiu a l’Argentina: Dia de la sobirania nacional.

Ens llevarem, ben d’hora, ben d’hora (hem d’estar a l’aeroport a les sis del matí...



07:45 h: Vol AR1846T Buenos Aires – El Calafate.

11:00 h: Arribada a El Calafate. Recollida dels equipatges i trasllat amb transport privat fins a El Chalten.


Ens dirigirem cap a El Chalten, un petit i pintoresc poble al peu del Fitz Roy, fent una parada a la mítica estància La Leona, famosa per haver allotjat a Butch Cassidy i Sundance Kid. Per aquest territori va passar Charles Darwin (en total tres hores de trajecte, més el temps de les fotos, la darrera vegada que hi vàrem ser vàrem trigar cinc hores....) Aquí dinarem quelcom. http://www.hoteldecampolaleona.com.ar/portada.html










El trajecte transcorre per l'estepa Patagònica recorrent uns 220 Kms. En la província argentina de Santa Cruz, a l’extrem nord-oest del “Parque Nacional de los Glaciares”, el Fitz Roy (3.405 m) i el Cerro Torre (3.133 m) s’alcen altius damunt els infinits mar de glaç. La seva silueta retallada sobre el cel, és un reclam ineludible pels escaladors més intrèpids, que somien en trepitjar els seus cims. També són un imant pel afeccionats al senderisme, que es complauen observant-los des de un pla més horitzontal, tot gaudint d’algunes de les rutes de trekking més valorades i espectaculars que existeixen en tot el planeta. 

El jove poble de El Chalten, fundat a l’any 1985, és la porta d’entrada a aquest paradís, en el que amb tant sols quatre hores de caminar ens portaran a llacunes cobertes d’icebergs i flanquejades per colossals gratacels granítics. Per a més informació: www.elchalten.com A l’arribar a El Chalten farem una parada a l'oficina del Parc on obtindrem informació sobre totes les caminades que volem fer. Tot seguit anirem al nostre hotel: Hotel Destino Sur http://www.hoteldestinosur.com/ (Hem de comprar dinar per demà passat.)





A la tarda farem la primera excursió per estirar les cames:




Soparem al restaurant de l’hotel.


Dia 4 – Dimarts 19 de novembre: El Chalten – Mirador Cerro Torre (Desnivell acumulat: 233 m – 9,2 km – 3 h 30 m)

Aquest dia visitarem al matí el poble de El Chalten:

  • La botiga de l’Ivo Domènech.




  • El centre d’informació del parc, a l’entrada al poble. 
Dinarem al restaurant La Oveja Negra, Avd. San Martín, 780, molt proper a l’hotel.




A la tarda farem una caminada fins els miradors del Cerro Torre.

Per fer això recorrerem la vall del Cerro Torre, per on corre el riu Fitz Roy (que neix a la llacuna Torre) i acaba al poble. És un sender una mica més llarg i amb més desnivell que el sender al Chorrillo del Salto del dia anterior.







Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/el-chalten-mirador-cerro-torre-44134490 

Hem fet aquesta excursió per la tarda, doncs al matí ens ha plogut, i hem hagut de modificar els nostres plans inicials.

Si es disposa de tot el dia i segons les condicions meteorològiques, es pot arribar a la llacuna Torre, mirador natural de la glacera i del Cerro Torre. Sens dubte una experiència única que a més, ens permetrà admirar el frontal de la glacera a pocs metres de distància. El color i el marc natural són senzillament inoblidables.

Aquesta llacuna tancada entre morrenes generalment amuntega blocs de gel que es desprenen de la glacera Grande, que cau en el seu extrem Oest. L'impressionant grup d'agulles del Cerro Torre, amb els seus esvelts 3.128 m. d'alçada, emmarquen el paisatge. Es poden recórrer les rodalies de la Llacuna Torre amb vistes al Cerro Solo i Glacera Adela. Si tenim ganes, ens podem arribar fins al Mirador Maestri (entre anar i tornar: 4 km, 1 h 30 m, 200 m de desnivell acumulat, tot inclòs en el total de l’encapçalament)


Cap al tard tornarem a El Chalten. Sopar al restaurant de la Hosteria Rancho Grande, al costat de l’hotel.


Dia 5 – Dimecres 20 de novembre: El Chalten – Cerro Fitz Roy – Laguna de los Tres 1.201 m. (Desnivell acumulat: 956 m – 23,4 km – 10 h 30 m)

Començarem les caminades, la primera cap als miradors del Cerro Fitz Roy i la Laguna de los Tres.

Arribarem a la llacuna Capri (2 hores), des d'on la vista del Fitz Roy i les seves glaceres és una postal única. Continuarem cap al nostre primer objectiu, el campament Laguna Capri.




Llacuna Capri

Es camina pel sender que voreja el Riu de las Vueltas fins als primers miradors del Cerro Fitz Roy fins a arribar al Campament Base del Fitz Roy, anomenat Rio Blanco (4 hores aprox. entre anar i tornar)

Des del camp base, els que ho desitgin, i si les condicions de clima ho permeten, pujarem a la llacuna de los Tres, un dels llocs més espectaculars del parc amb increïbles vistes al Fitz Roy i totes les agulles granítiques del seu entorn (2 hores 30 m des de la llacuna Capri) amb una exigent pujada d'aproximadament una hora i mitja que ens portarà fins a un dels miradors més espectaculars del Parc: La Llacuna dels Tres situada a 1.201 m












El Fitz Roy i les seves agulles s'eleven verticalment davant nostre envoltades de glaceres. El Fitz Roy és considerat una de les tres muntanyes més espectaculars del món, juntament amb el Pic Alpamayo  a Perú i el K2 al Karakorum.


Si fem tot el recorregut, en total són unes 9 h 30 m, 950 m de desnivell acumulat i 23,4 km, tot i que nosaltres hem trigat prop d’onze hores per les diferents parades a veure el Fitz Roy.

Al vespre tornarem al nostre allotjament a El Chalten. (Comprar menjar per dinar demà i reservar taula per sopar demà.)

Soparem al restaurant la Maffia, San Martín 76-99 – El Chalten (fer reserva prèvia)


Dia 6 - Dijous 21 de novembre: El Chalten – Miradores de los Condores i de las Aguilas - El Calafate (3 h – amb parada per dinar inclosa - 6,1 km - 170 m de desnivell acumulat)

Comprarem unes “empanades” per dinar i anirem a fer una caminada als miradors de “Los Cóndores y las Aguilas” (3 h – amb parada per dinar inclosa - 6,1 km - 170 m de desnivell acumulat)

El camí comença des de el Centre de Visitants del Parc, a l‘entrada del poble.

Cançó de la caminada: 


Després anirem a fer una xocolata desfeta a La Xocolateria Josh Aike, Lago del Desierto 105.

A les cinc ens vindran a buscar a l’hotel, per anar a El Calafate, i pel camí ens pararem de nou a La Leona a fer un malbec.

Després tornarem a El Calafate i anirem al nostre hotel: Hotel Alto Calafate http://www.hotelaltocalafate.com.ar/.

El Calafate és un bonic poble situat al costat del Lago Argentino. Situat a 400 metres sobre el nivell del mar és una pintoresca vila turística.

Nota: Quan un viatja a la Patagònia fa uns plans, però la climatologia sovint t’obliga a modificar-los. És el que ens va passar a nosaltres. Teníem previst de fer aquesta excursió, però la hem deixat per a la propera vegada que hi anem...

El Chalten – Loma del Pliegue Tumbado (Desnivell acumulat: 925 m – 18 km – 7 h)

Al matí, ben d’hora, ens acomiadarem del poble del Chalten i ens arribarem a la Loma del Pliegue Tumbado.

Aquest turó, situat al Sud del Riu Fitz Roy tancant per aquest costat la Vall del Torre, ofereix algunes de les panoràmiques més belles sobre el conjunt de muntanyes de la zona, incloent el Fitz Roy, el Torre i les seves valls i glaceres.

Opcionalment, podrem triar entre pujar als miradors intermedis de la muntanya (situats a uns 900/1.000 m d'altura), o intentar arribar al cim, que es troba a 1.500 m. d'alçada, amb 925 m de desnivell sobre El Chalten.

La caminada travessa estepa, matoll i bosc, arribant a les tarteres d’alçada de la muntanya. Des del cim podrem veure tant el Cerro Fitz Roy com el Torre; l'impressionant vall de glaceres que hi ha entre tots dos i les muntanyes elevant-se des dels Gels Continentals. (7 h aprox)



Dia 7 – Divendres 22 de novembre: El Calafate - Glaciar Perito Moreno

Dedicarem el dia a veure una de les meravelles naturals: El Perito Moreno.

Després d'esmorzar sortirem cap a la península de Magallanes, àrea on es troba el famós Glaciar Perito Moreno dins del “Parque de los Glaciares”. Seguirem la carretera que bordeja el Lago Argentino (80 km) des de El Calafate, travessant l'estepa fins arribar a la glacera Perito Moreno. Aquesta glacera descendeix des del camp de gel Patagònic, una gran capa de gel de 22.000 km2, que és la tercera àrea glacial més gran del món després de l'Antàrtida i Groenlàndia.


Primer farem el "mini-trekking" per damunt la glacera i potser prendrem una copa de whisky acompanyat de gel mil·lenari, una tradició que es va instaurar fa més de 40 anys.


















Després el veurem des de els seus miradors i passarel·les que porten fins al front de la glacera (hi ha aproximadament 5 km de passarel·les), amb les seves parets de 70 metres d’alçada. Veurem la glacera des de diferents vistes mentre les constants ruptures i caigudes de immensos trossos de gel amb un soroll característic.










Al tornar, sopar patagònic: Estància 25 de Mayo –El Calafate. www.estancia25demayo.com


Dia 8 – dissabte 23 de novembre: El Calafate – Navegació Lago Argentino.

Navegació de dia complet, el recorregut abasta el braç nord del Llac Argentino, recorrent les glaceres Spegazzini i Uppsala, entrant en les badies que aquests conformen i també incloent la navegació en el cordó de blocs de gel situat a uns 20 km. de la glacera Upsala.

Ens recolliran a l'hotel per emprendre el recorregut de 47 km. fins a Punta Bandera a on salpa el vaixell. La primera part del recorregut es travessa la Boca del Diable, la part més estreta del llac, per després dirigir-se al Canal Upsala i Canal Spegazzini en on es poden apreciar al final de cada canal les respectives glaceres.

La navegació transcorre entre espectaculars blocs de gel d'enorme grandària i variades formes. Des de l’embarcació es podrà veure, entre d'altres, les Glaceres Upsala i Spegazzini, la més gran i la més alta respectivament entre totes les glaceres del Parc Nacional. L’excursió inclou el dinar.



















Al tornar farem una volta per la llacuna Nimez, interessant reserva d’aus a El Calafate i un passeig pel carrer principal.


Soparem al restaurant La Tablita. https://www.la-tablita.com.ar/  Cnel. Rosales 26 – El Calafate.


Dia 9 – Diumenge 24 de novembre: El Calafate – Puerto Natales - P.N. Torres del Paine.

A primera hora del matí sortida amb bus de línia regular cap a la frontera de Xile. Durant el trajecte podrem gaudir de precioses vistes que ens ofereix l'estepa Patagònica. Aquest trajecte dura unes 4 h. Arribada a l'encreuament de la frontera entre Xile i l'Argentina anomenada pas ''Cancha Carrera / Cerro Castillo'' .Tràmits fronterers. A Xile no està permès entrar cap tipus de menjar vegetal (Fruites, fruits secs, etc)




Creuarem la frontera entre l’Argentina i Xile pel lloc de Cerro Castillo i anirem fins a la ciutat de Puerto Natales.

Agafarem els 4x4 de lloguer. (Comprar menjar dinar per dos dies i bidons de lloguer amb combustible, dins del parc no hi ha opció de carregar-ne pels cotxes.)


Sortirem amb els vehicles de lloguer cap al Parc Nacional Torres del Paine, a la Patagònia Xilena. El recorregut és espectacular i les vista sobre el massís del Paine encara més.

La frontera entre Xile i l’Argentina és la tercera més llarga del món i es pot franquejar, per via terrestre, a través de més d’una dotzena de passos que impliquen travessar la imponent serralada dels Andes (hi ha alguns passos tan estrets que només es poden superar amb moto o amb cavall o a peu....). La experiència resulta inoblidable.

En aquest trajecte, pararem a berenar a Cerro Castillo. Cerro Castillo és un petit poblat de no més de 500 habitants, que se situa 60 km. al nord-oest de Puerto Natales i és l'última localitat abans de l'ingrés al Parc Nacional Torres del Paine. L'economia local es basa en la ramaderia i, pel que fa als seus atractius turístics, destaquen les construccions que daten de principis de segle XX i que van pertànyer a l’antiga estància Cerro Castillo. A l'estiu i primavera es realitzen activitats culturals tradicionals. 



Continuarem cap al Parc Nacional Torres del Paine, nomenat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat.

Paine, blau en maputxe, mot que fa referència a la brillantor maragda de les glaceres. Els cims treuen el cap per sobre de la boira que cobreix a primera hora el Seno Última Esperanza, batejat pel navegant Juan Ladrillero, deprimit per no trobar la sortida a l’estret de Magallanes, dins del immens laberint de fiords, al segle XVI.

Hi ha moltes publicacions internacionals que han destacat en algun moment les Torres del Paine com un dels millors paisatges del món, i amb raó. Les seves peculiars formacions i l’alternança entre llacunes, prats, boscos i glaceres no té cap mena de comparació possible.


El Parc Nacional de les Torres del Paine, un dels parcs amb més reputació del continent sud-americà, recentment votat com la vuitena meravella del món per més de cinc milions de persones, en el portal Virtual Tourist. Ja sigui a peu, en alguna de les seves múltiples rutes de senderisme, o en cotxe, qualsevol visita a aquesta reserva de la biosfera, permet gaudir de la bellesa i espectacularitat dels seus paisatges.

Meravelles de la natura com les famoses Torres del Paine, tres moles verticals de granit, perfectament alineades que fan les delícies d’excursionistes i escaladors de tot el món, o els Cuernos del Paine, un macís coronat amb roques de sediment de color més fosc, que semblen dibuixar un barret damunt dels seus cims.


Entrarem al parc per la porteria Llacuna Amarga. Des de aquest lloc s’obté una panoràmica sublim del conjunt, amb la llacuna Los Flamencos en primer pla. Ens acompanyaran incomptables guanacs – els típics camèlids patagònics -, guineus i, al cel, el vol del còndor.

Arribarem al capvespre al Refugi Torre Central (https://torresdelpaine.com/alojamiento/refugio-torre-central-refugio-torre-norte-camping-torres/ ), amb sort, durant aquesta segona part del trajecte o l’arribada al refugi, podrem assistir a l'espectacle de la posta de sol en aquest lloc màgic. Sopar i descans. Trajecte total per carretera: unes 5 hores aproximadament incloent la parada a Cerro Castillo.



Dia 10 - Dilluns 25 de novembre: P.N. Torres del Paine: Descoberta.

Com ja ens va passar un dia a El Chalten, a la Patagònia “el hombre propone y la climatologia dispone”. Ens hem llevat amb un dia plujos que no feia aconsellable fer l’ascensió prevista per aquest dia al Mirador de las Torres del Paine, i que malauradament hem hagut de deixar per un altre viatge, doncs els dies següents teníem altres coses previstes com ara la navegació pel llac Grey ja pagada.


Hem dedicat el dia a fer un recorregut amb els 4x4, aturant-nos als següents llocs, entre d’altres:

Salto Grande.









La següent parada la farem a la Hosteria Pehoé, on farem un cafè i admirarem els Cuernos del Paine i el Llac Pehoé. Situat 145 km. al nord de Puerto Natales i és un bell llac que presenta un vista impressionant dels Cuernos del Paine. Les seves aigües de color verd on en ocasions es reflecteixen les muntanyes.





Seu Administrativa del Parc amb el seu museu. (hem dinat en una bonica glorieta damunt el llac Toro i dins la seu del parc, en la que ens han deixat estar, doncs seguia plovent...)

Puesto Serrano (entrada al parc)

Mirador damunt Pueblito Rio Serrano.

Per després tornar tranquil·lament al nostre refugi.


Ascensió al Mirador de las Torres del Paine.

Excursió d’unes 9 hores, 18 km i 900 m de desnivell. Dia dedicat a una de les caminades clàssiques i més espectaculars del Parc: el sender a les Torres del Paine.

Després de l'esmorzar, ens dirigirem on comença el nostre trekking, el pàrquing de la Hosteria Las Torres, des d’aquí començarem a caminar remuntant la muntanya Almirall Nieto, i la vall del Riu Ascensio. Després d'una caminada d'una hora arribarem al refugi Chileno, situat a la vall.

Un sender que travessa el bosc ens portarà al campament base de les Torres, on els muntanyencs, esperen les condicions climàtiques adequades per poder escalar les verticals parets de 900 m de desnivell.

El sender ens conduirà al mirador de les Torres, situat a 1.040 m. Un espectacular amfiteatre natural al peu de les torres de granit, que arriben als 2.800 m d'altura. Retorn pel mateix camí.




Dia 11 – Dimarts 26 de novembre: P.N. Torres del Paine: Visita al parc incloent el llac i la glacera Grey, el llac Pehoé, los Cuernos del Paine, etc.

Esmorzarem i sortirem del refugi amb els 4x4 sobre les vuit del matí.

Anirem directes a l’Hosteria Grey a l’altre costat del parc. Hi hem de ser a les 9 del matí.

El llac i la glacera Grey, a l’oest del parc, són la cirereta del parc. Es caracteritza per les seves formacions rocoses, en què destaca la coloració grisenca de l'aigua. Es calcula que la seva profunditat arriba als 500 m i des d'aquí es poden observar els enormes blocs de gel que cauen a l'aigua, en un bell espectacle. Navegarem fins al peu de la glacera, entre gegantins blocs de gel.

De la glacera es desprenen contínuament blocs de gel blaus que cauen al llac i naveguen empesos pel vent amb rumb sud.

Glacera Grey. Amb 70 m. d'alçada i 25 Kms de llarg, se situa a la riba del Llac Grey per on naveguen les grans masses de gel que es desprenen amb certa periodicitat. És l’única del camp de gel que cau terra endins en el costat xilè. Podrem comprovar que, mercès a la força indòmita de la natura, guanacs i guineus corren lliures. 

Tindrem un altre dia inoblidable, dedicat a visitar la vall del Llac Grey, amb vista a les glaceres que baixen del Camp de Gel Sud. Entre elles destaca l'imponent Glacera Grey d'aproximadament 300 km quadrats d'extensió i 25 Kms de llarg. Aquesta glacera, ha experimentat un notable retrocés els darrers anys, i actualment, es troba dividia en tres braços que aboquen al llac Grey per separat.























A la tornada farem una caminada d'uns 30 minuts (anar i tornar) seguint el sender ens portarà al a un impressionant mirador des del qual es domina tot el llac, la glacera i les muntanyes que emergeixen a l'oest del Camp de Gel.

Tornarem i dinarem quelcom a la zona de pic-nic (sota la pluja....) i ens refarem amb quelcom calent al bar de la Hosteria Grey.



Després, amb els 4x4 tornarem per la pista per on hem vingut.

Seguirem el nostre recorregut i ens aturarem per veure novament el Salto Grande del Riu Paine. Es troba al riu Paine i és el seu major salt d'aigua, que desguassa el llac Nordenskhold dins el Parc Nacional Torres del Paine. El seu entorn es caracteritza per la vegetació verda i formacions rocoses.










Dia 12 – Dimecres 27 de novembre: P.N. Torres del Paine – Laguna Azul – Estancia el Lazo – Puerto Natales. 

Al matí sortirem del refugi amb els 4x4 i anirem a la Laguna Azul. Aparcarem i farem una curta caminada pel costat del llac, fins arribar al punt on, amb una mica de sort (aquest cop podem dir que hem tingut molta sort), tindrem una bonica i exclusiva vista de les Torres del Paine i ens acomiadarem d’elles.



















Sortirem del Parc i anirem a dinar a la estància El Lazo http://www.estancialazo.com/es/ (on dinarem un asado al seu “quincho”) situada prop del Llac Toro. És el llac més gran de la regió, amb una extensió de 202 mt² i uns 320 m de profunditat. Compta amb diverses penínsules on es poden observar variades espècies de vegetació i animals.

















Per arribar a Puerto Natales passarem pel costat de la llacuna Figueroa (a la dreta de la Ruta 9 Norte) lloc estratègic quan va estar a punt d’esclatar la guerra entre l’Argentina i Xile a finals dels anys setanta del segle passat. Per aquest motiu s’hi poden veure uns cartells que adverteixen de la presència de mines.

És una petita llacuna envoltada de vegetació, on habita gran quantitat d'aus. Les aigües són tranquil·les pel que es pot practicar la pesca esportiva. A més, des d'aquest punt es pot accedir per via terrestre fins a la Glacera Pío XI del Parc Nacional Bernardo O'Higgins. 

Un efecte més dramàtic va ser la tala indiscriminada que van efectuar els pioners al seu dia, amb intenció d’ampliar les pastures per al bestiar. D’aquí l’escassetat de bosc i la tristor de la pèrdua soferta en un incendi el desembre de 2011.

Estarem a 45 km. de Puerto Natales seguint la Ruta 9 Nord.

Anirem al nostre hotel i tornarem els 4x4 de lloguer. Hotel Noi Indigo http://www.noihotels.com/hotel/noi-indigo-patagonia/default-es.html

Puerto Natales és, des de sempre, la població porta d’entrada a les Torres del Paine. Encara que el trànsit es deixa sentir més ara que quan hi vàrem ser per primer cop a l’octubre de 1997, continua conservant l’aire pioner, amb les casetes de fusta folrades de zinc per lluitar contra el vent. 

Un dels comerços més interessants a Puerto Natales és el de Míriam Parra  i els seus lapislàtzuli, al carrer Carlos Bories, 228.

La botiga taller del Árbol és adequada per comprar-hi artesania feta amb fusta i joieria, carrer Eberhard, 360, mentre que a El Toque Campero hi venen “bombines” per beure mate i altres equipaments imprescindibles en la vida del gautxo de la regió, carrer Eberhard, 148.

Soparem a la Pizzeria Mesita Grande, al c/. Arturo Prat, 196 (cantonada amb la Plaza de Armas)

Hotel Costa Australis. Tel (+ 56) 61 41 16 42. https://www.hotelcostaustralis.com/ al seu bar podrem tastar el famós pisco sour i els famosos vins xilens.


Dia 13 – Dijous 28 de novembre: Puerto Natales - El Calafate – Buenos Aires. 

Al matí (7:30 h), agafarem l’autobús de línia regular. Tornarem a travessar la frontera per Cerro Castillo (Xile) i Cancha Carrera (Argentina) i anirem a El Calafate.

A El Calafate ens esperaran a la terminal d’autobusos i ens portaran a l’aeroport i agafarem un avió a Buenos Aires.


Vol AR-2869Q. Sortida a les 16:25 h.

20:20 h.: Arribada a Buenos Aires, trasllat a l’hotel, sopar i dormir.

Hotel Grand Brizo http://www.hotelgrandbrizo.com/ 


Dia 14 - Divendres 29 de novembre: Buenos Aires – Madrid.

10:15 h: Teatre Colón http://www.teatrocolon.org.ar/es visites guiades de 9 a 17 hores, sortides cada 15 min, durada de la visita: 50 min. Compra d’entrades: Paseo de los Carruajes, entrant per Tucumán 1171.





11:15 h: Anirem tot passejant, fins al Casal de Catalunya. Es pot aprofitar per fer compres de darrera hora.

13:00 h: Casal de Catalunya. Chacabuco, 863 http://www.casal.org.ar/ca/ visita guiada.
















14:00 h: Dinar al seu restaurant.

16:00 h: Tornada a peu a l’hotel amb para (com no) per fer el darrer cafè al Café Tortoni i amb un petit ensurt sense conseqüències, mercès a que les companyes i companys del grup anàvem sempre vigilants (a la ciutat de Buenos Aires, és important extremar les mesures de protecció per evitar possibles robatoris, molt freqüents, sempre hi ha algun delinqüent a l’aguait i no podem dissimular que som turistes. Es recomana dur sempre les bosses i/o motxilles al davant i ben agafades i vigilar-nos els uns als altres)





18:00 h: Estona lliure a l’hotel.

20:00 h: Trasllat a l’aeroport. Cal anar-hi amb força temps d’antelació a la sortida del vol, el trànsit és caòtic a la ciutat i l’aeroport encara més caòtic

23:55 h: Sortida vol AR-1132A – Buenos Aires – Madrid (surt amb més d’una hora de retard, degut a la intensa pluja que ha caigut al migdia sobre la ciutat i que ha inundat dos fingers)


Dia 15 – Dissabte 30 de novembre: Madrid – Barcelona.

16:10 h: Arribada a Madrid.

20:30 h: Vol UX7707G - Madrid – Barcelona.

21:45 h: Arribada a El Prat.


Teníem un somni i el vàrem seguir!



“La nostra destinació no és mai un lloc, sinó una nova forma de veure les coses”

NOTES SOBRE EL VIATGE: 
Documentació:

Passaport en vigor, amb una validesa mínima de 6 mesos a la data de tornada del viatge.

Fer fotos al mòbil del passaport, DNI i bitllets d'avió. Poden resultar molt útils en cas de robatori o pèrdua.

Documentació de viatge: 

Còpia de l'itinerari en el qual es detalla el recorregut de cada dia, llocs a visitar, hotels amb telèfon i adreça, noms de corresponsals i telèfons, etc. Deixar una còpia a casa per a estar localitzats.

Maletes:

L'equipatge màxim és de 20 Kg. per persona en viatges d'avió classe turista i 5 Kg. com equipatge de mà en l'interior de l’avió. Dur bosses i no maletes dures.

Moneda: 

Argentina: Peso argentí: 1 euro = 48,3 Pesos argentins a 29/06/2019 – 63,96 Pesos argentins a 17/10/2019. 65,76 a 12/11/2019.

Xile: Peso xilè: 1 euro = 771,64 Pesos xilens a 29/06/2019 – 794,15 Pesos xilens a 17/10/2019.
841,09 a 12/11/2019

Per calcular el canvi a la data que vulgueu consultar-ho: https://www.convertworld.com/es/ 

Vacunes i salut: 

No hi ha cap vacuna obligatòria. Es recomana la vacuna antitetànica.

Per aconseguir la Targeta Sanitària Internacional, trucar al nº. 901 16 65 65. Si teniu alguna mútua, pregunteu quines cobertures us donen i on heu de trucar en cas de necessitat. L’assegurança que portem de l’agència també ens cobreix bastantes coses.

Els majors de 65 anys han de dur un certificat mèdic per poder fer el trekking del Perito Moreno.

Equipatge aconsellat:

  • Anorac.
  • Banyador (alguns hotels tenen spa....)
  • Bastons de trekking (recomanables) amb calces per les puntes.
  • Botes de trekking o calçat resistent a l'aigua (tipus Goretex) per a les caminades i calçat de recanvi tipus esportives.
  • Càmera de fotografiar.
  • Capell (barret o gorra)
  • Capelina o impermeable, paraigües.
  • Carregadors de: Mòbil, càmeres de fotografiar, tauleta,...
  • Cartera per a dur els documents i el diners.
  • Folre polar o jersei fi, folre polar gruixut o Polartec 200.
  • Gorra de llana.
  • Guants.
  • Jaqueta impermeable transpirable (tipus Goretex)
  • Jersei.
  • Llanterna frontal amb bateries de recanvi.
  • Malles tèrmiques.
  • Medicació personal (incloure pomada per torçades i cops)
  • Mitjons: 3/4 parells gruixuts.
  • Motxilla de dia per a efectes personals.
  • Navalla suïssa (als vols, dur-la a la maleta per embarcar)
  • Pantalons de trekking.
  • Pantalons impermeables transpirables (de tempesta)
  • Passamuntanyes de folre polar o llana, mocador per al coll (Buff)
  • Protecció solar i labial alta.
  • Samarretes tèrmiques - thermastat, Polartec ...
  • Taps orelles (al refugi poden ser útils...)
  • Targetes de memòria de la càmera de recanvi.
  • Tauleta.
  • Ulleres de sol amb filtre UV per a alta radiació solar.
  • Entre els medicaments que convé dur estan:

o    Analgèsics per als refredats i la febre (Paracetamol...)
o    Antidiarreics (Fortasec, Taguinol).
o    Pomada antiinflamatòria.
o    Tiretes. 

Electricitat: 

220 volts. A la majoria d’hotels, els endolls són de tipus americà, no compatibles amb els nostres. Molts Smartphones porten a la caixa, adaptadors per diferents tipus d’endoll, es recomana portar-los. 

Telèfon: 

Per a trucar a Espanya marcar 00 + 34 + nombre desitjat. Evitar trucar des dels hotels perquè cobren una comissió elevada.

Dur el telèfon mòbil apagat durant el dia (o en mode avió), aprofitar el WI-fi dels hotels i en cas de portar-lo connectat per poder rebre trucades, anular la transmissió de dades (per les trucades entrants també es paga....), la factura del telèfon podria sortir més cara que el viatge....!!!! 

Ambaixades i Consolats: 

Ambaixada espanyola: Avenida Presidente J. Figueroa Alcorta, 3102, Buenos Aires. Tel: +54 (11) 4809-4900. Correu electrònic: emb.buenosaires@maec.es Pàgina web: www.exteriores.gob.es/embajadas/buenosaires Horari d’atenció: De dilluns a divendres, de 9 a 14:30 h.

Oficina Exterior de Catalunya a Buenos Aires. https://www.accio.gencat.cat/ca/serveis/oficines-exteriors/buenos-aires/ Echevarría 1515, pis 13B - Buenos Aires



Clima:

Taula anual de temperatures:

Zona
Atlàntica Nord
Atlàntica Sud
Terra del Foc
Els Glacials
Llacs Nord patagònics
Alta Vall del Riu Negro i Neuquén
Línia Sud del Riu Negro
Temp. mín. estiu
15
7
6
7
5
8
8
Temp. max. estiu
30
23
18
19
23
32
25
Temp. mín. tardor
6
2
0
3
0
2
2
Temp. max. tardor
24
14
10
11
15
20
16
Temp. mín. hivern
2
0
-15
-1
-1
0
-4
Temp. max. hivern
16
10
3
6
7
17
8
Temp. mín. primavera
6
4
2
3
0
5
1
Temp. max. primavera
25
19
11
9
17
27
17


Diferencia horària:



Hivern
4 hores
Estiu
5 hores


Nivell tècnic:

Aquest viatge alterna visites turístiques, dies de caminades amb altres de navegació en vaixell o trajectes per carretera. La durada de les caminades també varia entre uns dies i uns altres, el que permet una bona adaptació al clima i una bona recuperació física.

Les marxes són per senders i camins de muntanya mitjana, amb altitud moderada i sense dificultats tècniques especials. En ocasions, el terreny pot ser humit i relliscós, i en altres, pedregós. Per tant, es tracta d’itineraris que transcorren per senders en bon estat, sense dificultats tècniques destacables.

Cal que estigueu en bona forma física i hagueu vingut al màxim de sortides possibles, de les que farem al llarg de l’any 2019.

Un altre factor a tenir en compte és la climatologia. Per la seva situació geogràfica, podem trobar bruscs canvis en les condicions meteorològiques, que poden dificultar la marxa. En funció d’això, es poden canviar l'ordre de les excursions i caminades o suspendre alguna de les activitats quan el clima o altres impediments ho justifiquin, a favor de la seguretat dels integrants del grup.


Apunts de botànica

L’Eduard ha fet aquest quadre i junt amb la imatge que ajuden a poder distingir diferents Nothofagus de la Patagònia (ara caldria tornar-hi i comprovar-ho...)

Faigs australs (Nothofagus spp.) (Boscos andino-patagònica, Patagònia)



arbre
fulla


es = español
ca = català
alçària (m)
nervis
mida (cm)

Nothofagus pumilio
lenga, roble de Tierra del Fuego
faig austral de Tierra del Fuego, lenga
30(35)
5 parells

2,5-3,5 × 2;
2 lòbuls a la vora entre nervis
caduca
Nothofagus antarctica
ñire, ñirre, haya del Sur
faig austral nyirre, faig antàrtic
10-18 (25); aspecte arbustiu
3-4 parells
1,5-3 × 0,8-2,5
caduca
Nothofagus betuloides
guindo de Magallanes, coihué (coigüé) de Mag.
faig magallànic, guindo
25(35)
3 parells
--
persistent
Nothofagus dombeyi
coihué, haya austral de Dombey
faig austral de Dombey, coiüé (comú)
10-35{42}
4-6 parells
2,2-2,7 × 0,9-11; pecíol molt curt
persistent
Nothofagus obliqua
roble pellín
faig austral de Neuquén, roure pellín
30(50)
8-10 parells
2-9 × 1-3,6
caduca
Nothofagus alpina = N. procera = N. nervosa
raulí, roble raulí
faig austral raulí, raulí
30-40
15-22 parells
4-12 × 2,5-5; pecíol: 0,3-1,2
caduca, pubescent

La imatge mostra el detall de les fulles dels 3 primers i més abundants a la zona que vàrem recórrer.




La foto correspon al centre d’informació del parc nacional de Torres del Paine (on vàrem dinar damunt del estany) el dia 25. 

Petit diccionari Argentí - català: 

Ostiones = Una mena de vieira.

Hesperidina = Beguda argentina que es veu que és la óstia!

Coger: Mai li digueu a un argentí que vas a "coger" alguna cosa. I quan dic mai, és mai. “Coger” a l’Argentina és sinònim de tenir sexe, no d’agafar alguna cosa, així que penseu-lo dues vegades abans de dir-ho si no voleu que us mirin malament. Si esteu buscant un sinònim argentí de "coger" en el sentit que ho fas servir habitualment, podeu usar "agarrar".

Quilombo: En realitat, el significat original de la paraula "quilombo" és un "bordell", un lloc dedicat a la prostitució. Però amb el temps ha acabat expressant un embolic, un desgavell, un rebombori. Per exemple, si vols parlar d'una situació no massa organitzada pots dir "això és un quilombo!".

Boludo: "Ser un boludo" significa ser alguna cosa ximple, un neci o estúpid, però moltes vegades es pot utilitzar paradoxalment per expressar cert afecte o companyonia amb la persona a la que et refereixes. Per exemple, estàs parlant amb un amic, li vols donar un consell i li dius "haceme caso, boludo".

Pibe: Com moltes altres paraules, "pibe" és un terme d'origen italià i significa noi, nen o jove. S'utilitza moltes vegades per cridar a algú amb qui t'uneix una relació afectuosa. Per exemple: "Apúrate, pibe, tenemos mucho que hacer".

Viste: "Viste" és la segona persona del pretèrit indefinit del verb "veure", però és molt comú a Argentina utilitzada com falca a la fi de qualsevol frase. Significa alguna cosa com "saps?" Exemple: "No podré ir esta tarde, viste?".

Dale: "Dale" és una forma d'animar, d'arengar però també d'acceptació d'alguna cosa, de dir que si. Un equivalent en altres països com Catalunya seria, per animar la paraula "som-hi!" i, per acceptar la paraula "d’acord". Potser la entengueu millor en aquest exemple: "Dale, no seas tan aburrido".


Cloenda

El problema de viatjar a la Patagònia és que acabes de finalitzar el viatge i ja hi vols tornar...
El segon problema és que queda una mica lluny...

I el tercer és que sempre és un viatge car.


La resta tot són avantatges.


A partir d'ara viurem aquest viatge de manera permanent, el recordarem, en parlarem, en tornarem a parlar...


Quan això passa, és que t'has enamorat d'aquest lloc!❤


Un company de feina de l'Argentina,  davant de la meva passió per la Patagònia,  em deia: Es puro desierto, pura pampa, pura nada entre la nada.... bah!


Jo penso que l'important és viatjar sabent el que succeeix en un país, aprendre del que es contempla i buscar interlocutors que t'expliquin la realitat.


La Patagònia,.... planes immenses, pulides per un vent inclement, on solament creixen uns pocs arbustos grisos, secs com filferros...


Però també hi ha una Patagònia  muntanyosa, uns Andes amb pics llegendaris: Fitz Roy, Cerro Torre, Torres i Cuernos del Paine...


I glaceres úniques, i una Patagònia abocada al mar, i una llum especial com a Puerto Natales, i un cel....


I tot plegat partit per una pista de ripio que es perd darrere d'un cartell que diu: La Leona, o estancia El Lazo, o...


Amb ramats de xais, de guanacos, de nyandus.


La majoria de pobles sempre sembla que estiguin a punt de sortir volant amb la propera ventada...


I fred, pluja, neu, i més vent...


És una terra de frontera, de frontera entre el nostre món i un món màgic!


A la Patagònia pots fer tres-cents seixanta graus de volta sobre els teus peus sense deixar de contemplar en cap moment un infinit paisatge erm que sembla inacabable. Inabastable.


I el vent que bufa glops de soledat.


I el blau, sempre aquest blau!