dijous, 29 de setembre del 2022

Beget – Coll de Malrem - Rocabruna – Beget (1.138 m)

Dimecres 28 de setembre de 2022

Hora de sortida: 2/4 de set del matí. 

Ubicació: Comarca de la Garrotxa. 

Temps aproximat: 5 h 30 min (13,8 km) 

Desnivell: 680 m (acumulat) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem en direcció a Vic. Ens aturarem a fer el tallat a les 4 carreters de Tona. Després seguirem en direcció a Ripoll, Camprodon i Beget.

Itinerari: Iniciem l'itinerari a l'aparcament que hi ha a l'entrada de Beget. (530 m), el camí s’enfila just començar. Està en molt bon estat essent tota la pujada empedrada. Anirem gaudint dels miradors que van sortint. És l'antic camí, utilitzat des de mil·lennis, per comunicar Beget amb el poble veí de la Menera al Vallespir, conegut com la ruta dels contrabandistes. S'enfila ràpidament tot fent revolts pel pas rocallós del Grau, amb vertiginoses vistes sobre Beget i les muntanyes de l'Alta Garrotxa. El camí ens condueix fins l'oratori de Sant Antoni de França, situat al Coll Golofreu en una zona oberta de pastures.

Mirador (740 m – 1 km – 30 min) Una vegada dalt, el camí continua més suaument. Està ben marcat. 

L’Oratori (980 m – 2,8 km -. 1 h 15 min) Després de creuar las pista forestal, el camí surt de dalt el marge. La direcció que pren és Nord-Oest, puja molt suau i en pocs minuts s’arriba a un pas que deixa entrar al clot de Bocabartella. Un pas dels interessants a la Garrotxa. Una vegada dins del clot, veurem que la casa està habitada per una família. El camí faldeja pujant suaument, més fort al final.

Coll de Malrem (1.135 m – 4,3 km – 2 h) El coll de Malrem és un pas fronterer. Té una fita fronterera, la número 521. És un pas per anar a La Manera. des d'on gaudim d'una curiosa vista del Comanegra i de les Torres de Cabrenys ja dins del Vallespir. El camí segueix una mica la carena fronterera fins un altre petit collet amb un altre pas al filat. Cal canviar de direcció cap al Sud, per anar a passar pel collet que es veu després de la casa de Bocabartella.


Collet (1.070 m – 5,9 km – 2 h 30 min) Trobarem un tancat de fils que cal tancar un cop haguem passat. Després passarem per sobre d’una casa de pagès, La Guardiola, i el camí segueix en diagonal, passant per un camp sota una pedrera, per finalment passar per una mateixa pedrera i trobar la carretera. 

Carretera (890 m – 7,5 km – 3 h) Cal seguir-la amunt fins trobar Rocabruna. 

Rocabruna (955 m – 8,5 km – 3 h 15 min). Per tornar a Beget hem d’agafar el PR-187 quer passa pel castell de Rocabruna que s'alça davant nostre sobre un turó enlairat. Aquest castell, documentat al segle XI, va tenir un paper important durant la revolta remença al segle XV. Deixarem el castell per un corriol que, donant la volta per sota al turó, ens portarà directament a la riera de Rocabruna. i baixa fins el Molí d’en Sorolla (10 km – 3 h 45 min)

Després hem d’agafar el GR-11 direcció Est. Descendirem paral·lels a la riera direcció a Beget tot endinsant-nos en boscos d'alzines i roures. A mesura que anem avançant la vall s'eixampla i també les vistes cap a les muntanyes de l'Alta Garrotxa. Després de creuar la carretera el camí ressegueix la riera de Beget entre salts d'aigua i gorgs. El camí esdevé un corriol ombrívol, a vegades força estret, que recorre paral·lel a la carretera. Desprès seguirem la carretera que davalla ràpidament fins a Beget, just al lloc on havíem iniciat la ruta. (13,8 km – 5 h 30 min). Recomanem visitar l'església romànica de Sant Cristòfol i la seva Majestat del segle XII.

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/beget-coll-de-malrem-rocabruna-beget-114855938 

Recorregut en 3 D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/63344b47c084a84be44b8fcb 

Observacions: Anar de Beget a Rocabruna es pot fer per la carretera i també pel GR-11 fins al Molí de Sorolla i fins Rocabruna pel PR-187. També es pot fer pujant fins al coll de Malrem, en un camí molt utilitzat pel contraban. Encara que el camí puja fort al principi, és un recorregut que no es fa gens pesat, potser per la bellesa del camí quan surt de Beget, enmig del bosc, amb el camí empedrat i amb moltes vistes aèries sobre Beget.

 

Una vegada dalt, s’arriba primer a l’Oratori, en un roure força gran, just al creuar la pista forestal de Can França que va al peu del Comanegra. Una vegada creuada la pista, el camí passa per un pas interessant per entrar al clot de Bocabartella. I tot faldejant la muntanya arribarem al Coll de Malrem, pas per anar a la Menera.

 

Enlloc de creuar, seguirem una mica la carena i tornarem a faldejar el clot de Bocabartella per després de fer un petit coll, anar fins a Rocabruna.

 

Per tornar seguirem el PR-187 fins el Molí d’en Sorolla i amb el GR-11 fins a Beget.

 

Un recorregut per l’alta Garrotxa que segur que no ens deixarà indiferents. Ideal per fer a la primavera o a la tardor.

 

Dinarem al restaurant Can Jeroni, c/. Bell Aire, 17 – Beget, tel.: 972 74 12 39. https://www.canjeroni.net/ 


Tornarem a casa als voltants de 2/4 de vuit de la tarda.

dissabte, 17 de setembre del 2022

Taradell - Sant Quirze de Subiradells - Les Cuines o Coves de Rocaguinarda - Turó de l'Enclusa - Castell de Taradell (867 m)

Dissabte 17 de setembre de 2022

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarca d’Osona. 

Temps aproximat: 5 h (12,7 km) 

Desnivell: 320 m (acumulat) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la AP-7 fins al desviament per agafar la C-17 en direcció a Vic. Ens aturarem a fer el tallat (i el que calgui...) a les 4 Carreteres de Tona. 

Després seguirem per la BV-5305 fins a Taradell. 

 

Itinerari: Ruta circular que iniciarem a la sortida de Taradell, al començament de la carretera que porta a Viladrau, una mica abans d’arribar a la última rotonda. 

Pujarem per la Travessia les Sitges i seguirem per una pista. 

Passarem pel darrere del mas de la Codina, abans d’arribar a la petita capella romànica de Sant Quirze de Subiradells. Aquesta ermita està documentada el segle X i refeta al finals del segle XI, està situada en un extrem de la urbanització de la Miranda de la Plana o La Roca, envoltada de roures i alzines i al costat d'una esplanada. Gràcies a la recent restauració, l'estat de conservació és bo.


Seguirem resseguint el contorn de la urbanització i passarem per la Font del Drac, poc a poc el sender es va enfilant deixant a l'esquerra la part de darrere de les cases de la urbanització.

Anirem seguint les marques blanques i grogues, en un punt ens desviarem fins contemplar les bones vistes de la Trona on podrem gaudir d'un entorn meravellós.




Continuarem seguint el sender que ens portarà fins a les Cuines o Coves d'en Rocaguinarda. A l'últim tros per accedir-hi hi ha una petita desgrimpada fàcil, en una mena de replà. A mig cingle hi trobarem tres cavitats fetes per l'erosió conegudes com les Cuines d'en Rocaguinarda. Aquest indret va servir moltes vegades de refugi o amagatall del bandoler Perot Rocaguinarda entre els anys 1606 i 1610 que actuava com a cap de quadrilla dels Nyerros. Davant tindrem la vall de Mansa, amb el castell de Taradell situat a l’altra banda que és on ens dirigirem.




Continuarem per sota de la cinglera, sense camí marcat, tot seguit pujarem al cim de la cinglera, la resseguirem mentre contemplem les bones vistes que ens ofereix. 

Arribarem un altre cop al camí i seguirem fins a trobar una caseta de l'ADF i un vèrtex geodèsic, continuant arribem al Turó de l’Enclusa (872 m) i punt més alt de la sortida, on hi ha una Senyera. Aquest cim esdevé un dels miradors més privilegiats del terme de Taradell amb vistes al castell de Taradell, les Guilleries i al Montseny.


Recularem uns quants metres i baixarem de l'Enclusa fent una curta desgrimpada, seguirem un corriol que passa per sota de l’Enclusa i baixa fins arribar al coll de Mansa. Traspassarem la carretera de Viladrau i pujarem per una pista fins les Roques del Trabucaire. El sender segueix passant pel mig de blocs i roques que ens criden l'atenció per la seva magnitud, i arribarem al Collet del Castell.


Ens arribarem fins el castell de Taradell, també conegut com a Castell de Can Boix, a 803 m d’alçada, coronant un cimal de grans penyes. Com la majoria de castells té una situació excepcional amb magnífiques vistes entorn seu i situat sobre una gran balma que el fa molt característic. Actualment s'hi han realitzat unes obres de consolidació de les restes. Queden restes dels segles X-XI, al sector de l'antiga capella de Santa Creu, ara del tot malmesa i la resta és un gran mur d'una setantena de metres, del segle XIV.




Tornarem fins el collet del Castell i baixarem per un corriol molt fresat passant pel costat d’El Pantà de Taradell. Continuant arribarem a la carretera de Viladrau, la traspassarem i seguirem per un camí a l’altre costat que ens portarà fins el punt d’inici. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/taradell-cuines-de-rocaguinarda-turo-de-lenclusa-castell-de-taradell-113848434 

Recorregut en 3 D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/6325b35c2b20717edd944fde 

 

Observacions: Dinarem al restaurant La Cooperativa, Carretera de Seva, 6 – Sant Miquel de Balenyà. Tel.: 693 27 73 07. Menú: 25 euros. 

Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.

dimecres, 14 de setembre del 2022

Les flandes dels Casots – Subirats (523 m)

Dimarts 13 de setembre de 2022

Matinal

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarca de l’Alt Penedès. 

Temps aproximat: 4 h (12 km) 

Desnivell: 300 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i per la N-340 anirem fins al poble de l’Ordal. Aparcarem al costat de l’església de Sant Esteve. 

 

Itinerari: La caminada té lloc al municipi de Subirats, el més gran de la comarca de l'Alt Penedès. 

La sortida és des de l’Ordal, concretament des de l'església, anirem en direcció al cim de l’Ordal, situat a la part més elevada de la serra del Pi de Molló i molt proper de la Creueta, cim coronat per unes grans antenes de telecomunicacions.


Seguirem el camí cap a la masia Can Vidal, on molt a prop ens trobarem amb la gran alzina de Can Ros, (actualment és morta), és un exemple d'arbre monumental per les grans dimensions, que al seu dia va ser punt de referència per als habitants dels seus voltants. Encara la silueta imponent del tronc mort de l'Alzina de Can Ros fa intuir el seu esplendor passat. L’any 1999 era gairebé morta. Era considerada la núvia del Roure de Can Codorniu (Sant Sadurní d'Anoia). Es podien veure l'una a l'altre, malgrat la gran distància que els separava (Estan separats gairebé 4 km en línia recta i una diferència de 250 m d’altitud). Podeu trobar la fitxa completa de l’Alzina a: https://plantipodes-am.cat/fitxes/alzinacanros.html



Continuarem la caminada i arribarem a les Flandes dels Casots, un paratge natural singular, un accident geològic amb grandíssims blocs de pedra calcària esquarterada, formats pel despreniment d'una roca compacta i on trobarem túnels i passadissos de formes complexes i diferents que ens ofereix la natura amb gran bellesa. Un lloc inadvertit entre les vinyes que l'envolten. Al camí d’accés surt a l’esquerra de la pista per la que anem. Veurem un parell de cartells clavats als arbres amb la indicació de "pas restringit", però més endavant, algú ha posat, recentment, unes cordes d’escalada que faciliten la baixada, tot i que no són estrictament necessàries.







Un cop visitades les flandes, tornarem enredera fins a la pista que haurem deixat al baixar. Continuarem el camí cap a la deshabitada gran masia de Can Ros, situada damunt un petit turó i protegida com a bé cultural d'interès local.


Tornarem al lloc de sortida, tot fent una circular en el sentit de les agulles del rellotge. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/les-flandes-dels-casots-subirats-113527069 

Recorregut en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/6320559482f7dc7b1d0f6f7f 

 

Observacions: A la zona compresa entre Subirats i Piera les esllavissades de roques i de terra argilosa, la gent gran dels indrets les anomenen flandes o frandes. Exemple: les flandes dels Casots de Subirats; les flandes del Bedorc de Piera etc. Es una expressió poc usada i solament en aquest llocs concrets i com accident geogràfic.

 

En aquest enllaç podeu veure diferents fotografies del recorregut: http://pepsans2.blogspot.com/2017/01/les-flandes-dels-casots.html

 

I en aquest altre, la qualificació de “Paratge qualificat”: http://www.boe.es/boe/dias/2018/05/23/pdfs/BOE-A-2018-6882.pdf

 

Tornarem a dinar a casa. 

Tornarem a casa als voltants de la una de la tarda.