diumenge, 14 de gener del 2024

SL-C 79: La vall d’Olzinelles (329 m)

Dissabte 13 de gener de 2024

Matinal – Primera sortida de l’any 2024

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí. 

Ubicació: Comarca del Vallès Oriental. 

Temps aproximat: 4 h (11,1 km) 

Desnivell: 209 m (acumulat) 

Dificultat (1): Fàcil.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i anirem per la AP-7 en direcció a Girona. Ens aturarem a fer el tallat a l’àrea de servei del Montseny. Després seguirem fins a la sortida 11 i anirem en direcció a Sant Celoni. Seguirem per la carretera BV-5112 sobre la Tordera, a l’entrada de Sant Celoni agafarem una pista sense asfaltar a l’esquerra i passarem per sota de l’AP-7. Continuarem uns metres a l’esquerra fins a Can Draper, on aparcarem. 

 

Itinerari: Iniciarem la caminada al costat mateix de Can Draper, una imponent casa pairal del 1860. Ens situarem davant d’un plafó del Parc Natural del Montnegre i el Corredor que informa sobre la ruta de la vall d’Olzinelles. Des del roure de Can Draper – un espectacular exemplar de prop de 20 metres d’alçada – el camí s’endinsa a la vall d’Olzinelles rumb al sud.



Pocs minuts després de començar a caminar ens podem desviar del sender per anar a visitar el pou de glaç de Can Draper. La construcció de pedra, de planta circular, està documentada des de l’any 1771 i es conserva molt bé.

Tornarem al sender per resseguir la vall amb la riera d’Olzinelles a la nostra esquerra. La riera neix sota el cim del Montllorer (558 m) i recull les aigües dels múltiples sots d’aquesta raconada del Montnegre humida i fresca. 

Quan portem caminats 2 km, creuarem la carretera que comunica Sant Celoni amb Olzinelles. Un fantàstic bosc de ribera format per pollancres, plataners, àlbers i verns ens acompanyarà durant una bona estona. Veurem unes curioses construccions que hi ha al curs de la riera: són unes antigues rescloses que permetien el desviament de l‘aigua cap als recs i les basses properes. 

Als 4 km tornarem a trobar la carretera d’Olzinelles. Al costat d’aquest punt hi ha una zona de descans a l’entorn del forn de la Pega i de l’alzina de la Pega, que els nostres tècnics aprofiten per mesurar, doncs podria ser una de les alzines més altes de Catalunya.




Hi ha uns quant arbres i arbredes singulars, el més destacable és l’Alzina de la Pega, també Alzina de la Font de la Pega o Alzina Grossa de Can Valls. És una alzina vera o alzina de fulla llarga (Quercus ilex subsp. ilex), una de les alzines més altes de Catalunya. Ens van sortir uns sorprenents 37 m d’alçària, caldrà que en fem més comprovacions; 3,98 de volt de canó (a 1,30 m de terra) i la amplada mitjana de capçada: 33 m. El desenvolupament d’aquesta capçada és comparable a la alzina o carrasca  de capçada més grossa que coneixem: la Carrasca de Culla (Alt Maestrat).

Com es veu a la foto, l’Alzina de la Pega és un exemplar de port i canó força esvelt, una mica diferent de la majoria de les alzines. L’Alzina dels Colls (Casserres, Berguedà, excursió de dissabte 1 de juliol de 2023) amb: alçària = 16,5 m, volt de canó = 3,80 i capçada 28,6, feia l’efecte de capçada més grossa, però el port n’és rabassut i, en definitiva, la projecció de la capçada és més petita que la de l’esvelta Alzina de la Pega.

ENLLAÇ: https://maifemcim.blogspot.com/2023/07/el-roseret-sant-sadurni-de-fonollet.html 

Més informació sobre l’Alzina i els altres arbres i llocs interesant de la zona:

- Ajuntament de Sant Celoni, >2004. "Inventari d'arbres monumentals" (56 arbres singulars de Sant Celoni, dels quals una trentena són de la vall d’Olzinelles i del Montnegre, fitxa 9: Alzina de la Pega):

http://www.santceloni.cat/ARXIUS/minisites/web_turisme/rutes_i_llocs/itinerariolzinelles/Textos_inventari.pdf

- També a Yumpu:

https://www.yumpu.com/es/document/read/16787566/inventari-arbres-monumentals-ajuntament-de-sant-celoni 

- Ajuntament de Sant Celoni. "Les quatre fonts d'Olzinelles": https://santceloni.cat/fitxa.php?id=7003

- Àudio: Punt 7 Ràdio, 2016-05-31. "Les 4 fonts d'Olzinelles" Passejades de Cantimplora. Àudio: 7:22:

https://santceloni.cat/ARXIUS/documents/departaments_i_ambits/radiosantceloni/UN_PASSEIG_DE_CANTIMPLORA/2016/160531_PASSEIG.mp3


L’itinerari continua amunt fins al sot de la font del Rector, un indret frondós sobre el qual hi ha la parròquia de Sant Esteve d’Olzinelles. Val la pena desviar-nos uns metres del sender per visitar l’església de Sant Pere, documentada des de l’any 1083. Malgrat l’antiguitat de l’edifici, les obres que li donaren l’aspecte actual són de la segona meitat del segle XVI.




El sender segueix fins a la carretera que creua la vall d’Olzinelles. La creuarem novament (portarem caminats uns 5,4 km) i seguint els senyals blancs i verds del sender local, travessarem la riera. Els arbres de ribera característics de la primera meitat del camí són substituïts per uns exemplars magnífics de sureres, acompanyats d’algun roure disseminat, durant la segona meitat de l’excursió. 

El camí creua el pont d’Aranyal, envoltat de plataners de grans dimensions i d’algun faig espars.






Ens endinsem al sot de les Mines i pujarem als Quatre Camins. Després d’un tram de lleuger descens continuarem ascendint fins a arribar al punt més alt del recorregut (329 m), on baixarem cap al sot de la Remor. Per aquí transcorre un torrent que desemboca a la riera d’Olzinelles poc abans de Can Draper. El camí descendeix fins a la part baixa de la vall d’Olzinelles i torna a Can Draper, havent completat una ruta circular que ens haurà ocupat una matinal tranquil·la.

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sl-c-79-la-vall-dolzinelles-158129911 

 

Observacions: A l’extrem oriental de la comarca del Vallès Oriental s’hi amaga la vall d’Olzinelles, una de les raconades més ben conservades i de més encant del sector de ponent del massís del Montnegre. Es tracta d’un indret esplèndid i ufanós, fins hi tot a l’hivern, ideal per a la pràctica d’un senderisme plàcid i contemplatiu, apte per a tots els públics.

 

Vàrem fer aquest recorregut el 23 de gener de 2016, aquí podeu veure la ressenya i les fotos: https://maifemcim.blogspot.com/2016/01/la-vall-dolzinelles-320-m.html 

Tornarem a dinar a casa. Tornarem a casa als voltants de les dues de la tarda.