diumenge, 21 de gener del 2024

GR-92: Begur – Calella de Palafrugell (240 m)

Dissabte 20 de gener de 2024

Hora de sortida: 2/4 de set del matí. 

Ubicació: Comarca del Baix Empordà. 

Temps aproximat: 4 h (11,4 km) 

Desnivell: 225 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per l’autopista AP-7 en direcció a Girona. Ens aturarem a fer el tallat a l’àrea de servei del Montseny. Després seguirem fins a la sortida a Maçanet de la Selva i anirem per la C-35 en direcció a Vidreres, Llagostera, Platja d’Aro, Calonge, Palafrugell i Begur. 

Un cop a Begur, anirem al carrer del Pavelló, on hi ha una zona d’aparcament. 

 

Itinerari: Sortirem de Begur per la carretera GIP-6531, que va a Palafrugell, fins a trobar una pista a l’esquerra que s’endinsa en el bosc i voreja el puig Montcal. En menys d’una hora estarem a tocar del mar, concretament a Tamariu, una platja tancada i estreta protegida per un petit port de pescadors i amb un petit passeig marítim amb diversos bars i restaurants.

Des de la platja surt el camí de ronda (que correspon al GR-92) en direcció a Llafranc, passant pels penya-segats de sa Perica, la cala Pedrosa, l’impressionant mirador de salt de Ramboia i el far de Sant Sebastià, situat a 173 metres sobre el nivell del mar i a pocs metres del poblat ibèric de Sant Sebastià de la Guarda. Des d’aquí baixarem fins a Llafranc.






Des de Llafranc, haurem d’agafar un altre camí de ronda que va fins a Calella de Palafrugell. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gr-92-begur-calella-de-palafrugell-7247317 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/65abb3a3a66716100a580024 

La tornada a recollir els cotxes, la farem amb Taxi Said de Begur, tel.: 600 63 12 59. 

 

Observacions: Després de buscar molt no hem trobat en tota la costa catalana una zona amb més espadats, cales, fars i pobles de pescador per quilòmetre quadrat. Des de les cales de Begur al gran port de pesca de Palamós, passant pel far de Sant Sebastià, el cap Roig o el racó de s’Alguer, els gairebé 24 quilòmetres d’aquest tram del GR-92 són una magnífica opció per fer excursionisme fora de la temporada d’estiu. Aquest cop farem el tram entre Begur i Calella de Palafrugell. El tram de Calella de Palafrugell a Palamós ja el vàrem fer el 20 de febrer de 2010, aquí podeu veure la ressenya i les fotos: https://maifemcim.blogspot.com/2010/02/gr-92-de-calella-de-palafrugell-palamos.html

 

Quan es pensa en Begur, de seguida venen al cap cales recollides i platges amb aigües cristal·lines. Des d’aquesta localitat surten els camins que arriben a racons com sa Riera, una bonica cala rodejada de pins on encara es poden veure algunes barques de pescadors a la sorra, o altres platges com Aiguablava, Fornells, sa Tuna o Aiguafreda. Vàrem caminar per algunes d’aquestes cales el 8 d’abril de 2017, aquí podeu veure la ressenya i les fotos: https://maifemcim.blogspot.com/2017/04/gr-92-daiguablava-aiguafreda-275-m.html

 

Dinarem al restaurant de l’Hotel Trias de Palamós, Passeig del Mar, tel. 972 60 18 00. 

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.